kinowar.com

Вийшов офіційний трейлер фільму продюсерки та режисерки Ксенії Бугрімової про незаконний видобуток дорогоцінного каміння на Шрі-Ланці

Зараз команда займається поданням картини на участь у міжнародних кінофестивалях. «Неограновані» став другим фільмом режисерського дебюту української продюсерки, сценаристки та шоуранерки Ксенії Бугрімової. Ксенія має понад 14 років досвіду роботи в різних медіахолдингах Європи, є лауреатом X-RAY Awards «Прорив року» та премії «Телетріумф» за найкращу режисуру. Дебютний короткометражний фільм Ксенії «Зерно» був представлений у професійній секції 69-го Каннського кінофестивалю — Short Film Corner. 

У центрі сюжету фільму «Неограновані» історія Андрія — бізнесмена, що промишляє нелегальним видобутком дорогоцінного каміння. Владний і цинічний Андрій прагне виховати сина за власною подобою, але юному хлопчику чужі уявлення батька про світ. 

«Неограновані» — незвичайний для України проєкт. 

По-перше, фільм був повністю знятий на острові Шрі-Ланка.

По-друге, більшість знімальної групи становили корінні ланкійці. Таким чином ненавмисно, але органічно творці стрічки виконали нові критерії Американської кіноакадемії для фільмів, що з 2024 року будуть претендувати на номінацію «Кращий фільм». У «Неогранованих» одну з головних ролей та майже всі другорядні виконують представники малоетнічної азіатської групи – ланкійці. Також основна сюжетна лінія і тема висвітлюють проблеми расової меншини, і практично всі творчі керівні посади під час виробництву фільму, як вже було зазначено, також займали майже одні ланкійці. Cеред українців, що прийняли участь у виробництві фільму, актор Кляцкін Юрій, який зіграв одного із головних героїв, та Ксенія Бугрімова — продюсерка, режисерка та авторка проєкту. 

Ксенія Бугрімова - українська телережисерка, кінорежисерка, продюсерка, шоуранерка та сценаристка

По-третє, фільм висвітлює багато важливих проблем сучасності, які часто лишаються поза увагою українських фільммейкерів.

«Біля невеликого ланкійського селища Ратнапура тече річка. Ззовні непримітна, але на її дні — рубіни, опали, інше дуже рідкісне каміння, яке носила принцеса Діана, зараз носить Кейт Міддлтон та Меган Маркл. Усе воно видобуте на острові Шрі-Ланка. Скоріш за все — неетично», — розповідає продюсерка Ксенія Бугрімова.

Неограновані короткий метр 2021 кадри

Видобуток дорогоцінного каміння — тяжка і небезпечна праця. Ланкійці, які займаються такою працею, навіть, не розуміють реальну цінність видобутого каміння й отримують за нього копійки. Такі люди живуть за межею бідності та іноді не спроможні прогодувати власну родину.

Друга проблема, яку підтримує незаконний видобуток каменів — екстремізм. Ймовірно, «сірий» дохід від продажу дорогоцінних каменів фінансує терористичні угруповання. Останній такий теракт, що відбувся на Пасху, у квітні 2019 року, забрав життя понад 250 людей, ще 500 були серйозно поранені.

Третя проблема має екологічний характер. Видобуток каменів відбувається з допомогою намиву, що змінює русло річки. У результаті цього величезні лісні масиви втрачають джерело прісної води, а з водою зникають і унікальні представники ланкійської флори та фауни.

Неограновані короткий метр 2021 кадри

«Фільм був створений, аби спонукати до роздумів. Наші батьки родом із Радянського Союзу, а їхнє становлення припало на жорстокі 90-ті. Сучасні діти — це люди іншого світу, іншої ери, вони дуже відрізняються. Моїм надзавданням було розкрити одвічне прагнення батьків зробити дітей схожими на себе, попри істинні потреби та бажання їхніх дітей. Назва фільму “Неограновані” має подвійне значення: неогранованими є дорогоцінні камені, незаконний видобуток яких є центральною темою фільму. Але неогранованими є і дитячі душі, які ще не встиг спаплюжити цей світ», — ділиться Ксенія Бугрімова.

Зйомки проводилися в травні й на початку червня 2020 року, та стали першими зйомками на Шрі-Ланці, які  отримали дозвіл й заручилися підтримкою держави після початку пандемії. Ба більше, ланкійський уряд сприяв українському виробництву та надалі планує тісну співпрацю з українським продакшном – Wow Oscar Studio. Фільму могло б не бути, аби не везіння — на Шрі-Ланці в той час під час локдауну застряг український актор, режисер театру «Чорний квадрат» Юрій Кляцкін, який зіграв Андрія. В іншому випадку, кордони були закриті й українці не змогли б потрапити на зйомки на Шрі-Ланку. Додаткові проблеми утворювала погода, через яку довелося повністю змінювати затверджений знімальний план, та карантинні обмеження.

У фільмі показане справжнє занурення шукачів каміння під воду. Головним героєм фільму став Налін Лусена — один із найвідоміших акторів на острові Шрі-Ланка, та викладач акторської майстерності системи Станіславського в Університеті Драми в Коломбо. У річці знімали реальних людей, які, власне, в житті й шукають дорогоцінне каміння. Зйомки були складними, адже необхідно було цілий знімальний день стояти в холодній воді температурою в 11 градусів, у той час, як температура повітря зазвичай становить 30–32 градуси. Але Налін та Юрій Кляцкін професійно впоралися з цим завданням без допомоги дублерів.

Міжнародна прем’єра кінострічки запланована на літо 2021 року. У планах продюсерки та режисерки Ксенії Бугрімової створити повнометражний фільм на основі короткометражного фільму «Неограновані», поглибити й розширити пул проблемних тем, навколо яких розгорнувся оригінальний проєкт. 

Неограновані короткий метр 2021 кадри

Події фільму «Неограновані» розгортаються на екзотичній Шрі-Ланці, острові, на якому безмірне багатство межує з безпросвітною бідністю. В центрі сюжета історія Андрія – бізнесмена, що промишляє нелегальним видобутком дорогоцінного каміння. В черговий раз, відправляючись на ріку, де в тяжких і небезпечних умовах ланкійці «відмивають» каміння, Андрій бере з собою сина, Філіппа. Владний і цинічний Андрій прагне виховати сина за власною подобою, але юному хлопчику чужі уявлення батька про світ. 

Після жахливої картини, яка розгорнулася на ріці, прямо на очах у маленького Філіппа, між Андрієм і робочим-ланкійцем Асірі виникає конфлікт, внаслідок якого робочого звільняють. Втрата роботи для бідного і безамбіційного ланкійця – це велика трагедія, бо він – глава великої сім’ї. Ввечері штучний маніпулятор батько прийшов в дім до Асірі. Він використовує цю ситуацію, як тренінг для сина, аби Філіпп став хоч трохи схожим на нього. Але чи так засвоїть урок Філіпп, як того хоче батько? Адже діти – це чисті, невинні, неограновані душі.

Неограновані короткий метр 2021 кадри

Режисер: Ксенія Бугрімова
Продюсер: Ксенія Бугрімова
Оператор: Дімут де Сойза
Автори сценарію: Ксенія Бугрімова, Андрій Кукса
Композитор: Олександр Каспров 

Монтаж: Іоанн Зенков, Ель Командир, Ксенія Бугрімова 

Sound mixing: Максим Лушпіган, Supreme Inter-Media Co., Ltd
У ролях: Кляцкін Юрій (Андрій), Сулейманов Давід (Філіпп), Софія де Сільва (Аррі), Налін Лусена (Асірі), Лаліт Прематхілака (Камаль)

Прем’єра в Україні: TBA
Жанр: драма
Виробництво та дистрибуція: Wow Oscar Studio

Читайте також інтерв’ю з режисеркою фільму “Неограновані” Ксенією Бугрімовою

Коментарі