Сліпуче сяйво таланту. Рецензія на фільм «Полум’яне небо»

«Полум’яне небо» (Roter Himmel)

Love’s gonna make us, gonna make us blind
We’ll be living in a place we like
Wallners, «In my mind»

В Україні стартував фестиваль «Нове німецьке кіно», в рамках якого у Києві, Львові, Чернівцях, Одесі та Харкові покажуть актуальні стрічки німецьких режисерів. Фестиваль проходить 29 рік поспіль, але цього разу підбірка вийшла дійсно вражаюча.

Кожна з пропонованих стрічок абсолютно варта перегляду. «Ідеальні дні» – новий фільм знаменитого Віма Вендерса, виконавця головної ролі в якому – Кодзі Якусьо визнали найкращим актором на Каннському кінофестивалі, «Учительська» Ількера Чатака, яку висунули на здобуття премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм», «Теорія всього» Тімма Крьоґера була показана в офіційному конкурсі цьогорічного Венеційського кінофестивалю.

Фільмом-відкриттям у Києві обрали «Полум’яне небо» (Roter Himmel) від одного з найвідоміших на сьогодні німецьких режисерів – Крістіана Петцольда («Ундіна», «Транзит»). На цьогорічному Берлінале картина здобула Ґран-прі журі – «Срібного ведмедя», а виконавець головної ролі Томас Шуберт номінований на премію Європейської кіноакадемії за найкращу чоловічу роль.

У центрі сюжету цієї драмеді – молодий письменник Леон, який рушає разом з другом пожити в будинку на березі моря, щоб закінчити рукопис своєї нової книги. Перша його робота була успішною, а от друга все ніяк не дається, тому Леон сподівається, що в тиші лісової хатинки йому вдасться зосередитися. Однак, приїхавши, парубки дізнаються, що в будинку вже відпочиває дівчина на ім’я Надя. Це не дуже подобається Леону, а коли вночі вона приводить в будинок коханця для бурного сексу, молодий письменник буквально закипає зсередини.

Поки нова сусідка, її коханець та товариш Леона влаштовують свій побут і відпочивають, молодий письменник відчайдушно намагається закінчити свій роман до запланованого візиту редактора. Ніби цього замало, між Надією та Леоном проскакує іскра інтересу, а неподалік розгорається справжня лісова пожежа.

«Полум’яне небо» (Roter Himmel)

Фільм «Полум’яне небо» вийшов цілком у дусі минулих робіт Петцольда, знаного майстра арт-мейнстріму – це історія про людей, які намагаються віднайти себе і кохати у складних обставинах. Над героями весь час тяжіє фатум, і кожна посмішка немов має пробиватися через страждання від того, що їх не розуміють, або ж вони не розуміють самих себе, хоч і відчайдушно намагаються комунікувати зі світом, зовнішнім та внутрішнім.

Найбільше це відображається в головному герої. Страждаючи від сумнівів у власному таланті, жадаючи визнання в якості письменника, що дозволить йому возвеличитись над простолюдинами, Леон буквально засліплений і не бачить нічого та нікого окрім себе, ані чужих потреб, ані сподівань чи навіть страждань. І лише промінь кохання здатен пробитися через полум’я, яке пожирає парубка зсередини. Та чи не запізно це станеться, зважаючи на потужну лісову пожежу, що вирує довкола?

«Полум’яне небо» (Roter Himmel)

Крістіан Петцольд майстерно оповідає цю камерну сумну та водночас обнадійливу історію, не переходячи в артхаусне страждання завдяки достатній кількості гумору та милих моментів, щоб стрічка сподобалась як суворим кінокритикам, так і широкому загалу.

«Полум’яне небо» (Roter Himmel)