kinowar.com

Влад Климчук, режисер “Найкращі вихідні”: Я сподіваюсь, що все життя — панк-рок!

Влад Климчук разом із командою ретельно готувався до зйомок кожної сцени фільму. У день, коли нам вдалося поспілкуватися, майданчик знаходився в тенті, на знімальній базі фільму “Найкращі вихідні”. День видався важкий і трохи іронічний: після декількох годин зйомки сцени за участі alyona аlyona під безжально палючим сонцем, несподівано пішов проливний дощ. Це змусило команду, яка не мала можливості перенести зйомки, імпровізувати з сетингом цієї частини фільму, перенісши її під навіс. Відвідувачі фестивалю, ховаючись від дощу, несподівано виступили в ролі акторів масової сцени.

Потім у Влада з’явився новий виклик — зняти сцену “VIP-бару” фестивалю в наметі, попри гуркіт зливи й гучне техно, що лунало з North Stage “Atlas Weekend”. На запитання “Що зараз відбувається?” режисер відповів: “У нас заборонено слово на букву “Д”, але це й відбувається” (прим. редактора: “Д” — “дощ”).   

На питання “Що плануєте робити?” режисер відповів:  

“Будемо знімати. У нас усі сцени, зняті на фестивалі, відправляються під тонування звуку, тому ми можемо знімати навіть із таким шумом. Головне — налаштувати акторів, щоб вони могли нормально працювати в таких умовах і органічно співіснувати в запропонованих обставинах”.

Виникло також питання про те, скільки сцен планують знімати в подібних умовах. 

 “Ще одна, але велика, з нашими юними талановитими акторами. А взагалі — маленьких сцен не буває”. 

Музика надворі ставала все гучнішою. Влад посміхаючись, поділився інсайтами:
“Слухайте, у кіно 80% вирішує підготовка, але все одно: що завгодно може зірватися в будь-який момент… Кіно — це така індустрія, де все вирішується за рахунок того, наскільки швидко ти можеш видавати креативні рішення і “гасити пожежі”. Потрібно намагатися бути підготовленим до всього. Але знаю точно, що найкраща імпровізація — це заздалегідь підготовлена імпровізація”.

Влад Климчук, режисер Найкращі вихідні

Фото – Олександра Гененфельд

Як ти опинився у проекті “Найкращі Вихідні”?  

Насправді це дивна і дуууже довга історія (сміється). Ще задовго до того, як почати роботу над “Найкращими вихідними”, я знав, що Діма Сидоренко (СЕО та засновник Atlas Weekend) виношував ідею зняти кіно про фестивальну культуру, зокрема про Atlas Weekend. Круто, що Діма та досвідчена у питаннях фільмування команда FILM.UA знайшли один одного і тепер усі разом ми створюємо такий класний продукт і активно працюємо над тим, щоб його полюбив глядач, пішов у кіно і просто прокайфував усі 90 хвилин. У нас для цього є і класна команда, і крутий продукт і багато кльових ідей. Це був цікавий досвід співпраці з Аньою Єлісєєвою, Анастасією Лодкіною, Андрієм Ризванюком та Олександрою Мельник — продюсерами з FILM.UA та з Дімою Сидоренком з Atlas Weekend. Радий, що нам таки вдалося зняти багато крутого матеріалу в розпал фестивалю. Пам’ятаю, я приходив на нього, ще коли його проводили на Арт-Платформі… Дуже люблю хлопців, що його організовують. Багато знайомих з мого університету — організатори, менеджери — “крутяться” в організаційній тусовці, дуже приємно було бачити їх, працювати з ними. Для мене це колаборація двох великих творчих індустрій, які дуже швидко та динамічно розвиваються. 

Тобто ти фактично у рідному середовищі?     

Насправді так! Я колись давно грав у КВН, читав стендапи — давно, ще в університетські роки; і ось ми знімаємо на одній зі сцен, підходить мій знайомий, якого я не бачив 10 років і говорить: “Йоу, привіт, я тут сьогодні ведучий на цій сцені”, а я: “О, привіт, чувак, підіграй нам трохи, будь ласка — ми знімемо тут кілька кадрів для фільму”. Тож, в принципі, увесь цей досвід дуже допомагає.  

Тобто тебе не засмучувала ідея знімати посеред усього цього “галасу”? 

Ну, по-перше, я кайфував від процесу, по-друге, я і Тім (наш оператор) свого часу знімали чимало концертів для різних артистів (як живих виступів, так і кліпів) за кордоном. А там, без наявності спеціального дозволу, зняти локацію, яка тобі сильно подобається, просто так — майже неможливо. Тому саме з точки зору творчості та механіки такий фільммейкінг нам “по кайфу”. Продюсувати ж такі зйомки — справжнє мистецтво, з величезною кількістю невідомих.

Влад Климчук, режисер Найкращі вихідні

Фото – Олександра Гененфельд

Це має бути класна легка комедія, але зйомка зі сторони нагадує якийсь панк-рок.       

