kinowar.com

Серіал «Обі-Ван Кенобі»: 3 серія

 05.06.2022  Новини, Рекап

Будемо раді помилятися, але поки що серіал «Обі-Ван Кенобі» виглядає як наповнювач між іншими проектами «Зоряних війн». Ризик цього був завжди, будь-який проект може спіткати таке. Але у випадку з одним з головних персонажів саги це більш болюче. Втім, як завжди, ми можемо помилятися – і, як і вказали самими першими словами, будемо цьому раді.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Далі текст містить спойлери 3 серії серіалу – якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Відчуття посереднього проекту, який лише заповнює простір між іншими фільмами та серіалами всесвіту «Зоряних війн», виникає ще й від того, що три епізоди сезону – це вже його половина. Або це дуже повільний старт для того, щоб зняти ще 4-5 тих сезонів, або у сценаристів було не надто багато часу. І справа тут не у відсутності логіки у багатьох ситуаціях. Так, у третій серії Дарт Вейдер в якомусь моменті всемогутній, а в якомусь моменті не може відчути присутності Обі-Вана за найближчими зачиненими дверима. Так, у серіалі Обі-Вана знайшли на Татуїні за десять хвилин, а до цього його шукали десять років (та й взагалі, скільки джедаїв залишилось після наказу 66, згідно якого вони ВСІ повинні були бути знищені, якщо потім їх розшукують ще десять років?). І для цього всього тільки і потрібно було, що вкрасти доньку його близького друга (а попередні десять років він не був його близьким другом, або Імперія просто якось ігнорувала таку можливість). Так, всі ці нелогічні деталі є, але це нас не бентежить – Зоряні війни ніколи не буди взірцем логіки. Це завжди була казка для дорослих, де шерехатості викладення апріорі були прощені.

У «Обі-Вані» проблема у відсутності цікавої історії. Ось так просто. Юен Макгрегор чудовий, він повністю виправдовує свій статус великого актора. Усі необхідні атрибути наявні, сценаристи навіть перенесли події з Татуїна, щоб не повторюватись у надцяте, але те, що ми бачимо, просто не викликає того відчуття щастя та ейфорії, з якими повязані «Зоряні війни». Більш того, поява Дарта Вейдера (і, відповідно, повернення, Гайдена Крістенсена) ситуацію не рятує.

Можна говорити, що це відбувається тому, що нам вже не шість. І це теж вірно. Але з іншого боку, коли ми дивилися “Мандалорця” (і продовжуємо це робити), нам теж було не шість, але усі вірні відчуття з’явилися (хоча й не відразу). У чому тут справа? Усі проекти «Зоряних війн» повинен знімати Джон Фавро (і, можливо, деякі з них Тайка Вайтіті)? Чи все ж таки, щоб історія зацікавила глядача, вона повинна бути достатньо цікавою – і тут питання завжди до сценаристів.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Із хороших новин – Вейдера зробили потужним монстром. На тлі завершення саги (у шостому епізоді він повертається на Світлий бік Сили) ми забули, що у проміжку між третім і четвертим епізодом саги Дарт лютує, вбиває і жахає. Саме тому у “Новій надії” ми відразу бачимо його надмогутнім звіром. У третій серії сезону він не м’якшає – ні в спілкуванні з підлеглими, ні при пошуках Обі-Вана у селищі. Шиї невинних сілян, зламані зусиллям волі (тобто Сили), тому жорстоке свідчення.

Коли він знайшов Обі-Вана, здавалося б, у колишнього вчителя немає шансів – він надто заіржавів, а Вейдер сповнений гніву. Яким може бути їх двобій? Так і вийшло, і Кенобі помер би після першого ж поєдинку, але: 1) тоді про що були б останні три серії сезону? 2) ми знаємо, що він не помре, він з’явиться у “Новій надії”; 3) Вейдер на хвилинку перетворився із злодія Зоряних війн на злодія з бондіани та замість того, щоб вбити Кенобі, почав його мучити; 4) його врятувала нова знайома.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Нова знайома зробила влучний постріл і розділила Обі-Вана, Вейдера та штурмовиків стіною вогня. Зовуть її Тала (Індіра Варма), вона допомагає джедаям, хоча раніше служила у Імперії. Але завжди можна усвідомити власні помилки та обрати вірний шлях. Саме тому вона вбила штурмовиків, які майже заарештували Обі-Вана та Лею, коли перевіряли транспорт, що їх перевозив. Потім вона врятувала (ще раз) Обі-Вана від Вейдера, а до того відправила Лею секретним тунелем подалі від імперців. Втім, Рева зрозуміла, куди цей тунель веде та випередила Лею.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Усі чекали повернення Гайдена Крістенсена, але кумедно, що обличчя актора нам не судилося побачити, адже він тепер Вейдер і вдягає маску (як і Мандалорець – у Зоряних війнах надто багато персонажів, які весь час перебувають у масці). Мабуть, розуміючи цей парадокс, сценаристи дозволили людському обличчю Енакіна з’явитися у кадрі на декілька секунд – коли Обі-Вану примарилося, що Вейдер вже наздогнав його.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Чекаємо наступної серії, бо додивитися треба. але ентузіазму не надто багато.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Серіал «Обі-Ван Кенобі» третя серія

Серіал «Обі-Ван Кенобі» (Obi-Wan Kenobi)

3 серія: Частина III (Part III)

Режисерка Дебора Чоу
Сюжет Джобі Гарольд і Ганна Фрідман
Сценарій Гусейн Аміні і Стюарт Бітті
Композитор Джон Вільямс

У головних ролях: Юен Мак-Ґреґор, Гайден Крістенсен, Мозес Інґрам, Санґ Канґ, Індіра Варма

Дата показу: 1 червня 2022 року

Читайте також:

Що відбувалося у 2 серії сезону

Що відбувалося у 1 серії сезону

Наш спецпроект, присвячений Зоряним війнам

Рекапи серіалу «Книга Боби Фетта»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Рекапи 2 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Рекапи 1 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі