kinowar.com

Олександр Кобзар: «Дуже хочу, аби нас захлиснула хвиля нового кіно, з новими темами – про людей, про їхні стосунки, а не про лозунги». На екрани вийшла спортивна драма «Пульс»

22 липня на широкі екрани вийшла спортивна драма «Пульс»

Сюжет фільму заснований на реальній історії української спортсменки, легкоатлетки, Паралімпійської чемпіонки 2008 року, п’ятикратної срібної та бронзової призерки літніх Паралімпійських ігор 2008, 2012 і 2016 років – Оксани Ботурчук.

Роль її батька виконав відомий український актор Олександр Кобзар, якого глядачі могли побачити у таких стрічках як “Поводир”, “Віддана”, “Скажене весілля”. 

олександр кобзар актор Україна

Як склалися відносини з акторами, що грають вашу екранну родину? Наталія Бабенко – дебютантка в повному метрі, чи не виникало через це складнощів? 

Думаю, що їй складно було, так, бо це велика відповідальність – перший повний метр і одразу головна роль. Зі свого боку хочу сказати, що моє ставлення до неї, як акторки, дуже гарне, та і взагалі до всіх партнерів. З Наталєю Долею (грає мати Оксани Ботурчук – ред.) ми багато працюємо в театрі й дуже гарно один одного знаємо, тому і проблем ніяких не могло бути.

Важко було грати у кадрі родину?

Так, у загальному сенсі, це було непросто. Проте цікаво. Щоби показати гарно всі внутрішні родинні стосунки й розкрити кожного учасника, треба було вибудувати попередньо режисером та сценаристом усі нюанси, логіку подій. Бо всі родини різні, і всі діти різні. Дівчата в нас, наприклад, взагалі несхожі – Наталія Бабенко спокійна, а Віка Левченко трохи баламутна (сміється – ред.).

Чи не завдавало це складностей?

Ні, ні, усе було чудово!

Які сцени для вас стали найбільш тяжкими емоційно та фізично? 

Це аварія, в яку потрапляє родина. Епізоди в лікарні теж були непрості. Було складно технічно, бо по камері було доволі специфічне завдання. Доводилося декілька дублів бігти з камерою. 

Батько Оксани, якого ви граєте, – професійний спортсмен. А які у вас відносини зі спортом? 

Та, мабуть, як і у всіх. У школі я займався спортом, займався боксом. А коли вже прийшов час вступати до ВИШу, то наступив момент, коли треба було обрати: або я займаюся спортом, або – чимось іншим. Бо поєднувати не вдавалося. Ну я й обрав інше.

Не шкодуєте?

Ні.

олександр кобзар український актор

Щодо спорту, автори проєкту казали, що одна з важливих цілей фільму – зацікавити глядачів, особливо молодь, більше часу приділяти спорту. Як ви вважаєте, чи вдасться це «Пульсу»?

Так, гадаю, що має. Взагалі вся реклама, фільми, передачі, усе, що пропагандує спорт – це чудово. І це працює. Дивлячись на наших спортсменів, наприклад, боксерів, те, що вони ведуть сторінки в тому ж інстаграмі, фейсбуці, знімають ролики – Усік, Ломаченко – дуже багато людей на цій темі «сидять», і їх це мотивує. 

От, наприклад, зараз мій син займається дзюдо, прихожу в зал і бачу скільки дітей там! Скільки приводять батьки, а скільки самі приходять: дзюдо, самбо, вільна боротьба, бокс – зараз дуже багато людей займаються спортом. Ви знаєте, навіть кілька днів тому замислився, що давно не бачив підлітків-наркоманів, які нюхають клей. Може я не там ходжу, де вони є, але якийсь прогрес є, я його відчуваю. 

Насправді, коли ми спілкувалися з Оксаною Ботурчук – реальною Оксаною, вона розповідала, що батьки віддали до спорту якраз, аби її не поглинули вулиці та погані підліткові розваги. Тому так, у тому, що ви кажете є паралель, навіть, зі справжньою історією Оксани. 

Так. Але я, наприклад, виріс в інші часи, коли спортсмени, що займалися бойовими мистецтвами чи там боксом, потрапляли поступово в кримінал – ну такі були дев’яності в нашій країні. Чудово, що зараз спорт існує заради спорту, а не як раніше. І Кличко, й Усик, та ж Оксана – усі ці люди стають чудовим прикладом того, яких висот можна досягнути у житті. Як з маленького міста можна потрапити на спортивний Олімп, вирватися в краще життя. А десять-двадцять років назад про таке неможливо було мріяти, це було чимось недосяжним. Чудово, що зараз усе змінилося й це під силу будь-кому. 

На вашу думку, які ще важливі повідомлення до суспільства містяться в цьому фільмі? Про що він ще?

Думаю, про підтримку. Про те, що люди мають чути один одного: батьки – дітей, діти – батьків. Батьки мають підтримувати дитину, якщо бачать, що в неї гарні наміри. Що вона прагне кращого життя. Бо в такому віці, у якому перебуває головна героїня на момент фільму, а це десь 15-16 років, ми робимо зазвичай багато помилок. І головне – підтримати дитину та вберегти від цих помилок. Тож так, важливий фокус стрічки – сімейні відносини. 

Наскільки я зрозуміла, центральне завдання вашого героя якраз підтримувати Оксану в тому, у чому вона не отримує підтримки від матері. Мама проти спорту, а батько навпаки довіряє дитині. 

Так.

Можете ще розповісти щось про свого персонажа, аби ми краще його зрозуміли?

Знаєте, це доволі типова ситуація, коли між чоловіком та дружиною виникає незгода, щодо правильного виховання дітей. І в нашій історії також це є. Так вийшло, що батько підтримує захоплення Оксани, а дружина – ні. Як жінка, вона більше хвилюється за життя, за здоров’я доньки. Чоловіки тут відрізняються від жінок, тому між героями зростає конфлікт, а після аварії – досягає свого максимуму. Не можу розкривати всі карти, дізнаєтесь більше в кіно.

Спортивна драма, якою є «Пульс», не дуже популярний жанр в українському кіно. Найчастіше в розкладі бачиш або комедії, або фільми про війну. На вашу думку, чи мають право на існування спортивні драми в сучасному соціально-політичному контексті України? Чи потрібні такі фільми, як «Пульс»?

Вважаю, що саме такі фільми й мають бути. Усі втомилися від надмірної пропаганди та політики. А ось такі фільми мають бути, аби гарно виховувати дітей. Та й не тільки дітей, навіть спрямовувати у вірному напряму людей старшого віку. Дуже хочу, аби нас захлиснула хвиля нового кіно, з новими темами – про людей, про їхні стосунки, а не про лозунги. Хочеться бути ближчим до людини. Я хотів би, аби такі фільми народжувалися в Україні. 

Читайте також:

Рецензії на стрічку «Пульс»:

Інтерв’ю з Наталією Бабенко, яка зіграла головну роль

Інтерв’ю з Вікторією Левченко, яка зіграла сестру головної героїні

Інтерв’ю з Наталею Доля, яка зіграла матір головної героїні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі