kinowar.com

Зеленський виступив на церемонії відкриття Каннського кінофестивалю

Президент України Володимир Зеленський звернувся до європейської спільноти через відеозв’язок на урочистій церемонії відкриття ювілейного 75-го Каннського кінофестивалю, що розпочав роботу 17 травня і продовжиться до 28-го.

Він згадав слова із легендарної сатири Чарлі Чапліна «Великий диктатор», яка вийшла 1940 року і критично висміяла Гітлера і нацизм, і додав, що наразі з’явився новий диктатор і почалася нова всесвітня війна за свободу:

«Нагадаю слова героя Чапліна, які прозвучали з екранів у 1940 році: «Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…»… Відтоді людство зняло чимало прекрасних кінокартин. Здавалося, що всі вже зрозуміли, що підкорювати людей можна прекрасним, збираючи їх біля екранів, а не потворним, збираючи їх у бомбосховищах. Здавалося, всі вже думали, що горор у вигляді повномасштабної війни, яка може охопити весь континент, більше не матиме продовження. Але знову, як і тоді, є диктатор. Знову, як і тоді, є війна за свободу. Знову, як і тоді, потрібно, щоб кіно не було німим».

Український президент також нагадав, що 1 вересня 1939 року в Каннах мав розпочатись перший фестиваль, але вибухнула Друга світова війна, і мир на планеті похитнувся. І продовжив, що 24 лютого 2022 року життя мирних українців було зруйновано російським вторгненням, що загрожує нині усій Європі. Нагадав про 229 убитих українських дітей, про масові поховання, насилля і катування, про Бучу, Маріуполь, «Азовсталь», про 500 тисяч українців, всупереч волі депортованих у російські табори.

«Люди гинуть щодня і вони не оживуть після фрази «Стоп, знято!», – підсумував Зеленський і закликав кіно бути на боці правди й свободи. – Нарешті ми маємо перемогти у цій битві. І нам потрібне кіно, яке забезпечить саме такий фінал. Щоб кожен голос був на боці свободи. І, як це і бачилось завжди, передусім голос кіно».

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі фільми про війну України з росією

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі