kinowar.com

Довженко-Центр та KINO42 розпочинають серію кінопоказів «Дивне химерне фантастичне»

Ця програма розкриває приховані сторінки українського кіно, але і включає в себе класику. Об’єднує всі ці фільми тема містичного або фантастичного. 

«Це фільми, які часто знімалися всупереч всьому. Проте це фільми, які сьогодні дозволяють поглянути на нашу реальність під іншим кутом. Це історії, які щонайкраще говорять про неймовірну уяву українських авторів та авторок. А разом з цим і про багатство та приховані сторінки українського кіно», – Станіслав Битюцький, кінознавець Довженко-Центру.

українське кіно

Першим фільмом із серії «Дивне химерне фантастичне» став горор Михаїла Рашеєва «Оберіг», який представить кінознавець та режисер Станіслав Битюцький.

Історія двох побратимів з далекого поліського села, які перебралися до Києва в пошуках кращої долі. Один з них одразу опиняється у вирі життя, інший – на його узбіччі. Після загадкової смерті першого з них, його справу продовжує другий. Проте його шлях до гори зіштовхується з неабиякою перешкодою – поступово він перетворюються на справжнісінького вурдалака.

Знятий за творами Володимира Дрозда, «Оберіг» – один з рідкісних горрорів в історії українського кіно. На відміну від того ж «Вія» (першого знакового українського горрору) місцем фантастичних подій виявляється Київ, а до містичної складової додаються ще елементи соціального реалізму і навіть комедії абсурду. Все разом це створює похмуру історію про вічну опозицію між селом та містом, класичну для 90-х розповідь про прихід доби «несподіваних можливостей» та розповідь про маленьку людину, що поступово втрачає не лише своє коріння, але й себе.

українське кіно

«Оберіг» – це останній фільм режисера Миколи Рашеєва, що більшу частину своєї кар’єри знімав комедійні історії, а його найвідомішою роботою і досі лишається фільм «Бумбараш». Проте саме «Оберіг» можна вважати найбільш непересічною та унікальною стрічкою в його фільмографії, і разом з тим фільмом з найбільш трагічнішою долею. Адже цю кінокартину свого часу так і не випустили до прокату, показавши лише в ряді кіноклубів та пізно в ночі на деяких українських телеканалах.

Показ відбудеться у п’ятницю, 8 липня, о 19:15 в кінотеатрі KINO42 (Костянтинівська, 11Б). Квитки можна придбати онлайн та на касі кінотеатра.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі фільми про війну України з росією

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі