kinowar.com

Чудова історія Генрі Шугара (The Wonderful Story of Henry Sugar)

Зачекайте, будь ласка...

Це дійсно чудова історія та ідеальне кіно від Веса Андерсона. Повчальна міська казка на основі оповідання Роальда Даля з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі. Зроблена стрічка навмисно у рідкісному, вкрай непопулярному форматі середнього метра (хронометраж 37 хвилин). Нібито Андерсон, котрий ніколи не грав і не гратиме за голлівудськими правилами, вкотре показує стандартам і шаблонам середній палець.

До речі, цілком можливо, що фільм є початком невеличкого фантазійного циклу від Веса Андерсона. Адже однойменна новела Даля є частиною збірки оповідань з семи історій «Чудова історія Генрі Шугара та ще шість». А стрімінговий гігант Netflix придбав компанію Roald Dahl Story Company за майже сімсот мільйонів доларів у вересні 2021 року і, вочевидь, має наміри й надалі адаптувати твори відомого валлійського казкаря.

За формою середньометражна картина, події якої відбуваються у 1920-х роках у світлий легковажний час між двома світовими війнами, є «історією всередині історії всередині історії…» (як і попередня робота режисера «Астероїд-Сіті», але значно простіша). Тобто Вес Андерсон розповідає про письменника Роальда Даля (Рейф Файнс), котрий у свою чергу розповідає про лондонського багатія-денді-гравця Генрі Шугара (Бенедикт Камбербетч), котрий у свою чергу випадково наштовхується на записи одного лікаря (Дев Патель) про дивовижну історію одного старого індуса (Бен Кінгслі), котрий «міг бачити без очей», а індус у свою чергу розповідає, як саме навчився цього фантастичного вміння.

Очевидно, що після прохолодної реакції глядачів на химерно-претензійні останні роботи («Французький вісник» і «Астероїд-Сіті») сценарист-постановник повернувся до свого раннього стилю. По-перше, зосередився безпосередньо на оповіді, на сторітелінгу, а не на власній «неповторній» естетиці. По-друге, позбувся амбіцій, пихи, надмірної ексцентрики, невиправданого плеоназму. Тобто зняв маленький глядацький фільм для фанів і навіть для решти публіки: чіткий, лаконічний, мінімалістичний, абсолютно зрозумілий і доступний.

Смотрите легально на MEGOGO

Ні-ні, Вес Андерсон залишився Весом Андерсоном. У кадрі та сама симетрія, ті самі пронизливі і несерйозно серйозні погляди в камеру, та сама тепла жовта колірна гама, ті самі візіонерська антисучасність і ніжна ностальгія за двадцятим століттям. Той самий творчо і акуратно водночас нагромаджений вінтажний реквізит (приміром, у кімнаті екранного Роальда Даля). Ті самі обсесивно-компульсивні дії та речення («Перед тим як почати, переконаюся, що поряд є все необхідне: цигарки, кава, шоколадні цукерки. І заточу олівець. В мене їх шість. А потім відчищу письмову дошку від шматочків гумки»; «Незнайомець щезнув у хащах, я пішов за ним і почув шурхіт у кущах. Якщо це не незнайомець, подумав я, то це тигр, котрий кинеться на мене, розірве на маленькі шматочки і з’їсть. Але це був незнайомець»). До речі, тут немає діалогів, замість них Андерсон використовує непряму і пряму мову зі словами автора, і описовість таким чином витісняє драматургію, бо кожен з персонажів є автором, а не дійовою особою.

Так, Андерсон саме розповідає. Як книжка, а не як кіно. Як дитяча тривимірна книжка-розкладайка (книжка поп-ап). Власне, і декорації тут переважно картонні (картонність властива всім сетингам Веса Андерсона, проте цього разу вона буквальна). І немає закулісся. Тобто залаштунки винесені на авансцену, адже актори стоять посеред кадру, розповідають свою історію, а тим часом гримери і костюмери по ходу розповіді перевдягають їх і перегримовують.

Режисер, котрий майже завжди працює з одними і тими самими зірками, змінює власні правила. Вперше знімає Пателя, Кінгслі і Камбербетча. Лише вдруге (після «Готелю Гранд Будапешт») Файнса. Раніше звинувачений у зірковому марнотратстві, більше не намагається вразити кількістю суперзірок в епізодах. Навпаки, зумисно «економить» і віддає одним і тим самим акторам по кілька ролей за раз (окрім центрального Бенедикта Камбербетча в образі винесеного у заголовок Генрі Шугара)… І мабуть, сам дивується тому, як простота і економія творять дива.

Анастасія Лях

Чудова історія Генрі Шугара (The Wonderful Story of Henry Sugar)

2023 рік, США

Продюсери: Вес Андерсон

Режисер: Вес Андерсон

Сценарій: Вес Андерсон, Роальд Даль

У ролях: Бенедикт Камбербетч, Рейф Файнс, Дев Пател, Бен Кінгслі, Річард Айоаді

Оператор: Роберт Йомен

Тривалість: 37 хвилин

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі