kinowar.com

Оскароносний режисер змінив назву свого фільму «Z» в знак солідарності з українцями

Як пише Screen Daily, французький режисер Мішель Хазанавічус таки змінив назву своєї картини «Z», аби підтримати українців у війні з російськими терористами. Тепер стрічка називається «Cut!», що одночасно означає і «ріж» або «шматуй», і «монтаж».

Нагадаємо, раніше стало відомо, що цьогорічний Каннський кінофестиваль відкриється фільмом Хазанавічуса «Z» (зомбі-комедією на основі японського хіта «Зомбі одним дублем», у якій головні ролі виконали Ромен Дюріс і Береніс Бежо). Тоді ж до організаторів фестивалю та зокрема до режисера звернувся Український інститут з проханням перейменувати картину, бо літера Z є провоєнним символом вторгнення росії в Україну і наразі прирівнюється до фашистської свастики.

Реагувати Канни не поспішили, наголосивши, що це лише випадковість, яка немає жодного політичного підґрунтя. При цьому назва «Z» була відібрана лише для французького прокату (і відповідно французького фестивалю), бо на міжнародній арені стрічка позиціонувалася як «Final Cut» («Остаточний монтаж»).

Та тепер ніякого «Z» у Каннах не буде.

«З огляду на символічне значення, яке літера Z набула з початку війни в Україні, і на прохання українських кінематографістів я вирішив змінити назву мого фільму… Кілька місяців тому, коли ми закінчували роботу над цим проектом, назва «Z» видавалася нам смішною. Та зараз це зовсім не смішно. Тому я не можу її залишити. Я робив фільм заради задоволення, сміху, розваги. Тож в жодному разі не хочу, аби він асоціювався з війною», – прокоментував Хазанавічус.

«Цим вибором режисер, продюсери, дистриб’ютор, Каннський фестиваль і все французьке кіно відзначають свою солідарність з українським народом і підтверджують своє неприйняття вторгнення в Україну російської армії, – сказано в офіційній заяві Каннського фестивалю.

75-й кінофорум на Лазуровому березі відкриється 17 травня.

Коментарі