kinowar.com

Культурний фронт: у найбільшому центрі образотворчих мистецтв Бельгії відбулися покази українських фільмів

У Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії, відбулися покази нового українського кіно, а над будівлею замайорів український прапор у знак солідарності з громадянами та митцями України, які зіштовхнулися з неприйнятним актом агресії Росії.

BRIDGES. East of West Film Days

26 та 27 лютого в столиці Європейського союзу місті Брюсселі відбулися покази проєкту Focus on Ukraine у межах п’ятого фестивалю BRIDGES. East of West Film Days. Ця щорічна подія збирає глядачів у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії. Фестиваль покликаний стимулювати мистецькі обміни та міжкультурний діалог.

Покази українського кіно відбуваються в межах фестивалю традиційно. Режисерки Аліна Горлова, Катерина Горностай і режисер Олег Сенцов представили свої фільми брюссельцям дистанційно, оскільки не стали залишати Україну в час війни. У своїх відеопредставленнях вони закликали підтримати Україну. На відкритті показів голова Товариства українців Бельгії Ігор Хохляк зачитав звернення директора «Артхаус Трафік» (співорганізатор проєкту) Дениса Іванова. У ньому прозвучали заклики до відключення Росії від SWIFT і закриття неба над Україною задля припинення російської агресії.

Відео: Голова Товариства українців Бельгії Ігор Хохляк не стримав сліз, зачитуючи звернення українського продюсера, директора «Артхаус Трафік» Дениса Іванова.

Першим показом української програми стала документальна стрічка «Цей дощ ніколи не скінчиться» про біженця з Сирії, який тікає від війни вдома й опиняється в Україні, проти якої розпочинає військову агресію Росія. «Мене звати Аліна Горлова, я українська режисерка і зараз знаходжуся в Києві. Тож привіт із пекла» – такими словами розпочалося звернення режисерки Аліни Горлової.

На фестивалі продемонстрували coming-of-age-стрічку «Стоп-Земля» Катерини Горностай – чуттєву історію про перше кохання та дослідження себе. Також у програмі був представлений «Носоріг» Олега Сенцова – перша українська кримінальна драма про лихі 90-ті.

Покази українського кіно в межах BRIDGES. East of West Film Days представлені кінокомпанією «Артхаус Трафік» та Товариством Українців Бельгії, за підтримки Посольства України в Королівстві Бельгія.

Коментарі