Сирота проти Месії. Рецензія на фільм «Манкімен»

18.04.2024  Новини, Рецензія

Дев Пател, якого всі знають за роллю в «Мільйонері з нетрів» Денні Бойла, зняв свій перший фільм, для якого сам придумав історію та зіграв головну роль. І критики тепер кажуть про конкурента «Джона Віка» – «Манкімен» (Monkey Man).

Манкімен

Діло було так: Пател задумав зняти бойовик з індійським духом, засів у корейському кварталі Лос-Анджелеса на цілий рік і написав історію про хлопчика, що втрачає маму і йде дорогою помсти у дорослому віці. Він показав свій текст режисеру «Району №9» Ніллу Блумкампу, з яким працювали над «Роботом Чаппі». Але Нілл відповів: «Ця історія у тебе в крові, вона про індусів. А я ніколи навіть не бував в Індії. Ти сам маєш зняти це кіно».

Так Дев з автора сценарію та продюсера став ще й режисером. Підтримав його у цьому Джордан Піл, чия продакшн компанія за дивним збігом називається Monkeypaw Productions. Стрічка «Манкімен» була представлена на фестивалі South by Southwest в Остіні, штат Техас у березні 2024 року, а в квітні вже дісталася світового прокату, включно з Україною.

Манкімен

Якщо ви думаєте, що Дев Пател занадто тендітний, щоб грати у кривавому екшні, то знайте, що цей хлопчина почав займатися тхеквондо у 10 років, а в 16 уже отримав чорний пояс 1-го дана. Тому за виконання боїв можете не переживати. Та й координатор екшн сцен Брахім Чаб постарався на славу. Цей хлоп колись був дублером самого Ван Дамма, а також поставив бійки у тонні індійських фільмів. Тут є сцена, наприклад, де Манкімен повільно тисне на супротивника з ножем, проштрикуючи йому горлянку, той не здається і тримає героя за руки, тож він, не довго думаючи, хапає ніж зубами і перерізує негіднику горло. Все це на крупному плані.

Манкімен

Сама історія фільму – це банальний шлях героя будь-якого схожого бойовика. Ми зустрічаємо Манкімена на підпільних боях, де його в масці мавпи лупцюють за гроші. Так парубок намагається пережити дитячу травму втрати матері, яку вбили під час зносу індійських нетрів можновладцями заради побудови нових фешенебельних кварталів. Відповідальний за це – місцевий шеф поліції (Сікандр Кер з «8 чуття» Вачовскі), а бенефіціар – духовний лідер, що їздить на білому Бентлі і поводиться немов новий Месія.

Щоб дістатися до цих двох, герою доведеться прокласти свій шлях через сотню охоронців. Та спочатку, за законами жанру, впасти, піднятися, довго тренуватися на мішку з рисом під індійські барабани, а вже тоді всіх вколошкати.

Манкімен

Тобто сценарно «Манкімен» не несе глядачам нічого нового. Це банальна історія, яка в моменти занадто довгих флешбеків про матір героя явно провисає в динаміці. Можливо дві години – занадто великий хронометраж для цього кіно, тим паче ніхто не очікує від екшну близького бою артхаусної драми.

Сам Пател каже, що бойовики часто пластикові, тому він хотів дати справжньої драми, реального болю і вплести культурний елемент. З травмою нічого особливого він придумати не зумів, це не вперше ми побачимо героя, в котрого на очах вбивають рідну матір. А от індійський колорит дійсно нечасто зустрінеш в західному кіно. Фанерні нетрі відділені від залізобетонних хмарочосів лише естакадою, дорогі машини мчать повз людей, котрі цілими сім’ями сплять на картоні прямо на тротуарі, гості п’ють шампанське у фешенебельному притоні, а вбиральня для персоналу за стінкою нагадує вокзальний туалет – такий світ народив месника Манкімена.

Манкімен

Варто відмітити й візуальну частину стрічки. Оператор Шарон Мейр, котрий знімав оскароносну «Одержимість» і недавній бойовик «Тиха ніч», не дає засумувати глядачам, не лише якісно відпрацьовуючи сцени боїв, а й обираючи класні ракурси нічного індійського мегаполісу. Саундтрек теж вдало підібрано відповідно до місця і темпу подій.

Фільм «Манкімен» вийшов непоганим режисерським дебютом британця індійського походження Дева Патела, чиї батьки родом з Кенії. Це класичний close combat екшн з високим рівнем насилля, що веде головного героя у виконанні Паттеля звичною стежкою месника: від падіння, через переродження, до фінального бою зі злом, поєднуючи індійську древню міфологію про богів та героїв з сучасними проблемами соціальної стратифікації, корупції у владі, силовому блоці та навіть релігійній спільноті.

Манкімен 2024 фільм Дев Пател

Манкімен 2024 фільм Дев Пател

Манкімен 2024 фільм Дев Пател