kinowar.com

Названо переможців 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Цьогоріч Національний конкурс 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю з огляду на повномасштабне вторгнення Росії в Україну відбувся в межах Варшавського міжнародного кінофестивалю. До програми “Одеса – Варшава: український конкурс” увійшло 11 повнометражних фільмів та 7 короткометражних робіт.

Переможців конкурсу визначало експертне журі, до складу якого увійшли продюсер і режисер Даріуш Яблонський (Польща), сценаристка і продюсерка Ілона Лепковська (Польща) та продюсерка Іванна Дядюра (Україна).

Рішенням журі у конкурсі ОМКФ було відзначено Найкращий український повнометражний фільм і Найкращий документальний фільм. Найкращим українським повнометражним фільмом став повнометражний дебют Максима Наконечного “Бачення метелика”.

“Я пишаюся Максимом (Наконечним) і командою. Хочу зазначити, що і я, і Макс, і вся наша команда маємо багато подруг, які зараз боронять Україну саме як солдати, борються за життя як парамедики, дехто з наших подруг, кого ми знаємо особисто, знаходяться в полоні. Тому надзвичайно важливо говорити про них, робити все, щоб їхні історії знали і бачили. І саме тому наш фільм дуже важливий і я щаслива, що він отримав нагороду. Дякую Одеському кінофестивалю, дякую Варшаві”, – поділилась спів-авторка сценарію фільма-переможця Ірина Цілик.

Найкращим документальним фільмом назвали стрічку “Терикони” Тараса Томенка.

документальний фільм Тараса Томенка Терикони

“Журі Національного конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю у Варшаві побачило одинадцять повнометражних та сім короткометражних фільмів. Короткометражне кіно – це завжди територія експерименту та молодого сміливого духу. Ми цінуємо роботу всіх кінематографістів, які взяли участь у конкурсі зі своїми історіями, але водночас ми зіткнулися з глибоким бажанням підтримати фільм про молоде та перспективне покоління. І ми сподіваємося, що режисери короткометражних фільмів підтримають нас у цьому нестандартному рішенні. Після довгих роздумів журі запропонувало присудити другу нагороду документальному фільму, котрий вносить важливий контекст у трагічну ситуацію, в якій опинилося українське суспільство. На прохання журі пропозиція була прийнята директоркою фестивалю”, – коментує журі.

“До лютого ми мали багато планів та мрій. Але зараз в нас усіх лише одна мрія – мир у нашій країні. Наші митці захищають Україну від російських солдатів замість того, щоб знімати фільми. Але українське кіно живе і потужне – це наша культура і голоси наших людей. Цьогоріч ми маємо дуже сильну програму Національного конкурсу і я рада можливості провести її тут, в Варшаві, де багато українських кіномитців знайшли прихисток та підтримку польського народу. Дякуємо Варшавському кинофестивалю за те, що ми зараз тут, це було непросто, але нам це вдалось. Дякую журі за вашу непросту роботу. Дякую Даріушу Яблонському і всім польським кінематографістам за вашу міцну підтримку! Dziękuję bardzо! Слава Україні!”, – зазначила на церемонії нагородження генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.