kinowar.com

Українці просять перейменувати фільм «Z», яким відкриються Канни

До цьогорічної програми Каннського фестивалю серед іншого увійшла нова робота французького режисера Мішеля Хазанавічуса (лауреата «Оскара» за чорно-білу трагікомедію «Артист») під назвою «Z (Comme Z)», яка також стане фільмом-відкриттям кінофоруму на Лазуровому березі.

Як повідомляє Variety, Український інститут звернувся до Каннського кінофестивалю з офіційним листом, у якому попросив організаторів та зокрема Хазанавічуса перейменувати стрічку, бо літера Z є провоєнним символом вторгнення росії в Україну (саме літера Z намальована на російських танках та іншій воєнній техніці, що вже два місяці поспіль спустошує українські землі; під цією літерою проходять проросійські та провоєнні демонстрації; Україна та деякі інші європейські країни прирівняли цю символіку до фашистської свастики та заборонили, зокрема минулого тижня парламент Литви проголосував за заборону публічної демонстрації літери «Z» на знак протесту проти війни, розв’язаної путіним і путінськими посіпаками).

У листі сказано: «Ми вважаємо, що зміна назви фільму відкриття Каннського кінофестивалю буде жестом проти варварства, насильства та терору російської армії».

Фільм Хазанавічуса, звісно ж, немає ніякого відношення до війни та росії. Це зомбі-комедія, звідки і назва «Z» (проект є ремейком японського хіта «Зомбі одним дублем»; головні ролі виконали Ромен Дюріс і Береніс Бежо). «Z» є назвою для французького прокату, у той час як міжнародна назва картини звучить як «Final Cut» («Остаточний монтаж»). Та офіційна каннська програма позиціонує стрічку саме як «Z».

Наталя Мовшович з Українського інституту (сектор кіно) каже: «Канни поки що мовчать. Їх небажання перейменовувати стрічку ґрунтується на позиції, що це лише збіг… Та в росії місцеві ЗМІ вже використовують назву фільму на свою користь і подають це так, ніби Європа підтримує російську війну в Україні… Тож ми просимо директора Канн Тьєррі Фремо і режисера Мішеля Хазанавічуса змінити назву заради усіх жертв з Київщини, Харкова, Маріуполя…».

Хазанавічус прокоментував, що під комедією про зомбі мав на увазі лише комедію про зомбі, і що «усвідомлення того, що його назва завдала українському народові болю, змушує його відчувати сум і безсилля, бо це останнє, чого він хотів».

75-й Каннський кінофестиваль відкриється 17 травня.

Коментарі