Любов не купиш за гроші, стриптиз не буває задарма. Рецензія на фільм “Супер Майк: Останній танець”

09.02.2023  Новини, Рецензія

Don’t pull your pants before I go down

Don’t turn away, this is my time

Like a shotgun needs an outcome

I’m your prostitute, you gon’ get some.

Lykke Li, «Get Some»

«Супер Майк: Останній танець» – фінальна частина трилогії Стівена Содерберга про стриптизера на прізвисько «Супер Майк» у виконанні Ченнінґа Тейтума. Після міцної першої частини 2012 року Содерберг віддав режисерське крісло Грегорі Джейкобсу і виступив продюсером сиквелу «Супер Майк XXL» (2015), який вийшов непереконливим. Тож третю частину Содерберг знову взявся ставити власноруч, тим паче, що за цей час він уже встиг розвинути франшизу до шоу талантів «Супер Майк», в якому стриптизери зі всього світу змагалися за право потрапити на сцену Лас-Вегаса і виграти 100 тисяч доларів у фіналі.

Ченнінґ Тейтум, що тепер виступив співпродюсером фільму й залучив до зйомок свою компанію Free Association, повертається до ролі вправного стриптизера, який, проте, відійшов від справ і підробляє барменом на вечірках. На одній з них він знайомиться з Максандрою Мендозою, дружиною багатого лондонського бізнесмена, яка нудиться у золотій клітці й потерпає від невірності власного чоловіка. Максандра, або просто Макс, відверто шаленіє від таланту Майка і пропонує йому полишити Флориду заради неймовірної пригоди в Лондоні, де він зможе поставити власне шоу на великій сцені.

Супер Майк Останній танець

Зіграти Максандру повинна була Тендіве Ньютон (серіал «Світ Дикого Заходу»), з нею навіть встигли зняти частину сцен. Та потім вона вибула через сімейні обставини, а її місце зайняла Сальма Хаєк. Саме на її героїні тримається увесь сюжет, і Сальма впевнено перевтілюється у жінку «з яйцями», котра знає чого хоче, проте все одно потребує уваги, любові й захисту, щоби не розгубити впевненості у власних силах, котрі підточує не так зрадливий чоловік, як його мати. Закадрова свекруха погрожує через шлюбний контракт залишити Максандру без пені в кишені, якщо вона таки наважиться на розлучення.

Супер Майк Останній танець

Вирішальна роль жінок у стрічці Содерберга віддзеркалює голлівудські тренди емансипації. Окрім багатої головної героїні і її свекрухи долю чоловіків тут також вирішує сором’язлива чиновниця, у чиїй владі закрити шоу. Хлопцям-стриптизерам, чи радше артистам естради, як вони просили себе називати у першому фільмі, лишається здебільшого роль звабників та підлабузників. І, на відміну від оригінальної стрічки, танцівники у «Супер Майк: Останній танець» стали молодшими.

Супер Майк Останній танець

Тейтуму ж дісталася роль Джулії Робертс з культової «Красуні»: його бідного й нещасного витягають з-за пересувної барної стійки, смачно годують, пристойно вдягають, вкладають у м’яке ліжко й дають шанс заявити про себе та розкрити свій потенціал. Тобто вселяють віру у себе, а заодно й сплять з ним. Не те щоб це була якась глибока драматична роль, але й Ченнінґ краще танцює, аніж грає.

І запальних танців у фільмі достатньо, бо задум головних героїв – перетворити класичну театральну п’єсу про дівчину, що розривається між старим і багатим та красивим і бідним залицяльниками, на танцювальне шоу з елементами стриптизу. Для цього Майк та Макс збирають по всьому світу команду красивих танцюристів у різноманітних стилях.

Спочатку планувалося, що фільм буде випущено в цифровому форматі на HBO Max, але студія Warner Bros. після успіху тестових показів вирішила випустити його ексклюзивно в кінотеатрах.

Супер Майк Останній танець

Фільм «Супер Майк: Останній танець» вийшов хорошою мелодрамою про стійку й сміливу героїню Сальми Хаєк, котра хоч і виголошує маркетингові лозунги про те, що жінка не повинна обирати між коханням та грошима подібно до персонажа театральної п’єси, проте саме між цими бажаннями й розривається. Хороша акторська гра Сальми хоч і придушує потуги Ченнінґа, та рівно до того моменту, поки не вмикається музика. А саундтрек у фільмі просто чудовий, як і належить правильному танцювальному шоу.

І хоч цей мелодраматичний сюжет передбачуваний не менше за стриптиз, через який стрічка отримала дорослий рейтинг R, та від очікування, коли ж нарешті з героїв знімуть штани, стрічка не лише не програє, але й стає ідеальною розвагою на День Святого Валентина, бо хореографія цього шоу дійсно запалює серця.

Супер Майк Останній танець

Найкращі фільми Ченнінга Тейтума

Найкращі фільми Сальми Хаєк