kinowar.com

Фільм загиблого у Маріуполі режисера можна подивитись онлайн

 06.04.2022  Новини

Онлайн-кінотеатр Takflix випустив документальну стрічку «Маріуполіс» у пам’ять про Мантаса Кведаравічуса, литовського режисера, якого 2 квітня вбили у Маріуполі. Фільм доступний на всіх територіях мовою оригіналу з англійськими субтитрами.

Половина грошей з продажу онлайн-квитків відійде благодійним маріупольским організаціям «Платформа ТЮ», «ТворчСхід» та «Пілігрим», які допомагають з евакуацією містян.

Мантас Кведаравічус – режисер та антрополог, народився 1976 року у місті Біржай у Литві. У 2011 році режисер зняв стрічку «Барзах» про тортури та викрадення людей у Чечні, що здобула відзнаку Берлінського кінофестивалю.

Мантас роками знімав Маріуполь, а після початку повномасштабного вторгнення повернувся до міста, щоб задокументувати воєнні злочини росії. У його автівку влучила російська ракета. Свій останній фільм «Стасіс» (або «Парфенон») 2019 року Кведаравічус також знімав частково в Україні – події відбуваються в Стамбулі, Афінах та Одесі.

«Маріуполіс» – це документальний фільм 2016 року про повсякдення Маріуполя. За крок від міста відбувається війна, але люди намагаються продовжувати жити. Звуки пострілів чутні в межах міста. Чоловік лагодить рибальську сітку і виходить в море. Два трамваї стикаються один з одним – ніхто не постраждав, дроти лагодять в той же день. Для робітників на фабриці організовано невеликий концерт – щира гра скрипаля розчулює їх до сліз. Бомби падають в море, але люди вже звикли.

Світова прем’єра стрічки також відбулася на Берлінському кінофестивалі.

Коментарі