kinowar.com

Фільм «Клондайк» отримав нагороди фестивалів у США, Косово та Грузії

Фільм «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач отримав Приз журі за видатну режисуру на кінофестивалі у Крестед Бьютт (США), який входить до рейтингу «25 найкрутіших кінофестивалів світу» за версією журналу Movie Maker Magazine.

нагороди фільму Клондайк

Також днями стрічка здобула нагороди ще двох фестивалів. На Приштинському міжнародному кінофестивалі у Косово «Клондайк» став «Найкращим повнометражним фільмом» міжнародного конкурсу Global cinema та нагороджений відзнакою Media award від журі, у складі якого визнані журналісти балканського регіону. У Грузії на Міжнародному кінофестивалі арт-хаусного кіно в Батумі отримав призи як «Найкращий фільм» та за «Найкращу режисуру» у міжнародному конкурсі.

Нещодавно «Клондайк» також отримав Ґран-прі кінофестивалю Heimat Europa Filmfestspiele в Німеччині та нагороду Юнацького журі на Film by the Sea у Нідерландах.

Призер Санденсу і Берлінале вийде на екрани українських кінотеатрів цієї осені, з 3 листопада. Також «Клондайк» змагатиметься за номінацію на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний художній фільм» від України. Відомий американський кіножурнал Variety опублікував свої щорічні прогнози щодо лідерів у цій категорії, в яких включив український фільм у ТОП-8. Стрічка розповідає про події війни на Донбасі та подружжя, яке чекає народження дитини, мешкаючи поблизу місця збиття літака рейсу MH17.

Події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак.

Це четверта повнометражна робота Марини Ер Горбач («Омар і ми», «Люби мене», «Гарчання чорних псів»), яка також є авторкою сценарію.

Головну роль виконала Оксана Черкашина («Погані дороги»), акторка театру і кіно, володарка Премії кінокритиків «Кіноколо». Доповнили каст Сергій Шадрін («Чорний ворон») і Олег Щербина («Черкаси», «І будуть люди»).

Світова прем’єра стрічки відбулася на Санденсі — найбільшому фестивалі незалежного кіно в США, де вона здобула Приз за Найкращу режисуру. Відзнака й участь стали для України історичними: «Клондайк» — це перша українська ігрова картина в програмі міжнародного конкурсу фестивалю.

Стрічка також була представлена на Берлінському міжнародному кінофестивалі в програмі Panorama, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно. Фільм удостоїли двох нагород: Екуменічного журі та Глядацьких симпатій.

У світі картину сприйняли тепло як кінокритики, так і глядачі: її рейтинг на платформі IMDb становить 7,3, а на сайті Rotten Tomatoes — 95% зі здебільшого схвальними відгуками міжнародної преси (Variety, Screen International, RogerEbert.com, Cineuropa). Видання Vox віднесло «Клондайк» у топ фільмів, які цього року стануть найбільш обговорюваними.

Українські продюсери: Марина Ер Горбач, Святослав Булаковський (Kedr Film). Турецький продюсер — Мехмет Баґадир Ер (Protim V.P.). Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Український дистриб’ютор — кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Українські глядачі зможуть подивитися фільм «Клондайк» у кінотеатрах з 3 листопада 2022 року.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.