kinowar.com

Найкращі фільми режисера Клінта Іствуда

Найкращі фільми Клінта Іствуда

Клінту Іствуду нещодавно виповнилося 92 роки. Одному з найбільш авторитетних акторів та режисерів в історії Голлівуду вистачає енергії не тільки з’являтися на екрані, але й знімати нові фільми у якості режисера у надвисокому темпі (приблизно один на рік). Навіть якщо б фільмографія Іствуда вміщувала лише одну роль – Людини без імені із вестерну Серджо Леоне “Хороший, поганий, злий”, цього вже було б достатньо, щоб бути легендою кінематографу. Але Клінт пройшов набагато довший шлях. Він став видатним актором, а потім, мабуть, ще видатнішим режисером.

Саме на режисерський доробок Клінта Іствуда ми сьогодні подивимось. Досить складно обирати найкраще у настільки об’ємній фільмографії, але ми спробуємо це зробити.

Отже, kinowar.com презентує найкращі фільми режисера Клінта Іствуда.

12. Ідеальний світ (A Perfect World) 1993

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Фільмографія Іствуда-режисера значно різноманітніша, ніж Іствуда-актора. Звісно, актором він брав участь не тільки у вестернах та поліцейських бойовиках, але саме коли він став режисером, діапазон його робіт розширився в тому числі до драми.

Кевін Костнер грає одного з двох злочинців, які тікають із в’язниці. Вони переховуються у будинку, де мешкає матір-одиначка з дітьми. Її сина вони беруть в заручники. В процесі подорожі персонаж Костнера змушений вбити свого напарника, адже йому не подобається, як він поводиться з хлопчиком. Незважаючи на не надто приємну історію початку їх стосунків, хлопець та бандит стають друзями, та навіть більше – чоловік відчуває прихильність до нього, як до батька (адже рідного батька у хлопця не було). Сам він також розуміє, що небайдужий до малого, але чи витримає “батьківська” любов усі ускладнюючі обставини?

Іствуд також є присутнім в цьому фільмі – він грає роль принципового техаського рейнджера, який переслідує злочинців.

 

11. Річард Джуелл (Richard Jewell) 2019

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Одне з багатьох умінь Іствуда – розповідати проті історії. Зрозуміти, що буде відбуватися в фільмі від початку до самого кінця можна зрозуміти ще при перегляді трейлеру. Або навіть так, після перегляду трейлеру глядач думає “про що ж ще буде розповідати Іствуд у фільмі, і так вся історія вже викладена?”. І дійсно, нічого додаткового режисер не показує, але цієї простої та досить лінійної історії цілком вистачає.

Приватний охоронець Річард Джуелл рятує життя декільком сотням людей, коли виявляє бомбу у парку в Атланті під час проведення Олімпійських ігор. Але оскільки бомба все ж таки вибухнула і загинуло дві людини, ФБР звинувачує саме його у завчасному плануванні цього теракту. Далі стає ще гірше: тиск з боку ФБР підсилюють ЗМІ, коли зображують Джуелла як чудовисько. І тепер звичайна маленька людина (нехай і трохи дивакувата) стає об’єктом постійного інтересу, питань та навіть ненависті. При цьому йому загрожує і ув’язнення, якщо ФБР знайде докази його провини.

Ця біографічна історія за реальними подіями не має серйозних твістів та несподіванок, але вона дуже зворушлива – у першу чергу завдяки грі Пола Волтера Гаузера (раніше ви, скоріш за все, запамятали його за трохи дурнуватими комедійними персонажами у фільмах “Я, Тоня” та “Чорний клановець”, у Іствуда він показав найвищу майстерність у зовсім іншому амплуа) та заслуженої Кеті Бейтс, яка зіграла його матір.

 

10. Ґран Торіно (Gran Torino) 2008

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

У цьому фільмі Клінт Іствуд робить найстрашніше обличчя, на яке він в принципі здатний. Ветеран корейської війни вкрай недоброзичливо ставиться до юного сусіда азіата, який, до того ж, вирішив вкрасти його авто (те саме Ґран Торіно, яке винесене у назву фільму). Однак, згодом серце суворого воїна пом’якшується, і він намагається змінити життя хлопця на краще. Як завжди у Іствуда, життя не схоже на картинку з веселкою та єдинорогами, а тому за всі прийняті рішення, навіть добрі, комусь доведеться заплатити.

Фільм входить до рейтингу 250 найкращих фільмів всіх часів за версією IMDb. Зазначимо також, що відсутність гучних імен в акторському складі (за винятком власне Іствуда, ясна річ), додає картині реалістичності, натуральності.

 

9. Американський снайпер (American Sniper) 2014

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Один з небагатьох фільмів Іствуда-режисера, у якому немає Іствуда-актора. По-перше, з віком він став грати трохи менше (навіть казав про завершення кар’єри як актора в якийсь період часу), а по-друге, стрічку знято за реальною історією. По віку для персонажа снайпера (або інших солдатів із фільму) Іствуд вже точно не підходив. Натомість чудово підійшов Бредлі Купер, для якого роль стала черговим доказом акторської майстерності.

Фільми за реальними подіями знімати складно. Ти не можеш вставити ефектний сюжетний твіст у фіналі або доповнити діалоги яскравими жартами. Режисер зобов’язаний наслідувати те, що було насправді, нехай і використовуючи певний відсоток художнього вимислу для цілісності оповідання та драматичної глибини картини. Саме тому історія снайпера, який то йшов на війну, то повертався додому, попутно встановлюючи рекорди за кількістю уражених цілей, така цінна. У банальній історії солдата, який розривається між покликанням і обов’язком з одного боку і сім’єю та любов’ю з іншого, Іствуд зумів розставити акценти так, щоб це одночасно було і цікаво дивитися, і цікаво обміркувати після перегляду.

Сієнна Міллер у ролі дружини реальної легенди американської армії.

 

8. Непідкорений (Invictus) 2009

7. Непокоренный (Invictus) (2009)

Як ви вже, мабуть, помітили, Іствуд любить екранізувати реальні історії. Оскільки Морган Фрімен грає в цьому фільмі Нельсона Манделу, ви можете зрозуміти, що це якраз такий випадок. Мандела був засуджений до довічного ув’язнення, і зрештою провів у в’язниці близько 27 років. Проте він не зламався. Він не лише продовжив боротьбу за права темношкірого населення, а й став президентом ПАР. Країна була розколота за расовою ознакою, і джерело можливого єднання Мандела побачив у регбі.

Він пояснив капітанові збірної (його грає Метт Деймон), що перемога на домашньому чемпіонаті світу, хоч би якою дивною ця заява не здавалася, може згуртувати націю. Через скепсис і сумніви проходить і сам капітан, і його команда. Спортивна та історична драма в одному чудовому фільмі.

У фільмі грає син режисера Скотт Іствуд. І Фрімен, і Деймон були номіновані на Оскар.

 

7. Підміна (Changeling) 2008

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Ще одна реальна історія (у що важко повірити під час перегляду). Хлопчик пропадає, а потім поліція повертає його додому. Проте мати дитини (Анджеліна Джолі) заявляє, що це не її син.

Здавалося б, матері краще знати. Але владі невигідно, щоб справа розвивалася таким чином, а тому жінку визнають божевільною і відправляють на примусове лікування.

Одна з тих ролей, де Джолі переконливо довела всім скептикам, що вона актриса, а не просто красива жінка на екрані. Також у фільмі зайняті Джон Малкович, Джеффрі Донован та Майкл Келлі.

 

6. Дж. Едгар (J. Edgar) 2011

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Цей фільм пройшов відносно непоміченим і дуже шкода, що це так. Історія (вкотре, за реальними подіями) Джона Едгара Гувера, голови ФБР протягом майже півстоліття, який, як часто буває з історичними особами такого величезного масштабу, здобув украй суперечливу репутацію. З одного боку, він боровся з ку-клукс-кланом та організованою злочинністю, а з іншого боку, переслідував Мартіна Лютера Кінга, зірок Голлівуду, на яких він збирав досьє, та політиків будь якого рангу та приналежності. Боротьба з комуністичною загрозою іноді виходила за межі розумної системи безпеки.

Крім професійної діяльності, покриті також питання особистого життя боса ФБР. Життєвий шлях Гувера, від молодих років до смерті, проходить Леонардо Ді Капріо – і це одна з найкращих його ролей (і номінація на Золотий глобус). Його заступника грає Армі Хаммер. У картині також задіяні Наомі Уоттс, Джеффрі Донован, Ліа Томпсон, Джош Лукас та Джуді Денч.

 

5. Таємнича річка (Mystic River) 2003

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Троє друзів псують муніципальну власність, і за цим заняттям їх застукують копи. Вони забирають одного з хлопців із собою в машину. Вже потім з’ясовується, що це не поліцейські – це два педофіли, які ґвалтують хлопця, тримаючи його в підвалі. На щастя, йому вдається втекти.

Через багато років чоловік, який був жертвою насильства, вже одружений і в нього самого є син, другий товариш працює детективом у поліції, а у третього пропадає доросла дочка. Її вбили, і розслідуванням займається той самий друг дитинства. Тільки тепер стосунки між трьома колишніми товаришами зовсім не дружні, бо дитяча травма залишила значно глибший слід, ніж можна було очікувати, на всіх трьох…

Шон Пенн (Оскар), Кевін Бейкон та Тім Роббінс (Оскар) у головних ролях. Ще дві номінації у Іствуда (кращий фільм (як продюсер) та режисура) та по одній у Марші Гей Харден (жіноча роль другого плану) та Браяна Гельгеланда (адаптація сценарію, цей сценарист найбільш відомий по роботі для фільму “Секрети Лос-Анджелеса”, за який він свій Оскар отримав). Також у ролях Лоуренс Фішборн, Лора Лінні та Еммі Россум. Маленький привіт своєму минулому з вестернів Іствуд передав, знявши вже дуже вікового Елая Воллака (Злий у фільмі “Хороший, поганий, злий” Серджо Леоне) в одному з епізодів.

 

4. Мости округу Медісон (The Bridges of Madison County) 1995

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

У фільмі зійшлися дві титанічні особи – Клінт Іствуд та Меріл Стріп. За роль Меріл, ясна річ, отримала одну зі своїх 21 номінацій на Оскар. Несподівано лірічна історія як для Іствуда, але така ж пронизлива, як усі фільми режисера.

Випадкова зустріч заміжньої жінки з села та заїжджого фотографа, що знімає мости для National Geographic, обертається коротким, але пристрасним романом. Незважаючи на те, що на нього у пари є лише чотири дні, їхнє зіткнення змінює життя двох дорослих людей назавжди.

Іноді можна почути закиди зайвої драматичності, сльозливості, солодкості і ненатуральності того, що відбувається у фільмі. Основна претензія зазвичай полягає в тому, що кохання з першого погляду непогано виглядає у казках, а для дорослого кіно про реальне життя не підходить; і що домогосподарка, що осіла в селі, не кинеться слідом за першим зустрічним романтичним фотографом, будь це навіть сам Клінт Іствуд. Але ми готові заперечити подібним випадам. Зворушливий – не означає сльозливий, бере за душу – не означає солодкий. Саме побудова історії взаємин героїв – поступово, крок за кроком – і відрізняє чарівне кіно Іствуда від сопливої ​​лубка про пристрасть, що раптово наринула. Діалоги, вивільнення страхів і розчарувань персонажів, поступове розуміння того, що ними обома насправді керує – це може бути любов’ю з першого погляду, але це не поспіхом знятий сюжетець. Режисерові знадобилося набагато більше, ніж один підхід до сценарію, щоб побудувати еволюцію зближення матері двох дітей та переконаного вільного одинака-мандрівника.

 

3. Листи з Іодзіми (Letters from Iwo Jima) | Прапори наших батьків (Flags of Our Fathers) 2006

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Чудовий диптих, один із найкращих опусів про війну в історії кінематографа. Історія бою за острів Іодзіма, розказана з боку японської (“Листи з Іодзіми”)…

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

… та американської (“Прапори наших батьків”).

Історія японської сторони розповідає про генерала, чиї методи оборони Іодзіми не схвалює консервативна керівна верхівка японської армії, і про простого солдата, який до війни був кухарем. Американська історія показує тур по США шістьох солдатів, що підняли прапор над островом, в якому вони агітують здавати гроші на військову позику. Паралельно вони згадують картини реальних бойових дій, у яких брали участь. Якщо тема Другої світової війни вас по-справжньому цікавить, радимо переглянути обидві стрічки.

 

2. Крихітка на мільйон доларів (Million Dollar Baby) 2004

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Це дуже захоплюючий і водночас з тим дуже важкий фільм. Офіціантка, яка живе на межі бідності, хоче стати професійним боксером (Гіларі Свонк). Вона приходить до заслуженого тренера (Іствуд), щоби вчитися з нуля. Він не хоче мати з дівчиною нічого спільного, але поступово здається під натиском учениці, що раптово виникла в його житті. Вона максимально викладається на тренуваннях і стрімко піднімається кар’єрними сходами в боксі. Втім, якщо ви бачили фільми Клінта Іствуда раніше, то розумієте, що він не так часто створює історії успіху – набагато частіше це історії жорстоких падінь та невимовних трагедій.

Чотири Оскара: найкращий фільм і режисура у Іствуда, найкраща жіноча роль у Свонк та найкраща чоловіча роль другого плану у Моргана Фрімена.

 

1. Непрощенний (Unforgiven) 1992

Клінт Іствуд топ фільми як режисер

Як і попередня картина, “Непрощений” входить у 250 найкращих фільмів в історії за версією IMDb. Клінт родом із вестерну, і саме у цьому жанрі йому вдалося створити абсолютний шедевр. Цілком нетиповий, не за канонами фільмів, де головне – першим вихопити свій кольт. Глибока життєва драма про переродження негідника та злочинця, який повністю змінив своє життя через кохану жінку.

Що може змусити таку людину знову взятися за зброю? Несправедливість, застосування сили до тих, хто не може захистити себе сам. Але чи буде це проста розповідь про те, як хороший герой та його друзі розібралися з поганими хлопцями? Звісно, що ні, це ж фільм Клінта Іствуда. А якщо так, то все буде набагато складніше і болючіше.

І знову чотири Оскара: режисер та продюсер Іствуд, чудовий Джин Гекмен за роль другого плану та Джоел Кокс за кращий монтаж (і ще п’ять номінацій, включаючи Іствуда за головну роль). Відзначимо також Річарда Гарріса за роль Англійця Боба.

Цей фільм Клінт Іствуд присвятив своєму колезі, великому Серджо Леоне.

Читайте також:

Всі фільми Мартіна Скорсезе, ранжовані від найгіршого до найкращого

Всі фільми Стівена Спілберга, ранжовані від найгіршого до найкращого

Всі фільми Рідлі Скотта, ранжовані від найгіршого до найкращого

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі