kinowar.com

Документальний фільм про Україну «Синдром Гамлета» виграв Гран-прі «Тижня критики» в Локарно

Документальний фільм про Україну «Синдром Гамлета» режисерів Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського отримав Гран-прі «Тижня критики» як найкращий фільм в рамках 75-го Міжнародного кінофестивалю у Локарно

Синдром Гамлета фільм постер

«Цей фільм блискуче висловлює гамлетівську дилему української молоді. Фільм передає відчуття та досвід героїв в умовах необхідності робити важкий вибір, коли можливості вибору обмежені через жорстоку війну. Продумана до дрібниць кіномова створює універсальний фільм», – з заяви членів журі.

«Синдром Гамлета» — це потужний портрет яскравого покоління молодих українців, народжених після розпаду Радянського Союзу, сформованих Майданом 2013 року, натхнених силою політичних змін та зранених війною. Також фільм також отримав премію незалежних швейцарських критиків “Boccalino d’Oro” за найкращий документальний фільм кінофестивалю у Локарно.

В рамках «Тижня критики» Міжнародного кінофестивалю у Локарно відбулась міжнародна прем’єра фільму. Під час прем’єрного показу були присутніми декілька героїв фільму, зокрема, акторка Оксана Черкашина («Погані дороги», «Клондайк») та один із головних героїв – Ярослав Гавянець, який наразі служить у Збройних силах України. Під час прем’єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України.

Під час прем’єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України

Під час прем’єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України

Під час прем’єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України

Польська національна прем’єра «Синдрому Гамлета» відбулася на Краківському кінофестивалі, де фільм отримав декілька нагород, серед них нагороду за Найкращий польський документальний фільм.

Синдром Гамлета фільм 2022

СИНОПСИС

За кілька місяців до повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році п’ятеро молодих людей беруть участь у створені унікальної театральної постановки, яка намагається пов’язати їхній досвід війни з шекспірівським «Гамлетом». Для кожного з них сцена стає платформою для вираження своїх переживань та травм через можливість поставити самим собі запитання «бути чи не бути» на тлі дилеми, яка є в житті кожного з героїв. Головні герої борються з розчаруванням, безсиллям і гнівом, намагаючись навести лад у своєму житті, часом занурюючись у болісне минуле: СЛАВІК, який пройшов пекло війни та полону, бувши солдатом-кіборгом, КАТЯ, яка прагне вибачення матері за те, що пішла воювати, РОДІОН, який втік з Донбасу, проте й далі стикається з гомофобією, яка зростає, РОМАНА, який досі бореться з травматичними спогадами свого військового досвіду у якості фельдшера на полі бою, та ОКСАНИ, яка просто хоче забути та виїхати з країни. Напружені репетиції вистави поєднуються зі сценами з життя героїв, створюючи потужний портрет покоління, яке намагається подолати травму війни, що після вторгнення Росії не лишається у минулому, а стає їх сьогоденням і майбутнім.

Синдром Гамлета фільм 2022

Ельвіра Нєвєра — польсько-німецька режисерка та сценаристка з Берліна. У своїй мистецькій творчості вона зосереджена насамперед на темах соціальних та культурних трансформацій у Східній Європі. ЇЇ повнометражний документальний фільм «Ефект доміно», створений у співавторстві з Пьотром Росоловським, було показано по всьому світу більш ніж на 50 кінофестивалях, зокрема на: IDFA, Hot Docs Toronto та MoMa Doc Fortnight. Фільм здобув такі нагороди як: «Золотий голуб» кінофестивалю DOK Leipzig, «Золотий Ріг» Краківського кінофестивалю, фільм також був номінований Польською кіноакадемією в категорії «Найкращий документальний фільм». Прем’єра її останнього документального фільму «Князь і Диббук» (знятого також у співавторстві з Пьотром Росоловським) відбулась на 74-му Венеціанському кінофестивалі, де стрічка була нагороджена «Левом» за Найкращий документальний фільм про кіно та, серед іншого, здобула премію Польської кіноакадемії за Найкращий документальний фільм. Ельвіра Нєвєра є лауреаткою премії «Young German Cinema Award 2020» та володаркою престижної американської премії для жінок у кіномистецтві – «Chicken & Egg Award 2021».

Пьотр Росоловський — польський режисер, сценарист і оператор, який проживає в Берліні. Він отримав диплом кінооператора Школи кіно у Катовіце та стипендію Академії медіамистецтв у Кельні. Є співавтором «Кролика по-берлінськи» – короткометражного документального фільму, номінованого на «Оскар», та співавтором фільму “Ефект доміно”, створеного спільно з Ельвірою Нєвєрою. Він також працював оператором-постановником багатьох повнометражних і короткометражних фільмів, зокрема короткометражного ігрового фільму, номінованого на «Оскар» – «На одній лінії» (реж. Рето Каффі), та фільму “Стіна тіней” (реж. Еліза Кубарська), стрічку було номіновано на Німецьку премію для кінооператорів 2021, також вона здобула приз Польського товариства кінематографістів.

Фільм «Синдром Гамлета» реалізовано у співпраці студій “Balapolis” (Польща), та “Kundschafter Filmproduktion” (Німеччина). Співпродюсери – CANAL +, SÜDWESTRUNDFUNK. У співпраці з ARTE та спільно з “Chicken & Egg Pictures”. Стрічка створена за підтримки: Польського кіноінституту, Польсько-німецького кінофонду, Medienboard Berlin-Brandenburg, програми Creative Europe MEDIA, Німецької федеральної ради кіно, Комісії з культури та медіа (BKM).

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі фільми про війну України з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.