Для знищення і лід – солідна річ. Рецензія на фільм “Мисливці на привидів: Крижана імперія”

20.03.2024  Новини, Рецензія

I think i know enough of hate
to say that for destruction ice
is also great.
Роберт Фрост «Вогонь і лід»

«Мисливці на привидів: Крижана імперія» (Ghostbusters: Frozen Empire) – сиквел стрічки 2021 року «Мисливці на привидів: З того світу», що перезавантажує культову франшизу 1980-х «Ghostbusters». Стрічка 2021 року при бюджеті у 75 мільйонів доларів зібрала у світовому прокаті ледь більше 200 мільйонів, що не назвеш фінансовим успіхом. Та, зважаючи на ковідні часи і хорошу критику першої частини, продюсери продовження сподіваються на більші збори, адже виділили на стрічку 100 мільйонів. Загалом же п’ятий повнометражний фільм має допомогти франшизі «Ghostbusters» перетнути 1 мільярд загальних касових зборів, які нині завмерли на позначці 945 мільйонів доларів.

Мисливці на привидів 5

Попередня стрічка була вдалим перезапуском франшизи, бо вміло поєднувала три кити, на яких тримається успіх всієї серії: пригодницьке кіно, жахи про привидів та комедію у форматі стрічки для всієї родини. «Мисливці на привидів: Крижана імперія» стала навіть ще більш доступною, адже її віковий ценз зменшився до 12 років.

Як і в минулій частині Ґіл Кінан, Джейсон Райтман та Айван Райтмен без докорів сумління переказують сюжет оригінальних фільмів на новий лад. Тільки тепер Джейсона Райтмана на посту режисера замінив Ґіл Кінан, а Айван Райтман, який знімав ще першу стрічку 1984 року, на жаль, не дожив до прем’єри.

Дія «Мисливців на привидів: Крижана імперія» переноситься у Нью-Йорк, який ми пам’ятаємо ще з часів оригіналу. Включно з культовою пожежною частиною на 14 Норт Мур Стріт, в якій у стрічці розміщувався офіс мисливців на привидів. Є тут і та сама жердина, по якій вони з’їжджають в гараж на першому поверсі, і вона теж зіграє свою роль. Робоча версія фільму так і називалася – «Пожежна частина».

Якщо ви пам’ятаєте других «Мисливців на привидів», сюжет нового фільму вас навряд здивує. В оригіналі дух стародавнього злого правителя Віго Карпатського оселився в його картині, яку необережно доставили в нью-йоркський музей. Щоб вирватися зі своєї клітки на полотні, Віго потрібна була людська дитина. Завадити ж йому могли лише мисливці на привидів, от тільки їх якраз розформувала міська влада.

Мисливці на привидів 5

«Мисливці на привидів: Крижана імперія» починаються з того, що під час полювання на каналізаційного дракона-привида мисливці вчергове завдають шкоди місту і мер починає шукати привід їх закрити. Тим часом у Нью-Йорку з’являється куля-артефакт, в якій ув’язнено міфічного рогатого бога, чия зброя – холодний переляк, від якого у жертв в прямому і переносному сенсі стигне кров у жилах. Тільки цього разу не в музеї, а в магазинчику містичних речей, який тримає Рей, як і у фільмі 1989 року, коли мисливців звільнили.

Мисливці на привидів 5

Щоб вирватися зі своєї в’язниці, страхітливому божеству необхідна дитина, і вибір падає на Фібі Спенглер (Маккенна Грейс). Дочка мисливців на привидів взагалі стає ключовим персонажем, ще раз нагадуючи, що фільм розрахований, в першу чергу, на дитячу аудиторію. Хоча, за сучасним трендом Фібі ще й закохується у дівчинку-привида, а персонаж Пола Радда переживає кризу ідентичності, будучи «прийомним вчителем» Фібі і не знаючи, чи має він право стати її повноправним батьком. Є у картині як старі персонажі мисливців на привидів у виконанні Білла Мюррея, Дена Ейкройда та Ерні Гадсона, так і новий майстер вогню, зіграний Кумейлом Нанджіані.

Мисливці на привидів 5

Фільм «Мисливці на привидів: Крижана імперія» – це класний сиквел перезавантаження культової франшизи, який дбайливо переповідає оригінальну історію новому поколінню. При цьому купа фан-сервісу, від акторів оригінальної трилогії до зефірних чоловічків з тягою до self-harm та Лизуна-ненажери, точно порадує тих, хто застав фільми 1980-х. Стрічка Кінана та Райтманів вміло тримає баланс пригод та горору і приправлена купою гумору та якісними візуальними ефектами, щоб бути цікавою усім віковим категоріям. А переніс подій з богом забутого пустельного містечка у Нью-Йорк лише додає картині плюсів. Зрештою, у Sony вийшов прекрасний атракціон для всієї родини.

Мисливці на привидів 5

Мисливці на привидів 5

Мисливці на привидів 5