kinowar.com

Євген Філатов, Роман Мінін, Алевтина Кахідзе та інші культурні діячі у документальному фільмі «Культурний код України: Схід» на MEGOGO

7 лютого на медіасервісі MEGOGO відбулася ексклюзивна премʼєра документального фільму-дослідження «Культурний код України: Схід». Режисер та оператор — Олександр Козаченко.

Культурний код України Схід

Культура — динамічна та багатоскладова за своєю природою, формується із переконань та цінностей усіх її носіїв. Стрічка «Культурний код України: Схід» — спроба дешифрувати український культурний код, з’ясувати, які сенси та емоції містяться у ньому, зрозуміти, які культурні особливості передаються від покоління до покоління, хто є носіями, зберігачами та наступниками культурного коду та, головне, що робить Україну країною українців.

Передбачається, що цей фільм буде частиною циклу дослідження загальнонаціонального проєкту. Автори фільму разом із його героями, серед яких будуть українські культурні діячі, намалюють світоглядну мапу українця, проаналізують, що робить кожен регіон несхожим на сусідні, та спробують з’ясувати, де історичні, геополітичні та культурні  особливості, а де точки дотику, що об’єднують всі регіони в єдину країну.

Культурний код України Схід

Герої фільму: Роман Мінін, український художник; Любов Якимчук, поетеса, публіцистка; Євген Філатов, музикант, композитор, саундпродюсер; Алевтина Кахідзе, художниця, засновниця приватної резиденції для художників; Олександр Чекменьов, фотограф, фотожурналіст.

Культурний код України Схід

У фокусі стрічки — схід України. Закадровий текст відсутній, розповідь побудована лише на синхронах героїв — представників різних професій та спеціальностей, які зробили культуру справою свого життя. У центрі уваги ті, хто так чи інакше є творцями та зберігачами східного українського культурного коду. Актуальне місце проживання не має значення, ключовий момент — герої фільму народилися та сформувалися тут як особистості.

«З кожним героєм, враховуючи його рід діяльності, професійні та особисті досягнення та статус, ми виводимо формулу культурного коду рідного регіону. Герої фільму розповідають про те, що, на їхню думку, впливає на формування особистості та світогляду і що вплинуло саме на них. Вони говорять про особливості життя та роботи у різних сферах в індустріальному регіоні, про його історію та про те, чому він культурно, економічно та ціннісно опинився у такій ситуації, яку ми бачимо зараз. Цей фільм про збереження знань про видатних особистостей для наступних поколінь, своєрідний альманах про носіїв української культури», коментує задум фільму режисер Олександр Козаченко.

Герої розмірковують, що таке культура загалом та українська культура зокрема, оцінюють роль культури у приватному житті та житті країни, говорять про культурну ідентифікацію. Основний акцент зроблений на особистій історії героїв через спогади дитинства, на тому, як змінилися їхні уявлення та думки у міру дорослішання, як вони обирали  траєкторію свого розвитку — індустріальну чи творчу.

«Для MEGOGO велика честь бути майданчиком для цифрових прем’єр українських фільмів, як у нас в країні, так і в усьому світі», — розповідає про співпрацю Валерія Толочина, маркетинг-директорка MEGOGO. «Наразі бачимо особливу зацікавленість глядачів в культурному, історичному й освітньому контенті. Він необхідний для розуміння культурного коду та самоідентифікації українців. Саме тому підтримка українського кіно є важливим напрямком нашої роботи».

Фільм створений за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Зйомки відбулись у 2021 році, до повномасштабного вторгнення росії, та тривали понад півроку з перервами.

Культурний код України Схід

Автор ідеї, режисер та оператор — Олександр Козаченко. Сценарист та інтерв’юер — Вікторія Кім, режисери монтажу — Максим Десятерик та Світлана Залога.

Стрічку можна подивитися ексклюзивно та безкоштовно на медіасервісі MEGOGO.

Про Олександра Козаченко

 Олександр Козаченко, український фотограф, режисер, керівник відеопродакшену компанії ekonomika+.

Документальний фільм «Культурний код України: Схід» дебютний для режисера.

Олександр співпрацював як фотограф з Міжнародною організацією охорони здоров’я (WHO), Американським Червоним Хрестом та Проєктом USAID.

Працював фотографом і фоторедактором у журналі Forbes Ukraine, фотокореспондентом в агенції УНН, співпрацював із журналами Vogue, Gallery, БЛІК, «ЇМО зі СМАКОМ», кінокомпаніями StarMedia, FilmUa, порталом AIN, агенцією УНІАН, компанією ekonomika+, політиками та бізнесменами.

Під час Євромайдану працював фотокореспондентом у центрі Києва. Після Революції Гідності висвітлював події у зоні бойових дій на Сході України.

Читайте також:

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі