kinowar.com

Що дивитись на ювілейному кінофестивалі Kharkiv MeetDocs 2021

Запитали продюсерку Ольгу Бесхмельниціну («Жива ватра», «Байконур. Вторгнення», «Стоп-Земля»), поради, що дивитись на ювілейному кінофестивалі Kharkiv MeetDocs, який відбудеться вже незабаром – з 26 вересня по 2 жовтня.

Ольга Бесхмельниціна українська продюсерка

Як продюсер документальних фільмів, я розумію скільки часу та зусиль команди витратили на створення своїх проєктів, в яких тяжких і, особливо, небезпечних умовах могли працювати, тому я би радила дивитись усе (посміхається).

 Але якщо обирати шорт ліст, мій був би таким. У його створенні я керуюся тим, що освічена людина, яка хоче бути в контексті документального та ігрового кіно, просто не може не знати ці фільми.

 

«Віддалений гавкіт собак» (2017), реж. Симон Леренг Вільмонт

(міжнародний конкурс)

Віддалений гавкіт собак

Для мене завжди цікавий погляд зі сторони, в даному випадку – на події та період дорослішання підлітка, що живе на лінії фронту. Це занурення в глобальний контекст, бачення наших подій такими, як їх сприймає світ, можливо, не завжди комплементарний, більш об’єктивний і такий, що дає більше тем для рефлексії. Фільм отримав багато міжнародних нагород і виділяється не тільки соціальною важливістю, а й вражаючою художньою якістю реалізації.

 

«Інший Челсі» (2010), реж. Якоб Пройс

(міжнародний конкурс)

Інший Челсі

Фільм, зроблений ще в 2010 році, отримав визнання на численних міжнародних кінофестивалях. Кінокартина занурить вас в події вже такого далекого 2010 року, часу, що підготував підґрунтя для сьогоднішніх трагічних подій. Про Донецьк в різних його проявах, політичних лідерів Партії регіонів тощо. Так як фільму вже десятиріччя, то нагода побачити його на великому екрані – особлива рідкість.

 

«Земля Івана» (2021), реж. Андрій Лисецький

(національний конкурс)

Земля Івана

Тут мене можна звинуватити в заангажованості, оскільки я також продюсерка цього фільм, але саме тому можу говорити і про внутрішні інсайти. Режисер, він же оператор фільму, Андрій Лисецький – один із найкращих операторів України. Виразність кадру та кіномови і неймовірний герой, народний художник Іван Приходько, навіть через екран надихає своєю природньою енергетикою та вмінням балансувати між творчістю та гармонією щасливого життя в лоні природи.

 

«Зірки на Землі» (2021), реж. Сніжана Гусаревич

(національний конкурс)

Зірки на Землі

Одиними з найбільш надихаючих фільмів, що демонструють людську силу та любов, є стрічки про дітей з особливостями розвитку. В цьому кіно розповідають про нову методику адаптації та соціалізації дітей. В сьогоднішньому контексті, ці процеси далекі від широкого загалу, тому це прекрасна можливість зануритись в цей світ кропіткої праці та терпіння.

 

«Цей дощ ніколи не скінчиться» (2020), реж. Аліна Горлова

(позаконкурсна програма)

Цей дож ніколи не скінчиться

За останні роки це один із найкрасивіших документальних фільмів з історією, що вражає своєю трагічністю. Герой, чиє життя проходить поміж двох війн, бо мати – українка, а батько – курд. Тікаючи від війни в Сирії, вони переїжджають в Лисичанськ, де розпочинається нова війна.

 

На фестивалі також будуть показані два художні фільми: відкриватиме фестиваль «Стоп-Земля» Катерини Горностай, а закриватиме «Із зав’язаними очима» Тараса Дроня. Ці картини – яскраві представники молодої хвилі високоякісного українського кіно. Фільми ще продовжують свою  міжнародну фестивальну ходу, тому це дійсно унікальна нагода побачити їх першими. І наостанок, відвідати Kharkiv MeetDocs – це поєднати перегляд документальних та ігрових кінокартин та скласти більш цілісний образ того, яким є сучасне українське кіно.

Нагадуємо, що фестиваль пройде у гібридному форматі з 26 вересня по 2 жовтня. Документальні фільми Національного та Міжнародного конкурсів, а також Конкурсу українського короткометражного незалежного кіно «Бардак», будуть доступні онлайн на офіційному сайті фестивалю 27, 28 та 29 вересня, документальні та ігрові фільми позаконкурсної програми та освітні події жителі Харкова зможуть переглянути особисто на фестивальних локаціях — в Харківській філармонії та у Promodo HUB.

Фестиваль відбувається за підтримки Федеративного міністерства іноземних справ Німеччини та Державного агентства України з питань кіно.

Коментарі