kinowar.com

Студія DocNoteFilms завершила роботу над сценарієм ігрового мінісеріалу про Чорнобильську зону «Поліський Фокстрот»

Сценарій створено за мотивами реальний подій, що відбувалися наприкінці 80-х – на початку 90-х у місті Поліське

«Поліській Фокстрот» став першим ігровим проєктом студії DocNoteFilms, що спеціалізується на документальних фільмах та проєктах соціального спрямування. Ідея чотирисерійного фільму з’явилася під час роботи над документальною стрічкою «Поліські Тенета», прем’єра якої відбулася в серпні цього року. Вона розповідає про трагічну історію міста Поліське, яке значно постраждало від аварії на Чорнобильській АЕС, але було остаточно відселене лише на початку 90-х.

У процесі розробки сюжету документального фільму режисер Костянтин Кляцкін та автор ідеї і оператор Павло Липа наштовхнулися на історію Ростислава Затхея. Він переїхав із Львова до Поліського вже після аварії, у 1987 році, на роботу заступником завідувача аптеки. На той час влада активно переконувала мешканців, що місто є безпечним для життя, хоча саме сюди вітром віднесло значну частину радіонуклідів одразу ж після аварії.

Ростислав із групою небайдужих поліщуків намагався відшукати правду про реальні рівні забруднення міста, брав активну участь у екологічних акціях, намагався зробити якомога більший розголос та, зрештою, добитися відселення людей з небезпечної зони. І все це – в останні роки радянської влади під постійним контролем та пресингом із боку спецслужб.

Ростислав Затхей (у центрі) на демонстрації у Поліському

Ростислав Затхей (у центрі) на демонстрації у Поліському. Фото – архів Ростислава Затхея

Історія Ростислава виявилася настільки захопливою та об’ємною сумішшю соціальної, психологічної драми та навіть детектива, що надихнула студію DocNoteFilms на створення сценарію ігрового мінісеріалу «Поліський Фокстрот». Сценаристом виступив Костянтин Кляцкін – співзасновник студії, режисер, відомий за документальними стрічками «Крим, як це було» (2016), «Крихка свобода» (2018), документальним серіалом «Крутий Заміс» (2020 – дотепер) та стрічками в рамках об’єднання BABYLON’13. Костянтин розповідає:

Я навчався в Київському національному університеті театру кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого на спеціальності «Режисура телебачення», в майстерні Юрія Терещенка. Майстерня була експериментальною, тому її випускники – не тільки режисери, а ще й драматурги, і робота сценариста для мене не нова. При створенні сценарію для «Поліського Фокстроту» я все одно спирався на документальні свідчення – те, з чим звик працювати, навичку роботи з якими відточив за ці роки. Я трансформував документальний матеріал в основу ігрового, який «оброщував» драматургією та всім потрібним для повноцінного ігрового проєкту. Це дуже цікаво і відповідально. Я намагаюсь робити таке кіно, яке хотів би побачити на екрані.

Костянтин Кляцкін у Поліському

Костянтин Кляцкін у Поліському

Для розробки сценарію знімальна команда кілька місяців шукала архівні свідчення, фото- та відеодокументи, а також зробила кілька експедицій, зокрема до Поліського, Іванкова, Народичів та до Львову – щоби записати спогади Ростислава Затхея.

На разі сценарій чотирисерійного проєкту «Поліський Фоктрот» завершено, а студія DocNoteFilms розпочинає пошук партнерів для його екранного втілення – стримінгові платформи, телеканали тощо.

Сценарій створювався за підтримки Українського культурного фонду.

Про DocNoteFilms:
Група професіоналів, майже бойових побратимів, що вирішили знімати сучасні українські реалії максимально чесно та відверто. Починаючи свій документальний шлях в 2013 році в рамках проекту BABYLON’13, фіксують зародження громадянського суспільства в Україні, завжди знаходячись у вирі історії та максимально рефлексуючи на події та людей що оточують.

У творчому доробку – короткометражні документальні фільми про Майдан та війну на сході України, повнометражний документальний фільм «Крим, як це було» стрічка про полонених «Крихка свобода», документальний серіал «Крутий Заміс» та проєкти соціального спрямування.

Читайте також:

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі