kinowar.com

Каннський фестиваль оголосив програму: у ній український фільм «Бачення метелика»

Каннський кінофестиваль оголосив програму 2022. У паралельний конкурс «Особливий погляд» потрапила українська стрічка «Бачення метелика» режисера Максима Наконечного, передає Держкіно.

Наконечний виступив сценаристом і постановником проекту (для нього це повнометражний дебют), а співсценаристкою значиться Ірина Цілик, авторка і режисерка титулованої документалки «Земля блакитна, ніби апельсин». В акторському складі можна побачити драматургиню та кінематографістку Наталку Ворожбит, відому за серіалом «Спіймати Кайдаша», фільмами «Кіборги» та «Погані дороги». Головні ролі виконали Ріта Бурковська, знана за стрічкою «Парфенон» загиблого у Маріуполі литовського режисера Мантаса Кведаравічуса, та Любомир Валівоць.

«Бачення метелика» – це «жорстка та сюрреалістична історія про жінку-воїна, яка не бажає бути жертвою. Після звільнення з ворожого полону аеророзвідниця Ліля намагається повернутися до свого мирного життя в Україні. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, ніби уві сні, та щось всередині неї не дозволяє забути, чому вона мусить жити далі». Так звучить офіційний синопсис.

За словами режисера, він знімав кіно про минуле і наслідки війни, а виявилося, на жаль, що це історія про українське теперішнє і майбутнє.

В основний конкурс Канн цього року потрапили нові роботи Девіда Кроненберга («Злочини майбутнього»), режисера «Олдбою» Пак Чхан-ука («Рішення розлучитися»), каннських завсідників братів Дарденнів («Торі та Локіта»), російського опозиційного режисера Кирила Серебреннікова («Дружина Чайковського»), американця Джеймса Грея, постановника філософського сай-фаю «До зірок» («Час Армагеддону»), шведського митця Рубена Естлунда, володаря «Золотої пальмової гілки» за сатиричний «Квадрат» («Трикутник печалі»), японця Хірокадзу Кореєди, так само володаря «Золотої пальмової гілки» за «Магазинних злодюжків» («Посередник»), француженки Клер Дені, постановниці космічної фантастики «На висоті» («Зірки опівдні») та інші.

Поза конкурсом будуть показані довгоочікуваний «Топ Ґан: Меверік» Джозефа Косінскі, «Елвіс» База Лурмана, «Z» Мішеля Хазанавічуса, «Три тисячі років очікування» Джорджа Міллера, «Природна історія руйнування» Сергія Лозниці та інші. Також в рамках фестивалю відбудеться спеціальна секція «Україна у фокусі».

75-й Каннський кінофестиваль пройде з 17 по 28 травня 2022 року.

Коментарі