kinowar.com

18 найкращих фільмів про бога

 21.11.2023  Новини, ТОП

Найкращі фільми про бога

Питання існування бога та його взаємодії із людиною – одвічне питання, що підіймається митцями в їхніх творах. Кіно також не стоїть осторонь. Режисери і сценаристи багато разів зверталися до фігури бога у власній творчості. Далеко не завжди це серйозна драма – тут і комедія, і фантастика, і навіть трилери та детективи. Сьогодні ми згадаємо декілька таких фільмів.

Підтримайте наш сайт донатом

1. Ной (Noah) 2014

топ фільмів про бога

Екранізація відомої біблійної історії про людину, якій бог наказав збудувати ковчег заради порятунку всіх живих видів на Землі. Режисер картини Даррен Аронофскі відомий своїм непростим поглядом на питання релігії, віри, існування та суті самого життя. У “Ної” він намагався відобразити той нелегкий шлях, який змушений був пройти чоловік, що дослухався послань від бога. Чи хотів він вказати на недосконалість людської природи чи її тваринну натуру? Чи це була історія складного завдання для сильної людини, яка пронесла віру в собі всупереч усьому? Можливо, це сучасна спроба переказати те, що сказано в Біблії, але надати цьому правдивіших рис, не заперечуючи існування самого бога? Вирішувати глядачеві.

 

2. Брюс Всемогутній (Bruce Almighty) 2003

топ фільмів про бога

Прекрасна комедія на дуже серйозну тему. Вона добра і не збирається нічого підтверджувати чи спростовувати. Швидше, із властивим Голлівуду почуттям гумору, вона розповідає свою версію відповіді на класичне питання – чи важко бути богом? І справді, навряд чи багато хто з тих, хто хоч раз просив бога про щось, не думав про те, що буде, якщо всі бажання виконаються одночасно.

Через те, що у фільмі було вказано “телефонний номер бога”, це призвело до досить довгої істерії в США, де люди дзвонили, сподіваючись поговорити з Господом про свої нагальні проблеми. Так сталося тому, що продюсери взяли неіснуючий номер, але забули перевірити аналогічні номери в інших штатах. Особливо дісталося священикові на ім’я Брюс із Північної Кароліни.

Морган Фрімен настільки гармонійно виглядає в цьому фільмі у своїй ролі, що багато хто стверджував, що саме так собі і уявляв бога. І ми не станемо з цим сперечатися.

 

3. Страсті Христові (The Passion of the Christ) 2004

топ фільмів про бога

Мел Гібсон завжди був людиною не тільки талановитою, але й сміливою (іноді, щоправда, ще й надмірно агресивною та нерозсудливою, але то інша історія). Тому він ніколи не цурався складних тем, у тому числі фізичного зображення розп’яття Христа. Стрічка демонструє останні дванадцять годин життя Ісуса, протягом яких він був підданий суду, численним катуванням, а згодом страчений.

Фільм настільки багатий на сцени насильства, що дивитися його відверто непросто навіть міцним духом глядачам. Кіно шокує і гіпнотизує. Глядач співчуває Христу, і жахається страшних тортур, уявляючи себе на місці спасителя. Розуміючи свою безпорадність і фатальність свого становища, Ісус змушений пройти від початку і до кінця свій шлях, щоб померти і воскреснути за гріхи людства. І глядач ніби йде поруч з ним на протязі всіх принижень, побиття та казні.

Читайте також: Всі фільми Мела Гібсона, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

4. Догма (Dogma) 1999

топ фільмів про бога

Складно однозначно відповісти на питання, як характеризувати цю картину, не скривдивши при цьому когось. Це один з найжорсткіших прикладів іронії над релігійним укладом, людськими пороками, а також взаєминами людей і бога. Смілива спроба наділити божественні істоти людськими рисами і навпаки. Велика кількість гумору може сподобатися одним, але вивести з рівноваги інших, що не тільки є метою авторів, але й змушує глядача замислитися про сенс християнської віри.

Те, що відбувається у фільмі, не є атеїстичним танцем з метою дискредитації бога як такого, швидше йдеться про те, що сама релігія дискредитує бога. Втім, кожен може побачити у цьому фільмі щось близьке саме йому. Багато шанувальників фільму вважають його культовим, через зірковий склад, нестандартні діалоги, раптові повороти подій та іскрометний інтелектуальний гумор. Нарешті, як не згадати про одну з найяскравіших парочок цього фільму – Джея та Мовчазного Боба.

 

5. Код да Винчі (The Da Vinci Code) 2006

топ фільмів про бога

Ще одна картина, яка стала жертвою багатьох заборон і гонінь з боку релігійних організацій. Історія, заснована на книзі Дена Брауна, розповідає альтернативну версію існування та продовження роду Христа, яку нібито охороняють таємні організації. Заплутані та нестандартні ходи, навколорелігійні та наукові тези по ходу розвитку сюжету, безстрашні та практично непереможні фанатики-мазохісти – все це робить фільм таким незвичайним, але водночас і таким спірним.

