kinowar.com

Кіно про життя: цього тижня в прокат виходить українське драмеді «Я працюю на цвинтарі»

Автори запевняють, що такої суміші жанрів, стилів та тематик в українському кіно ще не було. За своїми жанровими особливостями фільм є яскравим представником так званої “нової хвилі”, який об’єднав цікаву, незвичну історію та чудовий акторський каст

Вже 15 вересня в українських кінотеатрах стартує прокат фільму «Я працюю на цвинтарі» за мотивами однойменного бестселера Павла «Паштета» Белянського. Це історія Саші, який має контору по встановленню пам’ятників на цвинтарі. Він цинічний, іронічний, любить чорний гумор та не дуже любить людей. Живих. Його стосунки зі світом ілюструє муд-тизер:

Різноманіття доль клієнтів, взаємини з колегами по роботі та заплутані особисті стосунки зрештою допомагають йому зрозуміти: треба жити зараз, а не побиватися за минулим. І цю суміш емоцій представляє характер-тизер Саші, якого зіграв актор Віталій Салій:

Автором сценарію стрічки став Павло Белянський. Він, як і головний герой, теж працював на цвинтарі та писав невеличкі оповідання про людей, яких там зустрічав. З цього і склалася його книжка, історії з якої увійшли до фільму. Письменник також з’явився у картині в епізодичній ролі.

«Я хочу, щоб це кіно допомогло хоча б одній людині пережити свій біль, пережити втрату когось рідного, і почати жити далі. Якщо буде хоч одна така людина, я буду задоволений», – зізнається Павло у своєму характер-тизері:

Польська акторка литовського походження Вікторія Городецькая зіграла у драмеді одну із клієнток Сашиної контори — Олену.

«З усіх сцен найбільше пам’ятаю сцену з пам’ятником. Олена купує величезний молоток-кувалду і їде на цвинтар, щоб розбити свіжий пам’ятник своєму синові, який сама ж і замовила», – розповідає актриса.

На початку фільму Олена – типова «проблемна клієнтка». Вона різка і всім незадоволена – іншими, собою, світом. Болюча травма заповнює все її життя. Та згодом вона знаходить в собі сили почати жити знову. Більше про це – у характер-тизері Вікторії:

Відомий український актор Віктор Жданов виконав у фільмі роль директора цвинтаря Петровича. Він знає своє місце роботи до найменших дрібничок, і, здається, він тут був завжди. Проте робота на цвинтарі — це далеко не завжди про спокій і тишу. Переділ власності та сфер впливу теж можуть вражати розмахом, як і методи боротьби з конкурентами. Трохи розкриває інтригу характер-тизер Петровича:

Доньку Саші, Алісу, зіграла юна акторка Анна Іванова. Аліса – замкнута дівчина, яка любить свого батька та мріє налагодити з ним стосунки. Але через власні травми вона є дещо «колючою», не проти пожартувати над іншими. Анна згадує:

«В один зі знімальних днів, на одному з цвинтарів, наша знімальна група стояла вздовж дороги на території цвинтаря, і повз нас проходила справжня похоронна процесія. І хтось раптом з цієї процесії сказав: “А кого вони тут зніматимуть, тут вже всі мертві”».

Дізнатися про героїню більше можна в характер-тизері:

Актор Андрій Ісаєнко знявся у ролі працівника контори головного героя. Він незворушний, як мармур надгробків, проте не стримує себе у словах та має специфічне почуття гумору, яке резонує із Сашиним.

«Мій герой – атмосферний персонаж, який постійно цитує філософів, класиків, але не знає, як цим користуватися. Ну, і на фільм з назвою «Я працюю на цвинтарі» круто ж сходити у кіно!» – говорить актор.

Познайомитися з його героєм можна у характер-тизері:

Прем’єра «Я працюю на цвинтарі» відбудеться 15 вересня у багатьох кінотеатрах України. «Фільм про життя» важливий не лише для підтримки морального духу українців, а й відіграє важливу роль у “виживанні” усієї вітчизняної кіногалузі.

Фільм здобув перемогу в номінації найкращий повнометражний фільм на Munich Film Award 2021. Віталій Салій, виконавець головної ролі у фільмі, переміг у номінації Найкращий актор за версією Національної спілки кінокритиків “Кіноколо” у 2021 році. Нагорода в номінації за найкращу операторську роботу на Montelupo Fiorentino International Independent Film Festival 2021, а також перемога в номінації найкращий постер за версією Red Movie Awards у 2021 році. Зокрема фільм брав участь у конкурсних програмах фестивалів КМКФ “Молодість”, Ferrara International Film Festival, Warsaw International Film Festival, British Independent Film Festival та AFIN International Film Festival у 2021 році, а також фестивалів Stockholm Independent Film Festival та International Film Festival Prague у 2022 році.

Стрічка створена Good Morning Films в асоціації з MainStream Pictures та Stewopol за фінансової підтримки Українського Культурного Фонду та інформаційної підтримки Державного агентства України з питань кіно. Кінотеатральну дистрибуцію фільму проводить FILM.UA Distribution.

Слідкуйте за новинами проєкту в соціальних мережах FILM.UA Distribution: Facebook та Instagram, а також на сторінках фільму в Facebook та Instagram.

Медіапартнери фільму — видання nv.ua, кінопортал Kinowar та незалежне видання про кіно «Нове українське кіно».

ДОВІДКА
Назва: «Я працюю на цвинтарі»
Жанр: драмеді з елементами чорного гумору
Дата релізу: 15 вересня 2022 року
Компанія виробник: Good Morning Films в асоціації з MainStream Pictures та Stewopol за підтримки Українського Культурного Фонду
Дистрибутор в Україні: FILM.UA Distribution
Режисер: Олексій Тараненко
Продюсери: Андрій Корнієнко, Артем Колюбаєв, Максим Лещенко
Виконавчі продюсери: Тарас Босак та Вероніка Крижна
Оператор: В’ячеслав Раковський
Автор сценарію: Павло Белянський
Актори 1-го плану: Віталій Салій, Анна Іванова, Вікторія Городецькая

Актори 2-го плану Віктор Жданов, Ігор Цішкевич, Андрій Ісаєнко, Олексій Тритенко, Олена Леснікова, Євген Олійник, Максим Донець, Ярослав Безкоровайний, Олена Хохлаткіна, Оксана Жданова, Римма Зюбіна, Галина Корнєєва, Ніна Набока, Ігор Салімонов, Олександр Абаєв, Роман Соболевський, Валерій Пасічник, Володимир Шиповалов, Олег Гусєв, Яна Дубець, Владислав Куніцин, Олексій Агеєв, Юрій Фреган, Ольга Сафронова, Любов Тимошевська, Тамара Антропова, Маргарита Лапіна, Павло Белянський, Денис Колюбаєв, Анастасія Атаманчук, Андрій Федінчик, Дем’ян Шиян

Синопсис
Саша має контору по встановленню пам’ятників на цвинтарі. Він сповнений цинізму та іронії. Навіть у спілкуванні із самотнім літнім чоловіком, який замовив пам’ятник самому собі, і бізнес-леді, яка щойно поховала сина. Несподівано в життя Саші повертається його донька-підліток. Водночас герой втягується в боротьбу за владу на цвинтарі. У вихорі особистих трагедій і кримінальних зіткнень поступово стає зрозуміло, що у Саші важка психологічна травма через його минуле.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.