Чуваки, все життя — панк-рок! Я сподіваюсь… (сміється) 

Ви знімали виступ групи “Білий дим” — вигаданої рок-групи, соліста якого зіграв Георгій Хостікоєв. Він же став “кінотатом” акторки Аліни Чебан. Чи вдалося їм відтворити саме “ту” емоцію?

Маю велике задоволення працювати з талановитими акторами, увесь наш каст — це любов. Аліна, на мою думку, — майбутня зірка українського кіно, а Жора, як справжній батько і талановитий артист, дав їй чимало цінних порад: і життєвих, і професійних. Синергія на майданчику надзвичайно важлива штука.

Хто розробляв образ групи?  

Це була наша сценаристка та креативна продюсерка — Настя Лодкіна, дуже талановита. Написати, саме структурно, чотири історії, які розвиваються паралельно, але при цьому взаємопов’язані між собою завдяки локаціям — дуже складно, та в неї це класно вийшло. Звісно я вносив свої корекції – не зауваження, а коментарі. Щось переписувала Настя, я щось переписував, але сценарій пише сценарист і, звісно, групу “Білий дим” придумала Настя.

Влад Климчук, режисер Найкращі вихідні

Фото – Олександра Гененфельд

 А як щодо музичного супроводу самого фільму? Зважаючи на те, що життя героїв фільму так чи інакше пов’язані з фестивалем (де, до речі, герої ще й зустрічають зіркові камео), вам довелося використати чимало різноманітних синглів у якості музичного супроводу. Адже фестиваль — це завжди про різну музику, музику на будь який смак, чи не так?

Моя задача — показати українському глядачеві, що музика буває різною. Мені б хотілося, щоб фанати VERKA SERDUCHKA, The Hardkiss, alyona alyona, Артема Пивоварова, Onuka, The Maneken та всіх тих, чия музика лунатиме під час фільму, прийшли на наше кіно і змогли відкрити для себе ще й нішевих артистів. Або артистів, які вже давно на сцені, проте в обличчя їх, на жаль, знає зовсім небагато людей. Наприклад, у мене є друзі — група “EPOLETS” — один із треків якої ми теж взяли у фільм. А от офіційний саундтрек фільму, думаю, стане ще й офіційною “темою” літніх двіжів на фестивалі. 

Ви задіяли різних артистів для саундтреку?  

Так, це вийшла крута колаборація.  Женя Філатов, більш відомий як The Maneken, виступає композитором фільму: саме він написав саундтрек і займався музичним оформленням усіх сінематиків та музичних переходів фільму. Крім того, звісно, будуть реально існуючі треки у виконанні талановитих українських артистів.  

Ти вже знімав комедії, де герої в звичайній обстановці потрапляють у надзвичайні ситуації. Чим цей фільм зі схожою концепцією буде відрізнятися?  

По-перше, тим, що тут чотири різні історії — чотири різних жанри, які перетинаючись між собою, створюють новий кіношний піджанр. По-друге, тут більш міська історія — про людей, що приїхали в столицю. Це буде цікаво всім (не лише киянам), адже ми показуємо людей, що приїхали в столицю з різних куточків України. Ми показуємо Київ очима як місцевих жителів, так і приїжджих. У “Найкращих вихідних” ми створюємо щось таке, що буде зрозумілим і на локальному ринку, і далеко за межами України. Ми покажемо наш колорит та героїв — таких різних, сучасних та по-своєму цікавих. 

З яким жанром або піснею в тебе асоціюється цей фільм?  

Я цей фільм порівнюю з оркестром, де різні історії — як різні інструменти, що приносять свою тональність і разом створюють симфонію. Я меломан, слухаю різну музику. І в кіно у нас різна музика. У кожної сюжетної лінії свій музичний супровід: у Ганса і Ольги — це літній поп, в історії Аліси та її батька — це рок і гітарна лірика, в історії Міри і Лесика — це електро-поп, в історії пацанів, що приїхали з Кривого Рогу — нішевий хіп-хоп і техно. Намагаюсь принести різні стилі музики, щоб будь-який глядач зміг знайти щось цікаве для себе.

Фільм базується на тому, що герої вимушені вийти із зони комфорту, це приносить щось нове в їхні життя. Як творчій людині тобі завжди доводиться шукати щось нове. Чи траплялося щось несподіване, що згодом виявлялося корисним? 

У мене, мабуть, усе в житті так. Не буває абсолютних несподіванок. Вірю, що все, що здається випадковим — все одно є закономірністю. Якщо ти щось робиш, виходиш із цієї “зони комфорту”, то потрапляєш в обставини, які тобі потім допомагають розвиватися, ставати крутішим, знаходити яскраві рішення. Але якщо ти нікуди не рухаєшся , то і цих “випадковостей” теж не буде. Чим більше ти робиш, тим більше в тебе виходить, тим більше ти зіштовхуєшся із проблемами, і тим більше в тебе досвіду й класних історій.

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2022 року

Чому глядачі не дивляться українське кіно?

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми часів Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі