kinowar.com

Третій міжнародний етнокінофест «ОКО» прихистили у Польщі

Не лише мільйони українців, але й фестивалі були виселені внаслідок війни, що спалахнула 24 лютого. Проведення Третього етнокінофесту «ОКО» також опинилося під загрозою, оскільки Бессарабія, що знаходиться біля Чорного моря, – один із головних стратегічних інтересів росії.

Незважаючи на це, фестиваль відбудеться з 13 по 18 листопада 2022 року у середньовічному містечку Торунь у Польщі в межах та за підтримки Міжнародного кінофестивалю мистецтва кінематографії EnergaCAMERIMAGE, а також за допомогою програми МЗС Болгарії «Болгарська допомога заради розвитку».

Торунь з його мальовничим старим містом (starówka), яке перебуває під охороною ЮНЕСКО, здається чудовим місцем для фестивалю етнографічного кіно. Місце дихає історією і запрошує кожного здійснити подорож у минуле. Старе місто Торуня, – ніколи не було зруйноване війнами, що вселяє спокій і впевненість. Ось чому його настрій відповідає концепції OKO 2022 року.

Цього року офіційний слоган стверджує: «Святкуй життя!». Жодна зовнішня агресія не повинна заважати Україні жити, а «ОКО» – проповідувати мир і толерантність, демонструючи свої фільми. Цього року оргкомітет отримав 1171 заявку зі 104 країн світу, охопивши усі континенти нашої планети.

Третій міжнародний етнокінофест «ОКО»

З усіх заявок програмерки відібрали 8 повнометражних і 16 короткометражних етнографічних документальних фільмів, які відкривають та досліджують колоритні таємні місця, забуті культури, священні обряди і героїв, що надихають. Оцінювати повнометражні стрічки будуть Арнольд ван Брюгген з Нідерландів, Олена Івановська та Геннадій Кофман з України. Короткометражні – Себастьян Майсторович з Австрії, Ламія Фатхі з Єгипту та Марта Домачовська з Польщі.

24 конкурсанти змагатимуться за грошовий приз від компанії MEGOGO в розмірі 40 тисяч та 20 тисяч грн.  відповідно.

Третій міжнародний етнокінофест «ОКО»

Поза конкурсом відбудеться спецпоказ українських фільмів «Подивись на Україну іншими очима», яким «ОКО» хоче привернути увагу усього світу до України. На дискусійній панелі, присвяченій фільмам і війні, обговорюватимуться проблеми, надії та сподівання, перемога й відновлення культури України після війни.

Засновниця та директорка кінофестивалю «ОКО» Тетяна Станєва обіцяє глядачам подорож світом і повне занурення у життя та традиції різних народів на екрані: «Коли дивишся фільми нашої програми, розумієш, якою прекрасною та різноманітною є наша Планета, буквально поринаєш у мультикультурний світ народів, вчишся у них, співпереживаєш, порівнюєш, плачеш і смієшся разом із ними. Пізнаючи різні культури, збагачуєш свою. І саме фільми з усіх відомих людству мистецтв найкраще демонструють життя таким, яким воно є, тому що показують його зсередини. І врешті-решт доходиш думки, що ми всі – такі різні,  й такі водночас однакові. Війна в Україні навчила нас святкувати життя сьогодні, без спеціальних причин і приводів, без того, щоб відкладати свої бажання та мрії на завтра, бо ми не знаємо, чи буде у нас завтра. Тому, ласкаво просимо до Торуня або до онлайн показів – подивитись якісне кіно, поговорити про фільми та культурні плани після перемоги».

Третій міжнародний етнокінофест «ОКО»

Також, буквально одразу після завершення етнокінофесту в Торуні, відбудуться спеціальні покази «OKO»:

20 листопада – у Фінляндії (Гельсінкі)

25, 26, 27 листопада – у Болгарії (Софія)

2, 3, 4 грудня – вдома, в Україні (Болград)

Програма «OKO ПОДОРОЖУЄ» складатиметься з українських фільмів, які відображають різноманітні аспекти батьківщини «OKO» – України, її багату культуру та історію. Від подорожі у минуле в часи Київської Русі до боротьби за життя в наш час, від музичних одкровень до національних трагедій, від трагедій до пошуків краси: глядачі матимуть змогу поглянути на Україну іншими очима та закохатися в неї.

«Якщо ви зараз не можете приїхати в Україну й побачити все на власні очі, то Україна приїде до вас. З фільмами, історіями, культурою, болем і радістю. Наша кіномандрівка має на меті підсилити голос України, втілити ідеї культурної дипломатії та продемонструвати силу медійного спротиву. Наша культура – наша зброя, а фільми – наші боєприпаси. Це те, заради чого Україна бореться і чим воює на культурному фронті. Українські фільми влучають просто у серце й показують задокументовану правду про історію України, її сьогодення та надії на майбутнє» – анонсує  програму «OKO ПОДОРОЖУЄ» директорка фестивалю Тетяна Станєва.

Третій міжнародний етнокінофест «ОКО»

Покази програми «OKO ПОДОРОЖУЄ» відбуватимуться за підтримки Посольства Болгарії в Україні та за інформаційної підтримки Держкіно.

Під час фестивалю усі фільмі конкурсної програми ОКО будуть доступні до перегляду на території України на сайті наших партнерів – стрімінгової платформи МЕГОГО, який буде знаходитись на сайті ОКО під кнопкою «подивитись онлайн». Вже третій рік поспіль MEGOGO є партнером «ОКО» та спонсором призового фонду фестивалю.

Локація Kino CAMERIMAGE: Toruń, Rynek Nowomiejski 28

Квитки можна придбати на сайті: camerimage.pl

Також ОКО матиме й особливу локацію – Етнографічний музей, що знаходиться поряд з історичним центром Торуня. В унікальному музеї відбудеться відкриття кінофестивалю та дискусійна панель «Збереження культурної спадщини в часи війни». Протягом фестивалю в музеї експонуватиметься виставка фотографій зі сходу, заходу та півдня України.

Офіційний сайт: okofilmfest.com.ua –  програма та трейлери

Facebook: facebook.com/okofilmfest 

Instagram: instagram.com/okofilmfest

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.