kinowar.com

Каннський фестиваль відмовив російським журналістам в акредитації

Організатори Каннського кінофестивалю підтримали Україну і заявили, що цього року російська преса не буде допущена до кінопоказів на Лазуровому березі.

Ще на початку весни каннський оргкомітет попередив, що «якщо війна з боку росії не припиниться на тих умовах, які влаштовують Україну, Канни не приймуть нікого з російської делегації». Тепер організатори констатували, що росія продовжує чинити в Україні терор і вбивства, тож нікому з російських журналістів не буде надана акредитація.

У той же час влаштовувачі заходу зазначили, що віддають належне усім російським опозиціонерам, які відкрито виступають проти путіна і розв’язаної ним війни. Саме тому, мабуть, вони вирішили залишити у конкурсі російську стрічку антипутінського активіста Кирила Серебреннікова «Дружина Чайковського», хоча українське Держкіно звернулося до каннського директора з проханням вилучити картину з програми у рамках санкцій і бойкоту всього російського і російської культури зокрема.

Також нагадаємо, раніше повідомлялося, що цьогорічний фестиваль відкриється зомбі-комедією «Z» французького режисера Мішеля Хазанавічуса. Українські кінематографісти звернулися до постановника з проханням перейменувати фільм, оскільки літера Z є символікою російської армії. Хазанавічус підтримав Україну і змінив назву своєї картини на «Cut», що у перекладі з англійської означає одночасно «різати, шматувати» і «монтувати кіно».

75-й Каннський кінофестиваль пройде з 17 по 28 травня.

Коментарі