kinowar.com

Найкращі фільми з непередбачуваною розв’язкою

 03.05.2023  Новини, ТОП

Топ фільмів з несподіваним фіналом

Любите інтригу та нестандартні розв’язки? Подобається закручений сюжет та небанальні повороти подій? Багато режисерів і сценаристів зробили на це ставку, і тому з’явився цілий пласт такого кіно. Інтрига завжди була рушійною силою фільмів, але є картини, які особливо запам’яталися у цьому розрізі. Сьогодні ми розповімо вам про найбільш улюблені та відомі.

Головним чином сюди потрапили детективи та трилери (це логічно, адже саме ці жанри і будуються на несподіваному фіналі та нестандартному розвитку подій). Проте ми не обмежуємо себе формально за жанровою ознакою, адже у розмаїтті кіно його сила.

Якщо вам подобається те, що ми робимо, підтримайте наш проєкт

Отже, kinowar.com представляє добірку фільмів з непередбачуваною розв’язкою.

 

1. Загублена (Gone Girl) 2014

топ фільмів з несподіваним фіналом

Один із найкращих методів сховати нетипову розв’язку – змусити глядача підозрювати, що він уже все чудово зрозумів. “Загублена” – саме такий приклад. В якийсь момент тобі здається, що ти вже все розклав по поличках і очевидно, що “вбивця – дворецький”, ти розслаблений і просто чекаєш на підтвердження своїх слів. І тут раптово все, що відбувається, набуває такого повороту, що мимоволі думаєш: “Ось чому варто дивитися кіно знову і знову!”. Немає потреби казати, що ми фанатіємо від робіт Девіда Фінчера, який ідеально демонструє лише те, що хоче, ховаючи основні козирі до того моменту, коли він сам захоче їх відкрити.

 

2. Інші (The Others) 2001

топ фільмів з несподіваним фіналом

Драматична історія американської сім’ї, яка має постійну проблему з потойбічними контактами. Ніколь Кідман, як відповідальна та уважна мати, стежить за тим, щоб з дітьми нічого не трапилося. Також вона намагається розгадати причини, через які її сім’я стикається зі світом духів та привидів. Реальна причина мало ким очікувана. У всякому разі, була не найочікуванішою у 2001 році.

 

3. Гра (The Game) 1997

топ фільмів з несподіваним фіналом

Картина для тих, хто втомився від життя. Це ще й чудовий алгоритм дій на випадок, якщо вам набридло абсолютно все, але є гроші. Фільм здається настільки очевидним на початку, але пізніше сумніватися починаєш буквально у всьому, що відбувається. Герой у виконанні Дугласа настільки ідеально грає розгубленість, що схоже в якийсь момент зливається з цим фільмом. Любимо цю картину, насамперед, за атмосферу та настрій, а також за яскравий несподіваний фінал.

 

4. Звичайні підозрювані (The Usual Suspects) 1995

топ фільмів з несподіваним фіналом

Акторський геній Кевіна Спейсі важко заперечувати, попри всі скандали навколо його персони. Його характер, поведінку та місце в історії, зрозуміло, оцінюватиме час, але творчу силу варто визнати вже зараз. Одна з найкращих ролей актора – втілення Роджера “Базіки” Кінта, який переграє не лише копів і злодіїв, а й глядача. Останньому тільки й залишається, що вигукнути наприкінці: “Оце так!”.

 

5. Не впіймали — не злодій (Inside Man) 2006

топ фільмів з несподіваним фіналом

Хто не любить фільми про пограбування банків? Але якщо це не просто історія про відчайдушний наліт і люту банду, що покладається на автоматичну зброю і швидкість своїх авто, а тонка продумана розповідь про ретельно сплановану операцію, яка не допускає можливості помилки, то цінність такої картини зростає багаторазово. А якщо додати Дензела Вашингтона, Клайва Овена та Джоді Фостер у головних ролях, то розумієш, що треба відкласти справи та дивитися.

Дивіться також: Найкращі фільми про пограбування банків

6. Тренувальний день (Training Day) 2001

топ фільмів з несподіваним фіналом

Заслужений “Оскар” за найкращу чоловічу роль для Дензела Вашингтона. Постійні зміни точок зору, з яких розглядається тема законності та ефективності, перетягують глядача з одного краю на інший. Те, що здається правильним одному, ніколи не стане прийнятним для іншого, і навпаки. Правда при цьому завжди одна – але іноді потрібно дочекатися фіналу, щоб її усвідомити.

 

7. Бувай, дитинко, бувай (Gone Baby Gone) 2007

топ фільмів з несподіваним фіналом

Якщо хтось ще не знає, що Бен Аффлек не лише гарний актор, а й блискучий режисер – ось вам залізний аргумент. Картина з молодшим братом Аффлека – Кейсі – розповідає про загадкове викрадення дитини. Розслідування потрапляє до рук не найдосвідченішого приватного детектива, що заробляє здебільшого стеженням за невірними дружинами та чоловіками. Окрім відсутності належного досвіду, персонажу Аффлека заважають дрібні злочинці, безглузді родичі зниклої і поліцейські боси, що поблажливо дивляться на нього з висоти свого становища. Але якщо ти принциповий і наполегливий, то зможеш розкрити найбезнадійнішу справу. Чи ні?

Морган Фрімен, Ед Харріс і Мішель Монаган на додаток до акторського ансамблю.

 

8. Тіло (El cuerpo) 2012

топ фільмів з несподіваним фіналом

Іспанське кіно як таке куди більш непередбачуване, ніж голлівудське (та й європейське загалом). Тому детектив виробництва Іспанії – цікаве дійство апріорі. У молодого професора гине багата дружина, яка була помітно старша за нього. Мало того, що на вдівця падає підозра, то ще й тіло загиблої пропадає з моргу. Усі свідки чи мертві, чи ховаються. Навколо зовсім заплутаної справи відбувається напівмістична активність, і починає здаватися, що детективу з цим розслідуванням не впоратися.

 

9. Точка обстрілу (Vantage Point) 2008

топ фільмів з несподіваним фіналом

Ще один приклад того, що точка зору важлива в будь-якому питанні. Навіть такому очевидному, як спроба замаху на відомого політика. Динаміка та швидкість життя часто не дає нам можливості почути та зрозуміти інших. На щастя, є кіно, автори якого спеціально подають нам різні версії того, що відбувається, показуючи, наскільки все змінюється, якщо подивитись на це під іншим кутом.

 

10. Олдбой (Oldeuboi) 2003

топ фільмів з несподіваним фіналом

Один із найвідоміших корейських трилерів і один із найнепередбачуваніших фіналів в історії кіно. Навіть якщо вам зрозуміло, куди векторно веде історія, точне закінчення все одно передбачити неможливо. Занадто багато опцій вибору як у персонажів цієї історії, так і у авторів сценарію. І життєвих, і моральних. Однозначна рекомендація до перегляду, якщо ви можете дивитися по-справжньому жорстке кіно (візуально і психологічно).

 

11. 21 грам (21 Grams) 2003

топ фільмів з несподіваним фіналом

Непросте питання, яке ставить нам слоган фільму – “Скільки важить життя?”, стає впоперек горла. Воно настільки незручне і некомфортне, що його не хочеться навіть чути, не те що відповідати. Іньярріту вміє показувати сум і розпач настільки добре, що від самого перегляду стає не по собі. Похмура атмосфера картини нависає в усіх трьох історіях, які пов’язані і невіддільні одна від іншої настільки, наскільки пов’язані між собою життя і смерть.

 

12. 12 розгніваних чоловіків (12 Angry Men) 1957

топ фільмів з несподіваним фіналом

Один із найкращих фільмів усіх часів та народів з радістю прокотить глядача на каруселі несподіваних поворотів, полярних смислів та мотивацій. Відмінно прописані образи, гра акторів та складні у всіх сенсах діалоги захоплюють світ людської психології та її впливу на життєво важливі рішення. Окремо відзначимо в рамках цієї статті, що найважливіший та несподіваний поворот у цьому фільмі приємно розташований майже на самому початку.

 

13. Пам’ятай (Memento) 2000

топ фільмів з несподіваним фіналом

Крістофер Нолан – майстер тримати напругу на тому рівні, на якому у глядача не залишається інших варіантів, окрім як не відриватися від екрану. Робить він це то вишуканим візуальним рядом, то складною структурою сценарію, але завжди на високому рівні. Психологізм і таємничість історії будуть тримати вас до кінця, якщо ви хочете зрозуміти, куди ведуть ці обрізки пам’яті, що зникає.

 

14. Скажені пси (Reservoir Dogs) 1991

топ фільмів з несподіваним фіналом

Сюди б ми могли додати всі фільми Тарантіно, але найбільш непередбачуваним для нас був і залишається фільм “Скажені пси”. Фантастичний набір акторів на піку своєї кар’єри створює справжню поезію вбивства, що може бути краще? Насправді, це настільки круто, що в якийсь момент навіть стає все одно, хто головний злодій, аби це все тривало максимально довго.

 

15. Ідентифікація (Identity) 2003

топ фільмів з несподіваним фіналом

Містичний трилер Джеймса Менголда, в якому теперішнє тісно переплетено з минулим, але існує начебто паралельно. Динамічні зміни кадрів та постійна напруга, в якій тримають глядача, не дозволяє йому почати думати “далі напевно буде ось це”. На це просто немає часу. Як ви розумієте, фільм має досить неочевидну кінцівку, яка в DVD-версії відрізняється, а точніше доповнена.

 

16. Видок (Vidocq) 2001

топ фільмів з несподіваним фіналом

Похмурий тягучий фільм-розслідування про паризького детектива на ім’я Відок, знятий у напівтеатральному стилі, захоплює та інтригує. Слід зазначити, що закручений сюжет приємний не тільки тим, як його подано, а й тим, про що він розповідає. Яскрава сценарна робота, добре опрацьована з точки зору образів та естетики насильства. Ми не поставимо великих грошей на те, що досвідчений глядач не підозрюватиме такого варіанту фінального розвитку подій (занадто багато різного кіно було до цього моменту), але порівняно з багатьма стрічками, що знято в цьому жанрі, буде нестандартно і цікаво.

 

17. 11:14 (2014)

топ фільмів з несподіваним фіналом

11:14 – це час, коли все сталося. Відповідаючи на цілком резонне питання “А що ж сталося?”, стосовно даної картини легко відповісти “ВСЕ!”. Така структура стрічки не тільки дозволяє розглянути різні версії того, що відбувається, зрозуміти та співчувати всім учасникам процесу, але й тримає увагу до кінця. У буквальному та переносному значенні.

 

18. Дикі штучки (Wild Things) 1998

топ фільмів з несподіваним фіналом

Ще один чудовий фільм, у якому сценаристи не пошкодували паперу на побудову хитросплетінь та таємничих поворотів сюжету. Окрім естетичної насолоди, яку відчуває глядач, що дивиться на Нів Кемпбелл і Деніз Річардс, його захопить розвиток розповіді. І не дивно, адже він постійно змінює свій напрямок, рухаючись то вгору, то вниз, то вправо, то вліво, наче поїздка на американських гірках.

 

19. Острів проклятих (Shutter Island) 2010

топ фільмів з несподіваним фіналом

Ще один фільм про таємничу діяльність привидів, духів та інших полтергейстів. Історія розслідування жахливих подій на загадковому острові – одна з найкращих картин Мартіна Скорсезе. Шикарна гра Ді Капріо доповнила і без того безпрограшний набір факторів, які зробили цей фільм таким популярним.

 

20. Шосте відчуття (The Sixth Sense) 1999

топ фільмів з несподіваним фіналом

“Я бачу мертвих людей!”, – каже головний персонаж, переляканий хлопчик, своєму дорослому другові. Його старший товариш – це Брюс Вілліс, на етапі кар’єри ще до того, як він почав зніматися у кожному низькопробному фільмі категорії “Б”. Один із найвідоміших трилерів/горорів, знятий М. Найт Ш’ямаланом, у якому Брюс розгадує заплутану та містичну історію. І кінцівка тут не просто несподівана – вона коштує окремого фільму за рівнем драматичності.

 

21. Інтерстеллар (Interstellar) 2014

топ фільмів з несподіваним фіналом

Чимало людей з тих, що подивився одну з найвідоміших картин Крістофера Нолана, досі не можуть пояснити, чим вона закінчилася і про що йшлося. Благо для таких речей є спеціальні статті, у яких усе розкладено на пальцях. Тому можна не хвилюватися і поринути у світ таємничого, наукового та незвіданого, а якщо будуть проблеми чи нестиковки, їх можна вирішити за допомогою тих самих статей.

 

22. Дівчина у потягу (The Girl on the Train) 2016

топ фільмів з несподіваним фіналом

Ще одна картина, у якій головний герой не може відрізнити реальність від вигадки. Картина створена на основі однойменного роману Поли Гоукінз, так що це відмінна можливість прийняти вольове рішення, що краще, книга або фільм.

 

23. Відступники (The Departed) 2006

топ фільмів з несподіваним фіналом

Звичайно, тих хто дивився оригінальний гонконгський фільм “Подвійна рокіровка”, не здивуєш нічим. Але для тих, хто подивився спершу фільм Скорсезе, сюжет буде захоплюючим, кінцівка буде цікавою і несподіваною. А загалом це просто неймовірна насолода грою геніальних акторів, знятих геніальним режисером для досвідченого глядача.

 

24. Машиніст (The Machinist) 2004

топ фільмів з несподіваним фіналом

Будь-хто, хто балансує на межі сну та реальності, трохи заплутаний. Думки плутаються, час сповільнюється, рефлекси нагадують слайд-шоу. У таких умовах досить складно існувати схожому на скелет Крістіану Бейлу, доля якого застрягла на межі ефемерних подій та болісних здогадів.

 

25. Піджак (The Jacket) 2005

топ фільмів з несподіваним фіналом

Де межа між реальністю та свідомістю? Чи може те, що ми хочемо бачити в реальності, потрапити до неї завдяки нашому сильному бажанню? Чи можемо ми виправити чи запобігти чомусь трагічному, якщо по-справжньому захочемо? Всі ці питання загорнуті в оболонку напівмістичного детективу за участю Едрієна Броуді, Кіри Найтлі, Денієла Крейґа (у дуже несподіваному образі) та Дженніфер Джейсон Лі. Тут не те що фінал не відгадати заздалегідь, тут далеко не відразу розумієш, що відбувається. Але подивитися цей фільм однозначно варто.

 

26. Презумпція невинності (Presumed Innocent) 1990

топ фільмів з несподіваним фіналом

Драма Алана Пакули, в якій Гаррісон Форд вкотре демонструє свій акторський талант та властивість його персонажів потрапляти у неприємні ситуації, пов’язані з проблемами в особистому житті. Детективна історія побудована на неймовірній заплутаності відносин та зв’язків головних героїв, що чудово приховує розв’язку. Особливо добре, що фінальний поворот ідеально залінкований, і чітко простежується причинно-наслідковий зв’язок, відсутністю якого так грішать багато фільмів із претензією на інтелектуальність.

 

27. Найкраща пропозиція (La migliore offerta) 2012

топ фільмів з несподіваним фіналом

Неймовірна картина для справжніх естетів. Один із відмінних сучасних романтичних детективів, створений для того, щоб дивувати глядача. Той, хто не отримав попередньої дози спойлерів, навряд чи зможе сказати, чим усе закінчиться. І навіть якщо в якийсь момент йому здасться, що “все вже зрозуміло”, фільм готовий зробити черговий сюрприз. Поціновувачам гри Джеффрі Раша та класичного мистецтва рекомендується насамперед.

 

28. Свідок обвинувачення (Witness for the Prosecution) 1957

топ фільмів з несподіваним фіналом

Агата Крісті вміє завернути сюжет так, що правду дізнаєшся лише у самому фіналі. Королева детектива не дарма відома у всьому світі – і не дарма її продовжують екранізувати до сьогодні. Класичний чорно-білий фільм 1957 року впевнено увійшов до скарбнички найкращого як у детективному жанрі, так і в принципі в історії кінематографу. І тому причиною не тільки наявність Марлен Дітріх та Чарльза Лоутона, а й непередбачувані повороти простої, на перший погляд, справи.

 

29. Ілюзіоніст (The Illusionist) 2005

топ фільмів з несподіваним фіналом

Фокусники мають дивувати. Для цього вони повинні вміти вас обдурити. Щоб зняти неймовірний фільм і змусити відчути магію наяву, творці фільму повинні бути не гіршими за фокусників, про яких вони знімають кіно. Одна з найкращих ролей Едварда Нортона на нашу скромну думку.

 

30. Пожежі (Incendies) 2010

топ фільмів з несподіваним фіналом

Фільм, який перевів Дені Вільнева з розряду “багатообіцяючих” режисерів в “тепер ми чекатимемо на кожну нову його роботу”. Драма поколінь, зав’язана на звичаях Близького Сходу і безжальній війні, обертається спочатку детективом, а потім просто пронизливим криком без жанрової приналежності. Один з найбільш рекомендованих для перегляду фільмів з усього списку.

 

31. Ножі наголо (Knives Out) 2019

топ фільмів з несподіваним фіналом

Бенуа Бланк став Еркюлем Пуаро нашого часу – завдяки переконливій грі Денієла Крейґа та сценарному і режисерському генію Раяна Джонсона. Голову великої сім’ї (дуже багату людину) вбито безпосередньо на його день народження. Винним може бути будь-хто з його величезної родини, а тому у приватного детектива роботи буде чимало. Передбачуваним у цьому фільмі стало тільки те, що сиквела було не уникнути (і він також вийшов дуже непоганим).

 

32. Звичайна формальність (Una pura formalità) 1993

топ фільмів з несподіваним фіналом

У вас бувало таке, що ви спите, і вам сниться, що ви потрапили в якусь непросту ситуацію, причому не пам’ятаєте як, але розбиратися тепер з цим якось доведеться? Те ж саме сталося з головним персонажем, тільки не уві сні, а в справжнісінькій реальності. Шикарний напружений детектив від Джузеппе Торнаторе, режисера “Найкращої пропозиції”, “Новий кінотеатр “Парадізо””, “Легенда про піаніста” та “Малена”.

 

33. Янгольське серце (Angel Heart) 1987

топ фільмів з несподіваним фіналом

Режисер Алан Паркер, а також актори Міккі Рурк і Роберт Де Ніро. І містичний детектив, який налякає вас, змусить напружитися, здивує, захопить, зіб’є з пантелику, залишить масу питань “на потім”, при цьому ще й вразивши візуальною естетикою. Миттєва класика для будь-якої категорії глядачів, від кіноманів до тих, хто просто любить подивитись іноді гарне кіно.

 

34. Таємниця в його очах (El secreto de sus ojos) 2009

топ фільмів з несподіваним фіналом

Розкішне детективне кіно із зануренням то в минуле, то в сьогодення. Загорнута в драму тривалих стосунків, сімейну трагедію і навіть історичні деталі Аргентини 70-х, розповідь некваплива, але непередбачувана для ока навіть найдосвідченішого глядача. Чиста насолода від латиноамериканської манери оповідання та нестандартності того, що відбувається на екрані.

 

35. Ефект метелика (The Butterfly Effect) 2004

топ фільмів з несподіваним фіналом

Все вірно, є складний, не примітивний фільм з Ештоном Кутчером. Ідея, заснована на теорії хаосу, розповідає нам про те, що будь-яка дія важлива. Не те, щоб хтось із нас у цьому сумнівався, але приділяти цьому увагу також ніхто зазвичай не поспішає. Хороша і небанальна історія, в якій реалізована давня мрія багатьох людей – повернутися в минуле і запросити ту саму дівчину на побачення.

 

36. Крик (Scream) 1996

топ фільмів з несподіваним фіналом

Тим, хто дивився “Дуже страшне кіно”, буде доволі смішно дивитися “Крик”. Вся справа в тому, що пародія настільки добре зроблена, що дивитись оригінальну картину без посмішки вже просто неможливо. Але, якщо ви все-таки почали з того, що подивилися оригінальну картину, то б’ємось об заклад, що ви не знали, хто справжній вбивця. Та й понервували добряче, поки дочекалися фіналу.

 

37. Спогади про вбивство (Salinui chueok) 2003

топ фільмів з несподіваним фіналом

От хто вміє закрутити сюжет, то це корейські майстри трилерів та детективів. Тим більше якщо мова про автора “Паразитів”, режисера Пон Чжун Хо. У корейській провінції невідомий вбиває молодих дівчат. Місцеві детективи з пошуками розібратися не можуть, тому до них відправляють спеціаліста з Сеулу. Але, на жаль, легше не стає – заплутана справа стає справжнім жахом для поліції.

 

38. Рашьомон (Rashômon) 1950

топ фільмів з несподіваним фіналом

Акіра Куросава – культовий режисер не тому, що так заведено писати в експертних статтях з історії кіно, а тому, що він зняв кілька десятків шедеврів як з точки зору режисерської майстерності, так і з точки зору психології того, що відбувається на екрані. У кожного свій погляд на те, що сталося в його житті. Так і в цьому класичному японському детективі є чотири альтернативні історії навколо однієї зґвалтованої жінки та одного вбитого чоловіка. І передбачити, чим закінчиться ця закручена історія, скоріше за все, неможливо.

 

39. Сім (Se7en) 1995

топ фільмів з несподіваним фіналом

Деякі маніяки аж занадто ретельно планують свої злочини. У даному випадку це неймовірно тонка гра з детективами, адже головний поганий хлопець у цьому трилері Девіда Фінчера не просто вбиває, а хоче донести важливе повідомлення до суспільства і копів, що намагаються його впіймати. Можливо, це тільки йому здається, що це повідомлення важливе, а можливо, він і справді переверне життя багатьох людей. Якщо ви ще не дивилися цей шедевр, то, по-перше, обов’язково подивіться, а по-друге, вивчіть перед цим перелік смертних гріхів.

 

40. Життя Девіда Гейла (The Life of David Gale) 2002

топ фільмів з несподіваним фіналом

Вираз “не все так однозначно” в останні роки набув зовсім іншого змісту (частіше образливого). Так от, життя Девіда Гейла було прожите для того, щоб довести суспільству, системі, державному апарату та й просто звичайним людям навколо, що справді не все так однозначно. Тільки в цьому фільмі це стосується недосконалості правової системи та переконань людей з приводу винності чи невинності особи.

Як іронічно, що саме в картині з такими моральними дилемами знявся Кевін Спейсі, чи не так?

Якщо вам подобається те, що ми робимо, підтримайте наш проєкт

Читайте також:

Найкращі трилери всіх часів

Найкращі детективи всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі