kinowar.com

Сучасна українська анімація буде показана у Нью-Йорку

15 березня фестиваль LINOLEUM разом з Українським Інститутом Америки презентуватимуть збірку української сучасної короткометражної анімації в Сполучених Штатах Америки. Ці фільми, випущені в 2013-2018 роках, зробили серйозні кроки у напрямку відродження вітчизняного анімаційного мистецтва, а також представляли Україну на міжнародному рівні.

Фестиваль анимации

Показ української сучасної анімації, створеної найбільш відомим вітчизняними авторами, відбудеться вже цієї п’ятниці, 15 березня о 19:00 в Українському Інституті Америки у Нью Йорку. Для фестивалю актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM, який показував українські анімаційні фільми в таких країнах, як Польща, Португалія та Греція, це буде перший візит до США.

У програмі буде представлено 8 стилістично різних українських короткометражних фільмів, створених за останні п’ять років. Всі ці анімаційні стрічки отримали визнання на Батьківщині як серед професіоналів, так і у поціновувачів анімації.

«Крамниця Співочих Пташок» досвідченого аніматора Анатолія Лавренішина є візуально пишною притчею, у якій змішалися орієнтальна і стімпанк естетика. В озвучуванні цієї стрічки брала участь відома українська співачка Katya Chilly.

Українські аніматори загалом успішно співпрацюють з актуальними музикантами, прикладами чого є три музичних відео програми показу. У новому кліпі на пісню Dakha Brakha «Монах» режисер Сашко Даниленко поєднує етно-мотиви і самобутній комікс-стиль. Сам автор буде присутнім на події і зможе поспілкуватися з її відвідувачами. Олег Щерба у відеороботі для фолк-орієнтованого гурту Zapaska під назвою “Запитайся”, навпаки, звертається до універсальних супрематичних форм. Також буде показаний анімаційний кліп виробництва Lisenbart Animation Studio на пісню «Мишка Виновен» Івана Дорна.

Дві роботи з програми стали в Україні хітами серед глядачів різних вікових груп. Це «Жуйка» Ольги Макарчук – весела фантазія, натхненна буденними речами, на які може звернути увагу лише аніматор із багатою уявою. Непрості, але близькі всім ідеї закладені у сучасну казку «Дівчинка із риб’ячим хвостом» від української студії «Червоний собака», що вважається місцевим брендом яскравої пластилінової анімації.

Справжній дух дорослого інді втілюють роботи двох аніматорів з міста Дніпро. «THE END» Микити Лиськова – це абсурдний калейдоскоп із комічних і трагічних сцен наближення апокаліпсису, у якому можна зчитати зв’язок з українськими суспільними реаліями. Інший автор Стас Сантімов у фільмі «Eluvium – Regenerative Being» за допомогою бентежних образів змальовує темний сюрреалістичний світ, інтуїтивно зрозумілий глядачеві з будь-якого куточку світу.

Подія на фейсбук: facebook.com/events/2011362235608510/

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM (від англ. cлова line – лінія і латинського oleum – олія) — найбільший показ авторської анімації в Україні. Крім міжнародного і національного конкурсів, фестиваль складається з серії майстер-класів та лекцій від професіоналів індустрії, показів експериментальної анімації та відеоарту, тематичних позаконкурсних скринінгів та дитячої програми. Головна мета показати, що анімація це не тільки розвага для дітей, але й вид сучасного мистецтва, де за допомогою нових технологій можна підіймати актуальні теми, залучаючи до цього широку інтелектуальну аудиторію. У 2019 LINOLEUM пройде з 4 по 8 вересня. Організатор фестивалю LINOLEUM – анімаційна студія Animagrad.

Коментарі