kinowar.com

Топ 5 серіалів про великі гроші

Найкращі серіали про мільярдерів

Більшість серіалів так чи інакше розповідають про гроші. Детективні – там заради грошей вбивають; політичні – там заради грошей вбивають; кримінальні – ну, ви зрозуміли; комедійні – так чи інакше, без жартів про гроші чи їх відсутність навряд чи це можливо; навіть романтичні серіали про кохання не оминають цю тему, адже, хоча за гроші кохання і не купиш, все ж таки орендну плату все одно платити потрібно. Але сьогодні ми розповімо про серіали, які сконцентровані безпосередньо на грошах. І не просто на грошах – на мільярдах.

Звісно, це могли б бути і кримінальні серіали – в історії про імперію Пабло Ескобара в “Нарко” обертаються якісь шалені фінансові потоки; в “Пуститися берега” масштаб менший, але і там є що перерахувати; але ми зосередимось суто на бізнесі… тут ми хотіли написати “легальному“, але коли йдеться про мільярди, то межа легальності часто перетинається. Отже, згадаємо найкращі серіали про великі гроші, які хтось хотів заробити чесно, а там вже сталося як сталося. Про великий бізнес (корпоративний і не дуже), про фінансовий сектор, про мільярди, мільярдерів і жадобу до грошей. Як казав Гордон Гекко у виконанні великого Майкла Дугласа в фільмі “Волл-стріт”: “Жадність – це добре”. Але потім у стрічці наочно було показано, чому це навпаки.

Нашій редакції мільярд не потрібен, вистачить і пару мільйонів. Допоможіть з цією місією впоратись, якщо є така можливість:

https://send.monobank.ua/jar/92UMWPdbsd

Мільярди (Billions) 2016–2023

Мільярди (Billions) 2016–2023

Перший сезон серіалу “Мільярди” став справжньою подією. Яскравий концепт і ще потужніші персонажі, окремі сцени і діалоги, які варто було подивитись, навіть якщо ти не збирався спостерігати за шоу загалом, інтрига (майже детективна) і непередбачувані повороти (особливо ближче до фіналу), напруга (як у трилері), психологія (як у психологічному трилері) і секс (як у еротичному трилері). На додачу вельми непогані і доречні жарти та музика Metallica (а потім ще й камео від Metallica). Не серіал – мрія.

Як часто буває, вже другий сезон серйозно знизив оберти. Втім, на ефектний фінальний хід сили у сценаристів знаходились аж до фінального (сьомого) сезону. А найголовніше – якщо вас цікавить проєкт саме про великі гроші, то тут точно варто спостерігати кожен сезон, адже махінації та юридичні позови (а потім захист та контрнаступ на того, хто його подав) тут розписані майже на рівні підручника для фінансистів, юристів та медійників.

Крім того, аналогічний проєкт знайти майже неможливо: “Мільярди” і дуже потужні сценарно, і дуже специфічні за наповненням. Та й акторський склад довершений – з головними героями все зрозуміло (блискучі Деміен Льюїс і Пол Джаматті), їх завжди обирають таким чином, щоб шоу було успішним, а от виконавців ролей другого плану з такою ретельністю знаходять лише в особливих випадках. Меггі Сіфф (Венді Роудс), Девід Костабайл (Майк Вагнер), Азія Кейт Діллон (Тейлор), Кондола Рашад (Кейт Сакер), Келлі Окойн (“Доллар” Білл), Малін Акерман (Лара Аксельрод) та інші – це сотні мільйонів в загальному успіху “Мільярдів”.

 

Спадкоємці (Succession) 2018–2023

Спадкоємці (Succession) 2018–2023

Втім, якщо казати про опрацьовані характери персонажів, то “Спадкоємці” (чи “Спадщина”) впевнено тримають лідерство в сегменті. Єдине, що серед цих персонажів нема нікого, кому б ти хотів співчувати, за кого б ти вболівав впродовж перегляду – і на це багато хто з глядачів жаліється. Але саме це і є історія сучасного капіталізму та світу великих грошей: забудь про моральність і працюй (маніпулюй, шантажуй, кради, зраджуй, погрожуй, знищуй) на результат. Принаймні, таким цей світ бачать автори.

Виглядає все дуже реалістично (добре також, що тут немає таких перегибів, як, скажімо, в “Картковому будинку”, де з поганця на центральному плані поступово роблять просто сатану) – ти ніби опинився за лаштунками мільярдної бізнес-імперії і спостерігаєш гризню між колегами та найближчими родичами за те, кому дістанеться більше впливу і грошей. На чолі медіа-компанії старий олдскульний бос і батько чималої сім’ї – Логан Рой (Браян Кокс). Троє дітей активно чекають, коли всі статки перейдуть до них (а часто також намагаються атакувати, щоб це сталося скоріше). Четвертий не хоче у цьому брати участь, але все одно хоче слави, грошей і успіху (наприклад, на політичній арені). Топ-менеджмент компанії працює тут роками і десятиліттями, але довіри він все одно не має – ані від боса, ані від його дітей.

В цій атмосфері позитиву і колаборації проходить чотири сезони – і деякі з епізодів справедливо називають найкращими в історії телебачення (як не дивно, один з таких епізодів відбувається в фінальному, четвертому, сезоні). Прекрасні акторські роботи Джеремі Стронга, Кірана Калкіна, Сари Снук, Метью Макфейдена.

Читайте також: Найкращі серіали HBO

 

Вибула (The Dropout) 2022

Вибула (The Dropout) 2022

“fake it till you make it” – відоме гасло культури стартапів, але деякі люди сприймають його занадто буквально. Найдивовижніше, що знаходиться велика кількість людей, які готові слідувати за тими, хто імітує діяльність, не маючи жодного фізичного результату. І це не просто випадкові люди з парою сотень баксів – це досвідчені бізнесмени, інвестори, політики. Саме так сталося зі стартапом Theranos, який мав на меті винайти принципово інший підхід до аналізу крові: у підсумку, якщо б схема працювала, було б достатньо однієї краплі крові, щоб зробити аналіз, який міг би завчасно повідомити пацієнта про наявний ризик тих чи інших захворювань. Знаєте, у чому була єдина проблема?

Саме так, схема не працювала. Втім, це була не єдина проблема. Адже прозорість досліджень могла б бути початком адекватного діалогу між інвесторами та стартаперами. Але оскільки Елізабет Холмс, голова компанії, вирішила, що вона осяяна божественним благословенням, вона ігнорувала зв’язок із реальністю. Прилад не працював, дослідження не показували необхідних показників, всередині організації відбувався тотальний організаційний безлад, але якщо стартаперка вирішила, що вона месія, місце якої поруч зі Стівом Джобсом у пантеоні богів силіконової долини, то хто її може зупинити? Здавалося б, хто завгодно, від інвесторів до ФБР, але в реальності ця афера досягла позначки у декілька мільярдів доларів вартості, аж поки вдавана імперія не розсипалась на жалюгідні крихти.

Спочатку вийшов ідеальний документальний фільм “Винахідник. Жага крові в Силіконовій Долині” (дуже рекомендуємо переглянути), який докладно розповів про всі етапи цієї афери. Здавалося, що художньому кіно додати просто немає чого, але було заплановано фільмування і серіалу, і повного метру (і повнометражний фільм поставив би не аби хто, а Адам Маккей (“Гра на пониження”, “Не дивіться вгору”, “Влада” – тобто спеціаліст саме цього профілю); до того ж у головній ролі планувалося мати Дженніфер Лоренс). І коли вийшов серіал, стало зрозуміло, що художнє кіно все ж таки має свою особливу силу. Історію, характери героїв, їх персональну мотивацію розклали на атоми – вийшло жваво, динамічно, цікаво. До того ж, Аманда Сайфред настільки переконливо виконала головну роль самовпевненої егоцентричної аферистки, що Джен просто відмовилась від участі у повному метрі (вона навіть казала “що я ще можу додати після того перформансу, який видала Аманда”).

Читайте також: Найкращі серіали про стартапи, які провалилися

 

Брудні гроші (Dirty Money) 2018–2020

Брудні гроші (Dirty Money) 2018–2020

Якщо ми згадали про одну потужну документалку щодо фінансових махінацій, то є сенс винести ще одну прямо в наш список. Шість епізодів – шість різних історій про відмивання грошей, корупцію, шахрайство з цінними паперами (привіт, “Мільярди”) та інші великі корпоративні злочини. Аудиторії сподобалось – і вийшло ще шість таких епізодів (поки що Netflix обмежився двома сезонами).

Серед кейсів, які розбирали в документальному серіалі – великі афери в сфері фармацевтики, скандал з компанією Volkswagen (дизельгейт), махінації від банків та фінансових установ по позикам та мікропозикам, фінансові злочини політиків (зокрема, Дональда Трампа) та інші. Звісно, подібний аналіз не завжди влаштовував тих, чиє ім’я згадувалось в проєкті: на Netflix подавали позови в суд, один епізод навіть видалено після такого позову згідно рішенню суду.

Автор проєкту – Алекс Гібні, який є автором також і згаданого вище документального фільму “Винахідник. Жага крові в Силіконовій Долині”. Він дуже давно в документалістиці (ще з 80-х років минулого століття), і йому є що показати крім цих двох робіт (чимало нагород, включно з Оскаром і кількома Еммі тому підтвердження). Серед інших робіт можна згадати “Таксі на темну сторону” про практику торту під час допитів під час війни США в Афганістані та дуже резонансну “Enron: Найрозумніші хлопці в кімнаті” про падіння енергетичної компанії Enron.

 

Індустрія (Industry) 2020–…

Індустрія (Industry) 2020–...

Ці хлопці та дівчата ще не мільярдери, але вони на шляху до цього. Багато хто навіть давав такий опис серіалу: це ніби як трейдери з Акс Кепітал з серіалу “Мільярди” практикуються перед серйозними справами, тільки-но вийшовши з фінансових вишів. Група таких випускників влаштовується в престижний лондонський інвестиційний банк – і тепер вони фінансові акули, нехай і починаючі. Що робить світ великих грошей? Все вірно, змінює цих молодих людей. Тепер вони знайомляться не тільки з фінансовою аналітикою, а з наркотиками та сексом за гроші (та й іншими численними втіленнями пороків). Не дивно, що HBO поставив рейтинг 18+ для цього серіалу.

Вийшло вже три сезони, але, судячи з усього, це не межа, і варто очікувати продовження. Серіал відкрив чимало молодих акторів та акторок, серед іншого, Девіда Джонссона, який зіграв андроїда в новому фільмі про ксеноморфів – “Чужий: Ромул”.

Підтримайте нашу редакцію

Читайте також:

Топ серіалів про стартапи, які провалились

Найкращі фільми про топ-менеджерів і підприємців

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі