kinowar.com

Найкраща українська рок-музика

 21.07.2022  Музика, Новини, ТОП

Рок-музика України — найкраще

Ми не ставимо за мету скласти рейтинг найкращого чи оцінити якісь гурти чи виконавців. Ми хочемо показати різноманітність української рок-сцени, віддати належне класикам та підтримати нові імена (хоча багато хто з цих умовних “нових” імен на сцені вже 10-15 років). Втім, гарну музику завжди варто підтримувати, тому зайвий раз нагадати про найкращі рок-пісні та рок-гурти зайвим не буде.

Ми не замикаємось на конкретних піджанрах – розглядаємо рок у дуже широкому сенсі. У списку і фолк-рок, і акустичні гурти, і хардкор, і дез-метал. Все, що їх поєднує – цю музику варто слухати. А отже, підписуйтесь на сторінки виконавців, слухайте їх пісні, діліться з друзями. Сподіваємось, що ми нагадаємо про улюблені мелодії, які ви добре знаєте, а можливо і познайомимо з кимось, кого ви ще не чули.

Порядок розташування у статті не має значення.

Цвинтар

youtube.com/c/ZwyntarOfficial

Якщо б цей гурт співав не українською, можна було б подумати, що вони десь з Алабами. Кантрі, госпел, балади – і все це з похмурим містичним налітом. Дарк-кантрі гурт з Києва засновано у 2015 році.

Слухайте також:

 

Кому Вниз

youtube.com/channel/UC_Xlm90SR-z7RaK1RdTF5Xg

Київський гурт, звучання якого навряд чи з кимось сплутаєш. Заснований у 1988 році, довгий час вони поєднували індустріальне рокове звучання з текстами українських класиків (зокрема, Шевченка). Пізніше Андрій Середа та компанія додали електронне звучання і досягли повної гармонії у своїх піснях, адже тепер це цілісний вражаючий моноліт.

Слухайте також:

 

Харцизи

youtube.com/channel/UCRn_S1bNpSDk63cnbuCmR7A

Акустичний гурт Харцизи у складі має басиста зовсім не акустичного гурту Тол. Але тут музика куди м’якша та глибока. Щоправда, новинок від хлопців давно вже не було.

Слухайте також:

 

Morphine Suffering

youtube.com/c/morphinesufferingUA

Якісних технічних українських гуртів, що грають у стилі дез-метал, не так багато, тому спостерігати за кожним з них – втіха для душі. Команда зібралась ще у 2008 році у Боярці і продовжувала радувати аж до 2020 року, коли вона оголосила прощальний тур, що закінчився у 2021 році. Але маємо надію, що гурт ще повернеться.

Слухайте також:

Пирятин

youtube.com/c/ПИРЯТИН

Слухайте також:

 

Мотанка

youtube.com/c/MOTANKA/featured

Гурт засновано у 2015 році у Луцьку. Музиканти поєднують інструменти важкого року та народні інструменти (цимбали і окарин), щоб виконувати містичну суміш металу та народних мотивів, фолк-метал.

Слухайте також:

 

Тінь сонця

youtube.com/channel/UCAY-zrzMbMPZ0ZcOOAHkhmw

Якщо уявити, що Manowar взяв до рук народні українські інструменти на додачу до гітар та заспівав українською, то мабуть, це буде приблизно те, чим вже з 1999 року займається київський гурт (ну, хіба що “Тінь сонця” грає не настільки важку музику). Широкому колу слухачів бенд відомий за піснею, під яку на ринг виходив Олександр Усик – “Їхали козаки”.

Слухайте також:

(до речі, якщо ви не можете уявити собі Manowar українською, то не потрібно нічого уявляти – все вже існує)

 

Гайдамаки

youtube.com/c/HAYDAMAKY

Міцні духові, гітари та козацький запал. Гурт існує з 1991 року (перші 10 років під назвою «Актус»). Грають хлопці козак-рок, а якщо розбирати за стилями, то це і рок, і ска, і даб.

Слухайте також:

 

Мертвий півень

youtube.com/channel/UCHaQMayMwRbFtxIEp5O9fHA/featured

Легендарний гурт, заснований у далекому вже тепер 1989 році. На жаль, фронтмен колективу Місько Барбара помер у 2021 році.

Слухайте також:

 

Крихітка

Гурт Крихітка Цахес було засновано у Києві у 1997 році, і на початку 2000-х це був вибух неочікуваної альтернативної української музики. Після трагічної смерті після важкої хвороби гітариста Міхона (Михайло Гічан) гурт припинив існування. Колишні учасники заснували гурт Крихітка, фронтвумен і вокалісткою якого є авторка всіх пісень Каша Сальцова.

Слухайте також:

 

Димна Суміш

youtube.com/user/dymnasumishband

Саша Чемеров з друзями заснував гурт у Чернігові у 1998 році. Він проіснував до 2018 року (щоправда, з довгою перервою з 2012 по 2016 рік). Фронтмен та автор пісень також пізніше займався такими гуртами як X-позери, Vkrayst, а нині грає у гурті The Gitas.

Слухайте також:

 

Жадан і Собаки

youtube.com/c/СергійЖаданСобаки

Гурт «Собаки в космосі» було засновано у Харкові у 2000-му році. У 2007-му з ними почав активно співпрацювати письменник і поет Сергій Жадан. Пізніше співпраця стала настільки щільною, що гурт вирішено було перейменувати у «Жадан і Собаки».

Слухайте також:

 

HASPYD

youtube.com/user/haspydofficial/featured

Гурт грає епічну музику, у текстах багато звернень до історії (здебільшого часів ще Київської Русі), язичницьких коренів (є деяка схожість на мотиви вище вже згаданого колективу Тінь Сонця). Поєднання інструментів, типових для хард-року та хеві-металу та народних (сопілка, дримба, ріжок, скрипка, бандура, саз) використовується і у більш ліричних, і у більш важких піснях. Засновано гурт у 2009 році у Харкові.

Слухайте також:

 

THE UNSLEEPING

youtube.com/c/THEUNSLEEPING/videos

Гурт з Києву з уманським корінням засновано у 2013 році.

Слухайте також:

 

KARNA

youtube.com/c/KARNAOfficial

Гурт створений у 1997 році в Івано-Франківську. Грає важкий етно-рок (або гуцул-метал, як його називають самі учасники гурту).

Слухайте також:

Вагоновожатые

https://www.youtube.com/c/вагоновожатые

У 2013 році колишній фронтмен Дніпровського гурту «И Друг Мой Грузовик» Антон Слєпаков (а раніше гурт мав назву «Я и Друг Мой Грузовик») заснував Вагоновожатые разом з гітаристом Валентином Панютою (харківський гурт Lюk). Традиції «И Друг Мой Грузовик» в певному сенсі продовжуються – абстрактні атмосферні тексти, альтернативна музика без спроб сподобатись більш широкій аудиторії – але тепер замість потужного басу на першому плані електронні ритми та ударні.

Слухайте також:

 

Брати Гадюкіни

youtube.com/channel/UCAceA-424TU6KdOo5w5ULqw

Чи потрібно щось додатково писати? Мабуть, що ні.

Слухайте також:

 

ВВ (Воплі Відоплясова)

youtube.com/channel/UCMQ3o3hNHCL-ypGJfbehQrQ

Легендарний гурт, створений у 1986 році, на жаль, вже не надто часто радує новими хітами, але творча спадщина його такого розміру і такої якості, що нею можна насолоджуватися нескінченно.

Слухайте також:

Якщо вам сподобався цей матеріал, підтримайте наш сайт – будемо вдячні за будь-які внески.

Читайте також:

Нові українські пісні війни

Найкраща нова українська поп-музика

Найкращі українські YouTube-канали

Найкращі українські фільми про війну з росією

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі