kinowar.com

Урочиста церемонія закриття 9-го Одеського міжнародного кінофестивалю

21 липня в Одеському академічному театрі опери та балету відбулась урочиста церемонія закриття 9-го ОМКФ. Головний приз ОМКФ – Ґран-прі – за результатами глядацького голосування отримав фільм «Кришталь» Дар’ї Жук

Урочиста церемонія Закриття 9-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Ведучими церемонії закриття стали Яніна Соколова та Олег Панюта. Захід розпочався із виступу балету Apache Crew, після чого на сцену піднявся Міністр культури України Євген Нищук. “Ми мали можливість насолодитися великою культурною кіноподією, яка є свідченням того, що ми у європейському та світовому кінематографічному контексті. Ми мислимо, ми розвиваємося і показуємо свою власну динаміку розвитку українського кінематографу»,- сказав він.

Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко підкреслила: “Нам приємно, що гості нашого фестивалю потім приїздять до України, щоб знімати кіно. Зокрема і до Одеси. Один з таких режисерів – Даріуш Яблонські, який вже восени почне знімати свій фільм. Тридцять знімальних днів в Одесі. Це додасть один мільйон євро до бюджету міста і до всього того, що ми робимо для економічного ефекту Одеси».

Британська акторка, спеціальний гість 9-го ОМКФ Жаклін Біссет була відзначена “Золотим Дюком” за внесок у кіномистецтво. Нагороду акторці вручала Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко. Жаклін Біссет подякувала за нагороду: «Кінематограф сильно змінився з того моменту як я почала працювати у кіно. Проте воно все одно не втратило своєї справжності та чесності – це і є його цінність».

Першим оголосили переможця Конкурсу європейських документальних фільмів. Ним став фільм “Домашні ігри” Аліси Коваленко (Україна, Франція, Польща). «Цей фільм мені дуже важко давався, адже в житті героїні було багато драматичних моментів, які я проживала разом з нею. Я дякую моїй героїні за те, що вона відкрилась мені», – сказала режисерка. Спеціальне згадування отримала стрічка “69 хвилин з 86 днів”, реж. Еґіль Гойсколд Ларсен (Норвегія). Нагороду вручали члени журі Галіа Бадор, Остап Костюк та Дорота Лех.

Журі Національного конкурсу Катерина Молчанова, Леван Когуашвілі, Маріанн Слот, Мартіна Блайз визнали найкращим українським короткометражним фільмом “В радості, і тільки в радості”, режисер Марина Рощина. “Золотий Дюк” за повнометражний фільм Національної конкурсної програми дістався “Дельті” Олександра Течинського. Володаркою “Дюка” за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі стала Анастасія Пустовіт (“Коли падають дерева”, режисерка Марися Нікітюк). Нагороду отримувала режисерка стрічки. У категорії “Найкраща режисерська робота” перемогла Тоня Ноябрьова, “Герой мого часу”. Тоня Ноябрьова підкреслила: «Для усіх нас, кінематографістів, важливо знімати чесно, неначе кожен фільм – останній. Ти відкриваєш свій унікальний голос, лише тоді його зможуть почути в усьому світі».

Спеціальне згадування отримали “Зв’язок”, реж. Жанна Озірна та “Про Марка Львовича Тюльпанова, який розмовляв із квітами”, реж. Дана Кавеліна.

Днем раніше вручили дипломи ФІПРЕССІ – найкращим українським повнометражним фільмом стала “Дельта” (реж. Олександр Течинський), а найкращим українським короткометражним фільмом – “Магнітна буря” (реж. Ігор Ганський).

Фільми Міжнародної конкурсної програми оцінювали Ева Пущиньська, Рітеш Батра, Ігор Мінаєв, Ія Шугліашвілі, Арно де Пальєр. Спеціальним дипломом журі був відзначений фільм “Поророка” режисера Константін Попеску (Румунія, Франція) за трагічну велич та глибокий слід, що справляє історія.

У категорії “Найкраща акторська робота” переміг Віктор Полстер, “Дівчина”, Бельгія. Найкращий режисером визнали Бабіса Макрідіса за фільм “Жаль” (Греція, Польща). Найкращим фільмом журі одностайно визнало стрічку того ж самого Макрідіса “Жаль”. Нагороди отримала продюсер фільму Клаудіа Шмея.

Володарем головного призу 9-го ОМКФ – Гран-Прі – став фільм “Кришталь” Дар’ї Жук (копродукція Білорусі, Німеччини, США та Росії). Переможця у цій категорії за традицією визначили глядачі кінофестивалю. Максимальну достовірність і прозорість голосування забезпечив офіційний аудитор Kreston GCG. «Я дуже довго йшла та прагнула цієї нагороди. Це мій перший приз. Для мене це величезний подарунок для всієї нашої команди та справжній прорив для нашої маленької країни, яка знаходиться поруч», – сказала Дар’я Жук.

Яніна Соколова та Олега Панюта нагадали про те, що 21 липня триває 69 день голодування Олега Сенцова.“ОМКФ і ми всі бажаємо йому вистояти та повернутися до творчої роботи та на рідну Землю!” – сказала Яніна Соколова. У залі опери, так само, як і на церемонії Відкриття ОМКФ, було зарезервовано місце для українського режисера-політв’язня.

Наприкінці церемонії на сцені ще раз з’явився танцювальний колектив Apache Crew, цього разу вони підготували спільний виступ разом зі співачкою Аліною Паш.

Фільмом Закриття 9-го ОМКФ стала стрічка «Звільнені» П’єра Сальвадорі, що отримала нагороду Консорціуму авторів і композиторів Двотижневика режисерів Каннського кінофестивалю-2018. Цього року показ стрічки пройшов у Фестивальному палаці.

Коментарі