kinowar.com

У кожного своя правда. Рецензія на фільм Рідлі Скотта “Остання дуель”

 19.10.2021  Новини, Рецензія

Рідлі Скотт зняв емансиповану версію «Гладіатора»

В усіх справах буває дружба вірною, за винятком любовних справ.

«Багато галасу з нічого», Шекспір

Остання юридично санкціонована дуель відбулась у Франції у 1386 році. У ті часи дуель вважалася не просто смертельною бійкою двох ображених мужів, а вищим судом Божим, який мав розсудити там, де звичайний суд спасував.

Так сталося взимку 1386 року, коли перед молодим королем Карлом VI постали двоє: лицар Жан де Карруж та сквайр Жак Ле Ґрі. Перший звинуватив другого у зґвалтуванні своєї дружини Марґеріт, котра теж була присутня на суді. Та слово жінки в ті часи важило так мало, що, по суті, суд почув лиш слово одного чоловіка проти слова іншого.

Саме цю історію описав у своїй книзі «Остання дуель: правдива історія випробування битвою в середньовічній Франції» Ерік Джагер. А на основі книги Метт Деймон, Бен Аффлек та Ніколь Холофсенер створили сценарій, за яким Рідлі Скотт зробив те, що вміє найкраще – поставив історичний епос.

Картину розділили на три акти, які відображають три правди.

Правда перша – воїна без страху й сумніву Жана де Карружа, що проливає кров за короля у Столітній війні, й вважає чесність та хоробрість найбільшими чеснотами. Зростаючи у тіні уславленого на війні батька, він стрімголов кидається у кожний, навіть завідомо програшний бій, аби вислужитися й отримати належні почесті. Удача любить хоробрих, і Карруж, в кінці кінців, навіть дослужується до титулу лицаря.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Правда друга – нормандського сквайра Жака Ле Ґрі, котрий теж мастак воювати і на полі бою потоваришував з Карружем. Та з дитинства живучи у бідності, Ле Ґрі зрозумів, що у Франції, яка втонула в бюрократії й інтригах, дорога до безбідної старості прокладається не мечем, а язиком.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Хвала Господу, красномовством і гострим розумом Жак не обділений, тож він став вірним слугою не далекого короля, за якого можна лиш чесно померти, а місцевого сюзерена графа Аленсонського, при якому можна багатіти та грішити.

Правда третя – леді Марґеріт, чию точку зору прописувала Ніколь Холофсенер, відмінно продемонструвавши складність життя жінки у середньовічній Європі. Коли вербалізувати власні бажання – це ризикнути розгнівати чоловіка, коли тебе розглядають лише як лоно для майбутнього нащадка, коли придане твоє ділять на твоїх очах, торгуючись із батьком, немов він продає кобилу, а не видає заміж дочку.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Головні шлюбні питання тих часів – не любов та взаємна повага, а як швидко ти завагітнієш, чи в змозі виносити здорову дитину, і скільки земель йде на додачу до твоєї руки. А найгірше те, що наруга над жінкою – це не насилля над нею, а майновий злочин проти її опікуна, у даному випадку – чоловіка.

Кожна з цих історій, розказана зі своїми акцентами, у кожній оповідач так чи інакше вигороджує себе. Спочатку планувалося, що автори сценарію Метт Деймон і Бен Аффлек будуть виконавцями двох головних ролей. Але в результаті Аффлек через завантажений графік на зйомках «Глибоких вод» зіграв в «Останній дуелі» другорядну роль графа Аленсонського.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Метт Деймон зі смішною приклеєною бородою перетворився на суворого й прямолінійного мужлана де Карружа. А красномовного, звабливого й статного Ле Ґрі зіграв Адам Драйвер. І в ролі розумного й хтивого сквайра він виглядає напрочуд органічно.

Фільм «Остання дуель» вийшов хорошою драмою навіть не про право жінки бути рівною чоловікові, а хоча б розпоряджатися собою. І перенесення подій в середньовіччя покликане лиш підсилити образи й показати крайню ступінь сексизму.

Адже і сьогодні жінці не легше зізнатися в нарузі над нею, бо перша реакція навіть найближчих людей – звинувачення жертви. Чому дозволила, можливо сама спровокувала, чому просто не змовчала? Такі страшні, але такі буденні запитання стають муром, за яким скніє жіноча свобода волі.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Ідея тричі переказати одні й ті ж події дозволила авторам розставити акценти, але одночасно зіграла з фільмом і злий жарт. Бо відчувається це так, неначе нам просто продають запис кожної сцени з трьох різних камер. Від цього сюжет «Останньої дуелі» провисає, фільм сповільнюється, а публіка засинає.

Ще більше це впадає в око тому, що початок й кінець фільму – це ідеальне обрамлення у вигляді першокласної постановки Рідлі Скотта середньовічного життя та війни, знятих у Франції та Ірландії. 83-річний режисер таланту не розгубив, тож точно варто чекати на його байопік про Наполеона з Хоакіном Феніксом, а опісля він обіцяв взятися й за другого «Гладіатора». Найближчим фільмом режисера є «Дім Ґуччі», що вийде в кінці листопада.

Окрім провисання в середині стрічки, «Остання дуель», насправді, недалеко пішла від середньовічного суду, який передбачає вибір лише умовно. Здавалося б, глядачам, зважаючи на їхній життєвий досвід та переконання, належить самим вирішити, кому вірити, й за кого вболівати у фінальній дуелі.

Остання дуель фільм Рідлі Скотта

Проте автори такої честі нам не дають, як не дають французькі судді права жінці довести свою правоту. Бо в ті часи вирішували все чоловіки, прикриваючись волею Господа. А у сценарії все вирішили Деймон та Аффлек. Нам відразу вказують, що правдива версія – саме жінки. А щоб не було сумнівів, історію, розказану кривдником, показують максимально незграбно, так що весь зал заливається сміхом, коли він заявляє, що коїтус відбувся через пристрасть обох, а не фізичну перевагу одного.

Тож як би сумно не було противникам активної згоди і тим, хто сумує за часами, коли жіноче грайливе «ні», означало «можливо й так», та наратив сьогоднішнього дня не лишає права на кокетство й двозначні залицяння, щоб не лишити шансу на насилля.

Дмитро Сидоренко

 

«Остання дуель»

Дата старту в Україні: 21 жовтня 2021

Країна: США

Студії: Twentieth Century Studios

Тривалість: 153 хвилини

Жанр: історичний фільм, драма

Режисер: Рідлі Скотт («Гладіатор», «Марсіянин»)

Актори: Метт Деймон («Одинадцять друзів Оушена», «Ідентифікація Борна»), Адам Драйвер («Зоряні війни: Пробудження Сили», «Удача Лохана»), Бен Аффлек («Загублена»), Джоді Комер («Зоряні війни: Скайвокер. Сходження») та інші

Читайте також:

Усі фільми Рідлі Скотта від найгіршого до найкращого

Найкращі історичні фільми усіх часів

Найкращі історичні сериіали усіх часів

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі