kinowar.com

Прем’єра документальної стрічки студії DocNoteFilms про тюрму НКВС у Дрогобичі – «Тюрма на Стрийській»

Фільм виходить 27 січня на всіх регіональних телеканалах «Суспільного мовлення» та на YouTube

Тюрма на Стрийській докуметальний фільм

Студія документальних фільмів DocNoteFilms представляє новий проєкт «Тюрма на Стрийській». Він розповідає історію викриття злочинів комуністичного режиму у західноукраїнському місті Дрогобичі, де будівля колишнього повітового суду перетворилася на катівню та місце поховань сотень безвинних жертв. 

На вулиці Стрийській, 3, знаходиться фізико-математичний факультет Дрогобицького Педагогічного Університету – гарна споруда початку ХХ століття. Її збудували як повітовий суд за часів Австро-Угорської імперії, згодом її використовувала як суд Польща. Але все змінилося з початком Другої світової війни та трьома хвилями окупації: радянської, німецької та знову радянської. Комуністичний режим перетворив будівлю на тюрму з катівнею, де були знищені ті, хто підпав під клеймо «ворога народу». А у 1959-му цю споруду віддали університету.

Тривалий час страшна історія будівлі зберігалася лише у переказах місцевих мешканців, і тільки на початку 90-х правда вийшла назовні: були проведені перші дослідження, розкопки та перепоховання жертв.

Ідея створення стрічки належить ініціативній групі дрогобичан – Тарасу Гарасимчуку, Миколі Походжаю, Володимиру Пограничному та Олені Куртяк. Це спроба візуалізувати усну історію місця, яку знали і переповідали практично всі жителі Дрогобича та довколишніх сіл, для інших міст та містечок України, та нагадати про наслідки радянського «визволення».

Продюсер стрічки Сергій Малярчук розповідає:

«Для мене, як дрогобичанина, робота над цим фільмом була особливо відповідальною. Адже історію про тюрму на Стрийській знав чи не кожен мешканець міста. Але масштабний злочин, який був скоєний за часів правління совітів у Дрогобичі, так і не був належним чином висвітлений та засуджений суспільством. А не покаране зло продовжувало існувати. 

Неможливо показати всю трагедію у відносно короткому документальному фільмі, але вважаю, що ця робота ще раз приверне увагу істориків, науковців і творчої інтелігенції до цієї історії створення та сприятиме створенню більш масштабних проектів». 

Прем’єра фільму «Тюрма на Стрийській» відбудеться 27 січня о 21:15 на регіональних каналах Суспільного: «UA: Київ»; «UA: Вінниця»; «UA: Волинь»; «UA: Дніпро»; «UA: Донбас»; «UA: Житомир»; «UA: Закарпаття»; «UA: Запоріжжя»; «UA: Карпати»; «UA: Кропивницький»; «UA: Львів»; «UA: Миколаїв»; «UA: Одеса»; «UA: Полтава»; «UA: Рівне»; «UA: Суми»; «UA: Тернопіль»; «UA: Харків»; «UA: Херсон»; «UA: Поділля»; «UA: Черкаси»; «UA: Буковина»; «UA: Чернігів».

Крім того, після телерелізу стрічка з’явиться на YouTube-каналі DocNoteFilms.

Синопсис:

Тихе місто Дрогобич. Початок 90-х.

Це час, коли таємниці почали виходити назовні.

Коли ті, хто знав та мовчав, почали говорити.

Коли почала говорити сама земля під ногами, відкриваючи дослідникам свідчення жахливих подій.

Гарна будівля фізико-математичного факультету Дрогобицького Педагогічного Університету була споруджена за часів Австро-Угорської імперії для повітового суду. З початку 60-х років і дотепер тут вирує студентське життя. Однак стіни цієї будівлі довгі 40 років зберігали страшну таємницю, про яку говорили лише пошепки. Створена в цьому будинку тюрма НКВС стала місцем важких злочинів, правда про які почала розкриватися лише в незалежній Україні завдяки небайдужим містянам.

Режисер: Костянтин Кляцкін

Оператор: Павло Липа

Продюсер: Сергій Малярчук

Звукорежисер: Василь Явтушенко

Композиторка: Маргарита Кулічова

Режисерка монтажу: Марина Пешко

Закадровий голос: Костянтин Лінартович

Анімація: Сергій Григор’єв

Дата виходу: 27 січня 2022

Про DocNoteFilms:

Група професіоналів, майже бойових побратимів, що вирішили знімати сучасні українські реалії максимально чесно та відверто. Починаючи свій документальний шлях в 2013 році в рамках проекту BABYLON’13, фіксують зародження громадянського суспільства в Україні, завжди знаходячись у вирі історії та максимально рефлексуючи на події та людей що оточують.

У творчому доробку – короткометражні документальні фільми про Майдан та війну на сході України, повнометражний документальний фільм «Крим, як це було» стрічка про полонених «Крихка свобода», документальний серіал «Крутий Заміс» та проєкти соціального спрямування.

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2022 року

Чому глядачі не дивляться українське кіно?

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми часів Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі