Обережно, пубертат. Рецензія на мультфільм «Думками навиворіт 2»

16.06.2024  Рецензія

Wanna hang with the big boys and play with the big toys
And be with the people making all that goddamn noise.
Ludacris, «Growing Pains»

Дев’ять років тому на екрани вийшов мультфільм Disney/Pixar «Думками навиворіт», який тріумфував на Оскарі. Нині в прокаті сиквел – «Думками навиворіт 2», завдання якого, якщо не взяти Оскар, то врятувати компанію фінансово. Річ у тім, що мультфільми Disney/Pixar вже досить довго не приносять шалених прибутків, як було раніше. Минулорічні «Стихії» при бюджеті 200 мільйонів доларів зібрали 485 мільйонів, що фінансовим успіхом не назвеш. У 2022 році було ще гірше, «Базз Рятівник» з бюджетом 200 мільйонів доларів провалився, зібравши 218 мільйонів, а «Я – Панда» з бюджетом 175 мільйонів зібрала сміхотворні 21,5 мільйонів. І це були оригінальні мультфільми студії з різною стилістикою, розраховані на широку аудиторію.

Думками навиворіт 2 INSIDE OUT 2

Тому Disney вирішили спробувати врятувати ситуацію, перезапустивши старі успішні франшизи. А ще відмовитись від паралельного старту на Disney+. «Думками навиворіт 2» обіцяють протримати в кінотеатрах мінімум 100 днів перед цифровим релізом. Та вже перші 4 дні прокату показали, що успіх гарантовано. «Думками навиворіт 2» за перший вікенд зібрали майже 300 мільйонів доларів – це третій найкращий старт мультиплікації в історії. Тож чекайте тепер сиквели «Немо», «Ваяни», «Крижаного серця» та «Суперсімейки».

«Думками навиворіт 2» – це знову історія про дівчинку Райлі, в голові якої і відбуваються ключові події. Пройшло два роки з часів оригінального мультфільму, Райлі виповнюється 13, тож вона тепер офіційно тінейджер. А це значить, що безтурботне та радісне дитинство лишається позаду – привіт, пубертат!

Райлі вперше їде у хокейний табір, де проведе три дні без батьків зі своїми подругами, а також іншими дівчатами-хокеїстками. Саме в таборі дівчинці належить пережити прощання з молодшою школою, а отже неуникненне розставання з подругами дитинства і знайомство зі старшокласницями, в хокейну команду яких вона мріє пробитися. В цей час у голові дівчинки стаються кардинальні зміни.

Якщо пам’ятаєте, в оригіналі «Думками навиворіт» ключовими дійовими особами в Головній конторі Райлі були п’ять емоцій: Печаль, Гнів, Страх, Відраза та капітан – Радість. І задачею Радості було показати глядачам, що всі емоції нормальні та корисні, навіть сум.

Проте пубертат – це час, коли змінюється не лише тіло, але й розум. Тож до штурвалу стають нові знайомі підліткам та їхнім батькам емоції: Заздрість, Нудьга, Конфуз та Тривожність. Саме остання в прямому сенсі відсторонює Радість від панелі управління і починає створювати «покращену» версію Райлі. Райлі, яка не лажає, крута, всім подобається і досягає успіху. Принаймні такою вона виглядає у своїй голові. А от для оточуючих події найкраще описала мати Райлі, коли її донька вперше розпсихувалася на емоціях: «Ну що ж, це прев’ю найближчих десяти років».

І стара ідея про те, що всі емоції корисні працює вже не так очевидно. Радість немов забула власний досвід та знову намагається не дати дорогу іншим емоціям. Тільки цього разу – вона права, якщо конфуз дозволяє спокійно прийняти факапи, а нудьга – лишатися врівноваженою у стресових ситуаціях, то тривожність може буквально довести Райлі до панічної атаки, якщо їй дати керувати дівчинкою.

Думками навиворіт 2 INSIDE OUT 2

«Думками навиворіт 2» – це повнометражний дебют Келсі Манна (розробив сюжет «Доброго динозавра»), писати сценарій якому допомагали Мег Лефов (відповідала за сюжет «Капітана Марвел») та Дейв Голстейн (серіал «Жартую»). Ці троє видали доволі примітивну і геть не підліткову драмеді, яка експлуатує радше дитячі проблеми. Тут немає згадок про гормони, окрім як жартів про те, що Райлі тепер треба користуватися дезодорантом. Тут взагалі відсутні романтичні елементи, хоча яка підліткова драма може обійтися без них? При цьому в першому драфті сценарію серед емоцій була не лише любов, а й пристрасть. Сімейні стосунки також посунуті на задній план, бо ж табір без батьків, і взагалі, острів дружби повністю відтіснив острів сім’ї в голові дівчинки.

Коли автори вдаються до класної ідеї побудови основи особистості залежно від здобутого досвіду, емоції в голові Райлі буквально обирають, якою їй бути, відбираючи бажані спогади та відчуття, а решту відкидаючи у підсвідомість. У фіналі глядачам показують, як, насправді, погано, коли емоції беруть верх, але не показано, що ж має керувати замість цього: холодний розум, досвід? До того ж сценаристи обрали аж занадто безпечний підхід, бо важко повірити, що 13-літня дівчинка буде витісняти у підсвідомість згадки про те, як вона колись отримала погану оцінку у школі, і що така дрібниця буде формувати її особистість.

Думками навиворіт 2 INSIDE OUT 2

Як не парадоксально, історія про 13-річну Райлі якраз підліткам, напевне, сподобається найменше. Хіба що Нудьга реально на них схожа, в оригіналі вона звучить краще – Ennui, що походить з французької і означає відчуття нудьги й втоми від життя одночасно.

Зате «Думками навиворіт 2» вийшов хорошим мультфільмом для батьків і дітей, яким ще тільки належить стати підлітками і осягнути зміни, що чекають попереду. У стрічці достатньо жартів, над якими сміятимуться дорослі, та ідей, які лише вони здатні вихопити й зрозуміти. А решта хронометражу – це нестримний потік сценок, де все несеться, руйнується, вибухає та кричить. Тобто, візуальна складова, як і раніше, націлена на найменшу аудиторію. Навіть емоції тут немов плюшеві іграшки, які ще й сяють.

Думками навиворіт 2 INSIDE OUT 2

«Цей фільм присвячується нашим дітям. Ми любимо вас такими, якими ви є», – написали автори, і це відчувається у кожній сцені. Яку б дурню не вчинила Райлі, в яку б халепу вона не потрапила, це все лишається дрібницями, у зрівнянні з тим, що почасти, насправді, переживають підлітки. А отже юність, як і дитинство до цього, показано чарівним, захопливим, добрим та надихаючим періодом життя, принаймні на екрані.

P.S. «Думками навиворіт 2» не супроводжуються коротким мультфільмом, як це було заведено у студії раніше. Зате тут є сцена після титрів, тож не поспішайте виходити із зали кінотеатру.

Найкращі мультфільми всіх часів