kinowar.com

Топ 7 фільмів Жана Рено (крім “Леон”)

 24.10.2024  Актори, Добірки

Найкращі фільми Жана Рено

Жан Рено – французький актор іспанського походження, який народився в Марокко. Саме там його родина переховувалась від режиму Франко. Повернувшись в Європу, вони оселилися у Франції, а Рено почав поступово наближуватись до своєї мрії стати актором.

В кіно він з 1980 року, а тому портфоліо у француза величезне. Найбільш відомий він, звісно, за фільмом Люка Бессона “Леон”, а тому ми відразу викреслили його з нашого топу, щоб зосередитись на чомусь менш очевидному. Ми зібрали сім таких фільмів, згадавши найяскравіші миттєвості кар’єри актора.

Підтримайте, будь ласка, нашу редакцію: посилання на монобанку

Блакитна безодня (Le Grand Bleu) 1988

Блакитна безодня (Le Grand Bleu) 1988

Історія про суперництво двох фрідайверів вигадана, але їх прототипи реальні. У фільмі двоє друзів зростають на одному острові, батько одного з них займається пірнанням і гине через несправність обладнання. Після багатьох років розлуки вони зустрічаються знов, але тепер вони змагаються за рекорди у пірнанні без аквалангу. Вони досягають неймовірних показників, при цьому французу байдуже, які рекорди він встановить, а от італієць сприймає успіхи друга з ревністю. Обох манить блакитна безодня, обидва не можуть зупинитися самі – зупинити їх може хіба лише смерть.

Режисер і співавтор сценарію – Люк Бессон.

 

Нікіта (Nikita) 1990

Нікіта (Nikita) 1990

Образ персонажу Жана Рено в “Нікіті” Люка Бессона виглядає дуже схожим на Леона в однойменному фільмі – нема сумнівів, що він став натхненням для створення іншої історії. Втім, у цьому фільмі його кілер зовсім не такий морально стійкий і емоційно витриманий, як в історії про Леона і Матильду. Що не впливає на його професійність: він творить дива у протистоянні десяткам противників. Загалом, цей шедевр Бессона хоча і відомий трохи менше за “Леона”, але створив ледь не окрему течію в кіно, у тому числі запустивши американський ремейк, американський серіал та безліч інших відхилень як франшизи, так і стрічок та серіалів, що цим кілерським бойовиком надихалися.

У центрі розповіді дівчина, яку підняли з самого дна лише для того, щоб відправити у нескінченне пекло замовлень для найманої вбивці, за які не беруться інші, адже ці місії самовбивчі. Коли одне із завдань іде не за планом, на допомогу відправляють персонажа Рено, але він не робить життя легшим (хоча вбиває шалену кількість людей).

 

Ронін (Ronin) 1998

Ронін (Ronin) 1998

Хтось збирає найкращих колишніх агентів спецслужб різних країн, щоб отримати секретний портфель. Місія здається простою для виконання, але виявляється, що аналогічне завдання отримали і інші групи найманців. Тепер ця гра надто небезпечна, особливо тому, що шпигуни різних країн не звикли довіряти один одному. Чи зможуть вони зробити це зараз, коли ставки зросли: питання вже не стільки у виконанні місії, скільки у виживанні…

У головних ролях також Роберт Де Ніро, Джонатан Прайс, Стеллан Скашгорд, Шон Бін, Майкл Лонсдейл, Наташа Макелхон і одна з найбільш титулованих у світі фігуристок Катаріна Вітт.

Читайте також: Найкращі фільми про шпигунів

 

Багряні ріки (Les rivières pourpres) 2000

Багряні ріки (Les rivières pourpres) 2000

Детективний трилер про двох партнерів-слідчих, які розшукують винахідливого (і майже витонченого) маніяка. Жан Рено грає досвідченого ветерана, який перебуває ледь не у статусі легенди у поліції, а його молодого і більш емоційного напарника грає Венсан Кассель. Вбивця не просто скоює вбивства, він немов малює картини чи готує виставу для детективів: він залишає їм складні підказки, які потрібно розгадувати, немов ребуси чи головоломки. Але при цьому він постійно контролює шлях розслідування, а тому ці підказки не дозволять його впіймати. Як випередити раціонального психопата і бути на крок попереду?

 

Прибульці (Les visiteurs) 1993

Прибульці (Les visiteurs) 1993

Однак Жан Рено грав не тільки в шпигунських бойовиках та драмах про кілерів. Чимало було і комедій – причому, справді смішних.

Двоє з глибокого середньовіччя (1124 рік), граф та його зброєносець, намагаються виправити наслідки інциденту за допомогою повернення у часі в момент, що цьому інциденту передує. Але внаслідок помилки вони потрапляють у далеке минуле – 1992 рік. Тут все дивне і вороже, та й сатана, здається, долучився ледь не до всього навколо. З часом двоє усвідомлюють, що потрапили у майбутнє і намагаються пристосуватись до нього, видаючи себе за людей, на яких схожі завдяки родинним зв’язкам через багато поколінь.

Прокат був настільки успішним, що були зняті два сиквели і американський ремейк. У ролі напарника Жана Рено відомий французький комік Крістіан Клав’є.

Читайте також: Найкращі голлівудські комедії 90-х років

 

Місія нездійсненна (Mission: Impossible) 1996

Місія нездійсненна (Mission Impossible) 1996

Але повернемося до шпигунських бойовиків. Жан Рено встиг взяти участь в одному з найвідоміших – у першій його частині, з зовсім ще молодим Томом Крузом. Тоді ще не було того розмаху, яким вражає франшиза сьогодні. Але саспенс, напруга, інтрига – все це Браян Де Пальма максимально сконцентрував протягом двох годин екшну з класичними вже сценами. Хтозна, якби вектор розвитку серії від початку встановлювали б на декади, може Рено отримав би значно більш тривалу роль в цій історії. Але і у поточному форматі він показав себе максимально ефектно.

 

Мій друг пінгвін (My Penguin Friend) 2024

Мій друг пінгвін (My Penguin Friend) 2024

Найбільш свіжий фільм у добірці, поставлений за нереальною реальною історією. Самотній рибалка рятує пінгвіна від нафти, що розлилася у воді. Він присвячує одужанню свого несподіваного друга чимало часу, і винагорода також стає тотально неочікуваною: після того, як пінгвін приєднується до свого племені, щоб перезимувати у теплих краях, він повертається до свого друга рибалки, знайшовши його серед всіх інших можливих пунктів повернення. Ця тендітна дружба стає чимось неймовірним, символом того, що справжні почуття долають простір і усі можливі перепони. Дуже тепла і приємна картина, яка додає позитиву, настільки зараз необхідного.

Підтримайте, будь ласка, нашу редакцію: https://send.monobank.ua/jar/92UMWPdbsd

Читайте також:

Найкращі фільми Стенлі Туччі

Найкращі фільми Тахара Рахіма

Найкращі фільми Різа Ахмеда

Найкращі фільми Пола Беттані

Найкращі фільми Ендрю Гарфілда

Найкращі фільми Марка Стронга

Найкращі фільми Денніса Квейда

Найкращі фільми Кевіна Костнера

Найкращі фільми Бенісіо Дель Торо

Найкращі фільми Джеремі Стронга

Підтримайте Україну:

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі