kinowar.com

Думаємо з Копполою про Римську імперію. 5 фактів про фільм «Мегалополіс»

 19.09.2024  Добірки

Напередодні української прем’єри розповідаємо цікаві факти про фільм, над яким режисер «Хрещеного батька» та «Апокаліпсис сьогодні» працював 40 років

Мегалополіс

Цього вересня маємо річницю: приблизно у цей час рік тому у тіктоці почав віруситися тренд «Як часто ти думаєш про Римську імперію?» – і зрештою він став чи не найживучішим з трендів. А тепер, певно, він назавжди лишиться в історії, адже один з найвизначніших режисерів сучасності зняв на цю тему не те що тікток, а грандіозний фільм – із суперзірковим кастом, бюджетом у $120 мільйонів і купою філософських ідей.

Звісно, йдеться про «Мегалополіс» Френсіса Форда Копполи, що стартує в українських кінотеатрах, включно з IMAX, вже 26 вересня.

І якщо думаєте, що мем про Римську імперію тут притягнутий за лавровий вінок і що 85-річний Коппола про нього не знає, то сильно помиляєтесь. Попри поважний вік, режисер є активним користувачем соцмереж.

«Як часто я думаю про Римську імперію? Досить часто, оскільки Римська республіка слугувала прикладом для моєї країни Америки та її інституцій, і була натхненням для мого майбутнього фільму «Мегалополіс», – написав він у своєму Instagram. –  Моє захоплення Римською республікою ґрунтується на боротьбі між політичними партіями, під час якої інтереси республіки поступилися амбіціям кількох впливових людей, які використовували цілі політичних партій для встановлення власних статків і влади, покладаючись на збройні сили для досягнення цих цілей, завдаючи остаточного удару по конституції, яка вже хиталася перед падінням». Власне, саме це падіння згодом і перетворило Римську республіку на Римську імперію.

Коппола думає про Римську імперію не просто часто, а ще й дуже довго. Розробку «Мегалополісу», світова прем’єра якого відбулася навесні на Каннському кінофестивалі, він почав 40 років тому. І ось, нарешті, грандіозний задум втілився у життя. Напередодні української прем’єри розповідаємо цікаві факти про фільм.

Зірка «Мегалополісу» народився одночасно з задумом фільму

Головного героя «Мегалополісу» звати Цезарь Катіліна. Він – геніальний архітектор та митець, здатний бачити крізь виміри та зупиняти час. За сюжетом Катіліна мріє створити Мегалополіс на руїнах корумпованого Нового Риму, в якому легко вгадується Нью-Йорк. Катіліна –  частина цієї гнилої системи, проте його гнітить питання: чи гідне таке суспільство порятунку?

Мегалополіс (Megalopolis)

Цезаря Катіліну зіграв Адам Драйвер. Актор народився 19 листопада 1983 року. І цього ж року, поки Адам угукав і вперше роздивлявся світ навколо, Френсіс Форд Коппола почав накидувати ідеї для свого майбутнього magnum opus – цитати з книжок, що його зацікавили, газетні статті, політичні карикатури тощо. З усього цього режисер формував своєрідні альбоми-мудборди, натхненний якими потім писав сценарій, який неодноразово переписував.

Катіліна – реальний давньоримський політик

Щоправда, звали його не Цезар, а Луцій Сергій. У 60-х роках до н. е. цей політик очолив заколот римської знаті, яка намагалася захопити владу збройним шляхом. Ці події давньоримський автор Ґай Саллюстій Крісп описав в трактаті «Змова Катіліни», що став для Копполи одним із джерел натхнення – так само, як і філософські роздуми про політику, економіку та суспільство багатьох інших видатних мислителів різних часів, від Германа Гессе до Френсіса Фукуями. До речі, про те, які саме книжки надихали Копполу, можна також докладно дізнатися з його Instagram.

Коппола не побоявся взяти у каст «голлівудських скасованих»

Звісно, щодо «скасованих» – це аж ніяк не про зірку «Зоряних війн» та улюбленця артхаусних режисерів Адама Драйвера. І не про таких членів акторського складу, як Джанкарло Еспозіто (серіали «Мандалорець», «Пуститися берега», фільм «МаХХХін»), Наталі Еммануель (Міссандея з «Гри престолів»), Лоуренс Фішборн (франшизи «Матриця», «Джон Уік»), Обрі Плаза (серіал «Білий лотос»), Джейсон Шварцман («Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій», «Астероїд-Сіті», серіал «Фарго») і оскароносний Дастін Гоффман («Людина дощу»). Ну і не про сестру самого Копполи, акторку Талію Шайр («Хрещений батько»), яку режисер теж запросив у «Мегалополіс».

Тоді про кого ж? Першою чергою, про Шаю Лабафа (франшиза «Трансформери»), який неодноразово потрапляв у публічні скандали через алкоголь і речовини, а також звинувачувався в аб’юзі – включно з сексуальним.

А ще – про голлівудського ветерана, лауреата «Оскара» Джона Войта. Свого часу він мав великі проблеми в індустрії через конфлікт із власною дочкою – Анджеліною Джолі. Але це вже справи минулі. А ось що на часі – політичні уподобання Войта, які сильно відрізняються від уподобань голлівудської публіки загалом, і самого Копполи зокрема. Адже Войт, що зіграв у «Мегалополісі» банкіра Гамільтона Красса III, який дуже нагадує Дональда Трампа, у реальному житті – один з найвідоміших голлівудських «трампістів».

«У акторів нашого фільму найрізноманітніші політичні уподобання. І у фільмі задіяні люди, яких на певному етапі кар’єри «скасували». Але ми всі працювали над одним фільмом разом. Я подумав, що так буде цікаво», – коментує Коппола.

Мегалополіс

Зупинив проєкт через теракти 11 вересня

Але той каст, який ми зараз побачимо на екранах, міг бути зовсім-зовсім іншим. Та й сам фільм міг вийти ще понад 20 років тому.

Препродакшен «Мегалополісу» Коппола розпочав ще 2001 року, і навіть встиг відзняти 30 годин додаткових матеріалів для майбутнього фільму. Йшла активна робота з вже затвердженими акторами – Полом Ньюманом, Умою Турман, Робертом Де Ніро, Джеймсом Гандольфіні, Ніколасом Кейджем, Леонардо Ді Капріо, Расселом Кроу, Еді Фалько та Кевіном Спейсі. І посеред всього цього процесу сталися теракти 11 вересня 2001 року, коли терористи «Аль-Каїди» спрямували літаки у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

«Я знімаю фільм про утопію, про світ, де людство досягає прориву, на який я так сподівався… А потім відбувається цей величезний теракт. Я не міг придумати, як це обіграти в сценарії. Тож прийняв рішення зупинити проєкт», – розповідає режисер.

Мегалополіс

До речі, кажуть, що у тодішньому сценарії (конкретно – на його 166-й сторінці) ще до теракту була буквально описана атака захоплених терористами літаків на вежі-близнюки. Але чи є інформація про таке передбачення Копполи правдою чи легендою достеменно невідомо.

Продав виноробню, щоб зняти кіно

$120 мільйонів у виробництво «Мегалополіса» режисер інвестував самостійно. Попри великі статки, напрацьовані за довжелезну кар’єру у кіно, навіть для нього сума виявилася завеликою. Щоб її зібрати, Копполі, котрий також відомий як успішний винороб, довелося навіть продати одну зі своїх виноробень і кілька виноградників. Але режисер впевнений, що воно того варте.

«Мене не хвилюють фінанси. Це нічого для мене не означає. Ну і одна річ, коли б ці $120 мільйонів були б всім, що я маю. Але це не так, – каже режисер. – Це набагато цінніше за гроші: знати, що я зняв кожен фільм, який хотів зробити».

Читайте також:

Що дивитися в кінотеатрах і на стрімінгах восени?

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі