Справжній король будує мости. Рецензія на фільм «Аквамен і загублене королівство»

I like smoke and lightning / Heavy metal thunder

Racin’ with the wind / And the feelin’ that I’m under.

Mars Bonfire, «Born To Be Wild»

В прокат вийшов «Аквамен і загублене королівство» (Aquaman and the Lost Kingdom) – сиквел стрічки 2018 року про пригоди короля Атлантиди у виконанні Джейсона Момоа. Це останній фільм поточної фази кіновсесвіту DCEU, який зайшов у глухий кут від’ємної дохідності, і тепер чекає порятунку від Джеймса Ганна, поставленого на чолі оновленого підрозділу супергероїки Warner Bros.

Справи у супергеройського кіно студії настільки погані, що важко згадати, коли востаннє їхні фільми про металюдей ставали прибутковими. Щоб ви зрозуміли, наскільки боси впевнені в успіху нового кіно, досить сказати, що студія відмовилася від гучної прем’єри з червоною доріжкою та вечіркою опісля. Лише маленькі заходи для фанів, які відвідали Момоа та режисер франшизи «Аквамен» Джеймс Ван.

Ембер Герд на них не запросили. І взагалі, через її скандальне розлучення з Джонні Деппом акторка була не в фаворі студії та творців фільму, адже поганого піару та скандалів з кенселингом голлівудські мейджори бояться не менше, ніж провальних касових зборів.

«Аквамен і загублене королівство» (Aquaman and the Lost Kingdom)

Спершу акторку взагалі хотіли прибрати з фільму і вирізати сцени з нею. Ван казав, що не відчуває хімії між Герд та Момоа. І це не дивно, адже Момоа, за чутками, приходив на майданчик напідпитку, вдягнений у костюм Джека Горобця, і тролив Ембер. Актор та боси студії ці плітки відкидають, проте у записах прийомів Герд у психолога, які набули розголосу під час судового процесу, відзначається, що на майданчику була токсична атмосфера по відношенню до опальної акторки. Та і її минулий хлопець, одіозний Ілон Маск, не просто так у своїй соціальній мережі обіцяв випалити студію вщент, якщо вони викинуть його колишню з проєкту.

Одним словом, з такими «залаштунками» не дивно, що фільм на екрані виглядає справжнім балаганом, в якому Герд виділили не більше сцен, ніж її екранному батьку у виконанні Дольфа Лундгрена. А от Момоа натомість відсипали стільки сюжетних випробувань, що тільки встигай переключатися. Аквамен має розв’язувати політичні чвари підводних королівств, щоб їх жителі і не вимерли від погіршення екології океану, і щоб не загинули у беззмістовній війні з людьми на поверхні, які за шкоду природі відповідальні. А ще Артур Каррі тепер батько, який самотужки виховує малюка-супергероя, що вміє розмовляти з рибами, проте ніколи не спить. Ну і на додачу, у гру повертається старий ворог з першої частини – Чорна Манта (Яг’я Абдул-Матін II), який досі мріє помститися Аквамену за вбивство батька.

Сюжетно «Аквамен і загублене королівство» не несе нічого оригінального. Історія помсти, яка випалює антагоніста зсередини, примушуючи забути про здоровий глузд, побічні жертви та навіть інстинкт самозбереження. Історія героя, на якого звалилася неочікувана і небажана відповідальність правителя і лідера нації, а йому хочеться просто виховувати власного малюка та розважатися простим і зрозумілим порятунком моряків від піратів. Історія сімейних чвар та упередження націй одна до одної, які треба вирішити, щоб здолати справжнього ворога. І на додачу – кліматичний екоцид. Все це – стандартний набір проблем, які легко продати будь-якій публіці, адже вони не мають жодних протиріч та різних трактувань.

Візуально продовження «Аквамена» вражає, як і перша частина. Краса підводного світу, морські герої, з косами, що розвиваються під водою, різноманіття флори та фауни не лише океану, але тепер і поверхні. А ще механічні дельфіни, акули та восьминоги, ретрофутуристичні костюми та плавзасоби поганців – все це радує око, особливо в якісному кінотеатрі. А постійний екшн не дає засумувати, адже впродовж двох годин на екрані постійно все бігає, стрибає, плаває, літає та вибухає, а статичні діалоги не тривають довше пари хвилин.

«Аквамен» побудований за лекалами класичних блокбастерів. Тут легко вгадуються запозичення з «Володаря перснів», «П’ятого елементу», «Зоряних воєн» та супергеройських франшиз. Проте це не заважає картині Джеймса Вана розважати й тримати увагу, дарувати дійсно різноманітний та цікавий екшн, без надмірного навантаження на мозок. Все як і має бути в класичному фільмі по коміксам з віковим цензом від 12 років.

От тільки широка публіка вже явно втомилася від типового кіно про людей у трико, нехай це навіть веселі балагури на кшталт Момоа. Тому в кінотеатри йдуть лише віддані фанати, і стартові касові збори на щедрий різдвяний вікенд виявилися вдвічі нижче прогнозованих. Побачимо, чи зможе стрічка бодай відбити 215 мільйонів доларів виробничого бюджету.

Найкращі фільми Джейсона Момоа