Варто зазначити, що й книга, яка стала основою для сюжету фільму, не була сприйнята з теплотою серед багатьох релігійних організацій. Фільм було заборонено в Індії, Китаї, Пакистані, Йорданії та Єгипті. Втім, це не завадило картині (як і книзі) зібрати величезний обсяг грошей. Тільки за перші три дні в американському прокаті “Код да Вінчі” зібрав понад 147 мільйонів доларів.

 

6. Остання спокуса Христа (The Last Temptation of Christ) 1988

топ фільмів про бога

Мартін Скорсезе не йде на компроміси у творчості. Даною картиною він не тільки обрушив на себе гору критики, а й поставив під загрозу власну кар’єру, а можливо навіть життя. Спалені копії фільмів, відмова у прокаті від провідних студій, заборона на трансляцію в інших країнах, яка діє до сьогодні (фільм вийшов у 1988 році). Робота була виконана колосальна. Розчарувавшись у комерціалізації Голлівуду, режисер вмовив студію дати йому грошей на таку складну картину, не чекаючи заробітку у прокаті. Студія погодилася лише за умови, що режисер обіцяє, що наступний фільм буде обов’язково з метою заробітку та поверне вкладені гроші.

Стрічка підкреслює дуалізм природи Христа, зміщуючи акцент з того боку характеру, який знайомий публіці за Біблією. Автор зображує спасителя не тільки тим, хто сумнівається, але й більш схильним до людської складової, не ставлячи під сумнів його божественну природу.

Читайте також: Всі фільми Мартіна Скорсезе, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

7. Голгофа (Calvary) 2014

топ фільмів про бога

Незважаючи на те, що в цьому фільмі бога не показують на жодному з кадрів, його в картині більше, ніж у багатьох релігійних службах. Неймовірна доброта, смирення, самопожертва, старання — ось ті риси, які допоможуть сучасній людині зрозуміти і впустити в себе бога, навіть якщо все проти тебе. Головний герой, проходить ті самі кроки, як і Христос, стаючи дедалі ближче до віри, богу і безгрішності у помислах.

 

8. Ісус Христос — суперзірка (Jesus Christ Superstar) 1973

топ фільмів про бога

Ще одна версія того, як можна було б уявити життя Ісуса, в геніальній постановці за мюзиклом Ендрю Ллойда Веббера і Тіма Райса. Бездоганне вокальне виконання і музика, яку легко впізнає практично кожен. Фільм було знято в Ізраїлі, в Авдаті, щоб чіткіше відчувалась причетність до біблійних подій. Так само, як і автори деяких попередніх картин у статті, у даному мюзиклі творці хотіли сконцентруватися на людській природі Ісуса Христа, звернувши увагу на його слабкості та особливості взаємин з апостолами, особливо зі змученим душевно Юдою.

Читайте також: Найкращі музичні фільми всіх часів

 

9. Костянтин: Володар темряви (Constantine) 2005

топ фільмів про бога

Знаменитий персонаж коміксів із серії “Посланець пекла” страждає від раку та вбиває демонів пачками. Хоч він і не є ангелом чи демоном, він може спокійно привернути до себе увагу небесних сил. У цій картині не тільки не ставиться під сумнів їх існування, а й пропонується цілий всесвіт з різних мешканців раю та пекла. Вони плетуть інтриги, загрожують захопити світи чи припинити існування всього живого. Ця картина не тільки надихне глядача на боротьбу з силами зла, які намагаються змістити бога, а й допоможе знайти додаткову мотивацію на те, щоб кинути палити.

 

10. Жанна д’Арк (The Messenger: The Story of Joan of Arc) 1999

топ фільмів про бога

Про феномен Орлеанської діви знають практично всі, хто вчив у школі історію. Її звитяги не тільки змінили хід Столітньої війни, але й змусили французів повірити в те, що господь існує і благоволить їх країні в найскладніший момент. Згідно з історичними хроніками, реальна Жанна д’Арк регулярно стверджувала, що чує і бачить лики святих, а часом говорила, що бачила янголів. Таким чином вона спромоглася переконати французьке військо в тому, що небесні сили захищають його і призвести до перемоги.

Картина з Міллою Йовович у головній ролі розповідає не стільки про історичні події тих днів, скільки про божественні одкровення, з якими стикалася Орлеанська діва. Автори намагаються провести лінію між реальністю видінь, можливістю відрізнити сили зла від сил добра та необхідністю переконати весь світ виконувати те, що говорять голоси в голові головної героїні.

Читайте також: Найкращі історичні фільми всіх часів

 

11. Книга Ілая (The Book of Eli) 2010

топ фільмів про бога

Для багатьох віруючих бог існує у атрибутах релігії, в яку вони вірять. Ці атрибути виступають не тільки важливим елементом ритуальних дій, а й служать якимось джерелом духовної концентрації. “Книга Ілая” розповідає про те, що навіть у найжорстокішому світі є речі, заради яких треба жити та боротися. Збереження духовності, зв’язок із попередніми поколіннями та один із матеріальних доказів існування бога – ось заради чого хорошій людині доводиться вбивати в постапокаліптичному світі.

Читайте також: Найкращі фільми Дензела Вашингтона

 

12. Молчание (Silence) 2016

топ фільмів про бога

Другий фільм Мартіна Скорсезе у цьому списку. Історія про те, як бог нас не чує. Напевно, кожен у цьому світі ставив питання, чому господь допускає жорстокість, біль, війни, геноцид тощо. З одного боку, у біблії є чітке пояснення того, чому люди були вигнані з райського саду, з іншого боку людині хочеться розуміти, чому з ним відбувається те, що відбувається. Залишаючи себе в руках бога, людина сподівається на захист, розуміння, зняття болю та страждань, але цього не відбувається. Бог нас не чує? Його не існує? Ми робимо щось неправильно? Молимося не тим богам чи неправильними словами? Ці питання можуть не завжди знаходити відповіді для головних героїв фільму, а загиблим мученикам залишається лише сподіватися на місце в раю, поруч із богом.

 

13. Тор (Thor) 2011

топ фільмів про бога

Один із найпопулярніших богів не лише сучасності, а й давніх часів, Тор переживає другу хвилю популярності. Всесвіт Marvel вклав у нього не лише оригінальні якості, такі як безсмертя, натиск і сміливість, а й розповів альтернативні історії, яких в оригінальній міфології про скандинавського бога немає. Крім класичного пантеону з ним вступають у взаємодію персонажі з інших планет, всесвітів і навіть вимірів. Упевнені, що фільм порадує прихильників старої язичницької релігії, яка останнім часом трохи забута.

 

14. Мабуть, боги з’їхали з глузду (The Gods Must Be Crazy) 1980

 топ фільмів про бога

Звичайно, цей фільм виділяється із загального списку, оскільки він багато в чому не про бога. Це весела нестандартна комедія, в якій якби не боги, які подали знак у формі звичайної пляшки з-під Кока-Коли, викинутої людьми з літака, все могло б закінчитися зовсім по-іншому. Але боги добрі, і саме тому всі будуть щасливі та дістануть спасіння.

 

15. Маленький Будда (Little Buddha) 1993

 топ фільмів про бога

Неймовірна картина Бертолуччі – це простий, зрозумілий, гарний та добрий курс введення в буддизм. Вміння розповісти історію, перемішуючи її з міфами та легендами, оригінальними текстами, вплітаючи у сюжет представників буддистської релігії, зйомки в Непалі – все це стало запорукою успіху цієї картини. Також не слід забувати, що фільм зроблений таким чином, що його сміливо можна показувати дітям, якщо ви вирішите, що їм варто знати про буддизм.

 

16. Мати! (mother!) 2017

 топ фільмів про бога

Не помітити у фільмі релігійні мотиви досить складно, фільм пронизаний різними посиланнями до Біблії, починаючи від образів до опису долі головних персонажів. Даррен Аронофскі, як і Скорсезе, у цій статті з’являється вдруге. Ми вже говорили, що його творчість не дозволяє сумніватися в тому, наскільки його турбують питання світобудови, взаємодія з вищими силами та їх впливом на долю людини. Образи головних героїв не залишають жодного сумніву в тому, що режисер і автор сценарію (а в даному випадку це одна людина) проводить прямі паралелі з непорочним зачаттям, яке прирікає жінку на страждання та втрату новонародженої дитини, яку просто розірвав на частини оточуючий натовп.

Читайте також: Найкращі фільми Дженніфер Лоренс

 

17. Буття Браяна за Монті Пайтоном (Monty Python’s Life of Brian) 1979

 топ фільмів про бога

Монті Пайтон завжди були хлопцями сміливими та творчими. Їх комедійна притча під назвою “Життя Браяна” – чудова повнометражна картина, яка описує життя простої людини на ім’я Браян, якій судилося народитися парою будинків осторонь новонародженого Ісуса Христа, і через прикру помилку волхвів бути прийнятим за месію. В іншому його життя складається звичайнісіньким чином: він живе зі своєю сім’єю, бере активну участь у політичному та революційному житті юдейської держави. Закінчиться історія Браяна досить передбачувано – він опиниться на хресті за свої діяння та доброту. Але, сумувати звичайно ж не варто, адже “always look at the bright side of life”!

 

18. Надновий заповіт (Le Tout Nouveau Testament) 2015

 топ фільмів про бога

Абсолютно вільне трактування Біблії, яке може навіть неабияк образити людей, які ніколи не повірять у те, що бог живе в Брюсселі і керує світом через свій комп’ютер. Жарти мають велику кількість посилань до оригінальних біблійних історій. Роль бога асоціюється з роллю чоловіка, який самотужки не зможе впоратися, а тому на допомогу йому прийдуть його діти і дружина. Навіть якщо ціною відправлення самого бога до Узбекистану.

Підтримайте наш сайт донатом

Читайте також:

Найкращі фантастичні фільми 21 століття

Найкращі комедійні фільми 21 століття

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Коментарі