kinowar.com

Документалісти з об’єднання #BABYLON’13 створили відео, присвячене історичним подільським пісням про війну

Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» з Хмельницького знайомить із традиційними співами про загарбників, полон та трагедію українського народу – і вони звучать дуже злободенно.

У Хмельницькому вже 30 років існує молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці». Він відроджує пісенні традиції Наддністрянського Поділля, популяризує традиції та обряди Хмельниччини, досліджує фольклорний та культурний спадок у селах регіону в етнографічних експедиціях. А зараз учасники «Ладовиць» активно долучаються до волонтерської діяльності у місті.

Документалісти з об’єднання #BABYLON’13 поспілкувались із гуртом, щоби дізнатися – як старовинні народні пісні звучать у часи нової російсько-української війни. У відеоролику Дарья Цвігунова з «Ладовиць» заспівала дві традиційні пісні Поділля: «Чого поле почорніло» з села Березівка та «Чи ви кури не пієте, чи ви люди не чуєте?» з села Зелені Курилівці Новоушицького району Хмельницької області. Подивитися відео «Чого поле почорніло» можна за посиланням.

Обидві пісні належать до часів загарбницьких війн турецького султанату: перша описує післявоєнний стан і спустошену боями та вогнем землю, а друга – полон, куди вороги заганяли українських жінок цілими селами. І образи, відтворені у цих піснях, зараз, через понад триста років, відгукуються кожному українцеві.

Зйомки відбулися у волонтерському пункті «Хмельницький Армія SOS», де зараз триває активна діяльність.

Режисер проєкту Павло Липа розповідає:

«Ідея цього проєкту виникла абсолютно неочікувано, як і багато чого у наших реаліях. На той момент я почав знімати документальний фільм про військове життя Хмельницького художнього музею. Через одну з документальних героїнь, художницю Оксану Мазур, на мене вийшла Ірина Телюх – етнографиня, що займається збором та збереженням автентичних пісень Поділля. Вона запропонувала записати декілька старовинних пісень XVII-го століття, які завдяки своїм текстам та образам отримали зараз нову актуальність. Разом ми вирішили долучити до цієї акції волонтерський пункт «Хмельницький Армія SOS», адже саме там особливо відчувається нерв нашої війни – саме в таких місцях цивільний світ торкається світу військового».

Довідка

Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» – один з перших гуртів Хмельниччини, які відроджують пісенні традиції Наддністрянського Поділля. Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» функціонує з 1992 р. Керівник і духовний наставник – талановитий фольклорист Телюх Ірина Григорівна. Учасниками гурту є молодь від 5 до 30 років. Основна ідея гурту: відродження пісенної традиції Наддністрянського Поділля, популяризація давно забутих традицій та обрядів Хмельниччини, пробудження національної свідомості українців. Учасники гурту ведуть активну експедиційно-етнографічну діяльність. Досліджено вже понад 70 сіл Поділля, зібрано багато унікальних зразків побуту. «Ладовиці» – постійні учасники всеукраїнських та міжнародних фестивалів, лауреати пісенного конкурсу «Червона рута». У репертуарі «Ладовиць» представлені пісні та обряди календарно-обрядового, родинно-побутового циклів, лірика, духовні псалми, солдатські та чумацькі пісні.

«Хмельницький Армія SOS» – група допомоги підрозділам ЗСУ, НГУ, ДПСУ та іншим захисникам України, створена 2014 року. Сторінка проєкту:  facebook.com/groups/kmarmysos/

«Вавилон’13» – неформальне кінооб’єднання з виробництва короткометражного та повнометражного українського документального кіно, до якого входить цілий ряд відомих українських режисерів та операторів, засноване 30 листопада 2013 року.

Сторінки проєкту:

YouTube

Facebook

Сайт

Коментарі