kinowar.com

Світ Дикого Заходу: 4 сезон, 4 серія

 22.07.2022  Новини, Рекап

Овва! Ого. Ми такого не очікували. Так, ми продовжуємо слідкувати за четвертим вже сезоном “Світу Дикого Заходу”, при цьому в рекапах третього сезону ми досить нищівно його критикували, та й від четвертого сезону не чекали серйозного прориву. Втім, ми завжди воліємо давати творцям кіно та серіалів шанс, адже й студії та канали ризикують власними грошима не даремно. Але такого повороту ми дійсно не чекали – будемо сподіватися, що це не локальний успіх, і автори зможуть його розвинути у наступних серіях.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Далі текст містить спойлери 4 серії сезону — якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Про що мова? Ми нарешті побачили дійсно захопливий, сильний, непередбачуваний твіст на рівні сезону – не просто епізоду. Не просто хтось хороший став поганим чи навпаки. Не просто хтось помер, а потім знов ожив. Дійсно крута сценарна та режисерська робота. Хоча серія починалась з традиційної для серіалу патетики та загадковості.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Вільям тримав Мейв на прицілі, але вона спромоглась його перемогти (ну звісно, вона ж крута Мейв). А от Калебу пощастило менше: мухи таки інфікували його. Шарлотта (або, як прийнято вважати, Долорес у її тілі, бо Долорес у минулому сезоні наробила своїх копій) пояснила Калебу, що у парку всі будуть заражені, а потім вона зможе контролювати людей за допомогою звуку (так само вона вчинила і з самим Калебом). Але недовго музика грала: Мейв та Калеб захоплюють Шарлотту у заручники та вибираються з парку, використовуючи знання Мейв його сюжетних ліній (як ми пам’ятаємо з минулої серії, автори нових сюжетних ліній – ледацюги, тому вони просто копіюють те, що вже було раніше).

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

З самого початку епізоду нам закидають тривожну думку: чи не є і Калеб машиною? Він та Мейв згадують минуле: за часів революції, яку показували у третьому сезоні, вони атакували якийсь об’єкт, Калеба поранили в живіт, але він вижив (при цьому Мейв досить різко його підняла на ноги та постійно казала “нічого страшного”, хоча це поранення в живіт, страшніше тільки смерть). Тепер під час спроби втекти з парку його знов ранять в живіт, тепер вже ножем. І знов він ледь добирається до пункту призначення, але має сили стояти на ногах та сперечатися з Шарлоттою. Чи не замінили його організм та свідомість на деталі машини?

Виявляється, автори придумали куди більш крутий хід. Для цього вони паралельно продовжували показувати ще дві лінії з іншими персонажами – Долорес і її подруги, яка постійно намагалася звести її з якимось хлопцем, а також Бернарда та повстанців, які шукають зброю у пустелі. Остання лінія найважливіша (хоча тут була найбільша доза загадковості та пафосу, головним чином від Бернарда, він у цьому чемпіон). Бернард привів дівчину, що зустрів у минулій серії, та її соратників до потрібного місця у пустелі, де і повинна бути захована зброя. Він розпитував дівчину про її батька, який загинув багато років тому. Дівчина відповіла, що всі казали їй про це, але вона вірить, що він живий. Виявляється, що у дівчини є власна причина шукати “зброю” у пустелі – вона вважає, що саме у цьому місці по легенді колись загинув її батько, і вона хоче впевнитись, чи це так, побачивши його тіло.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Бернард відкопує тіло і повідомляє, що її батько, скоріше за все, живий. Паралельно Калеб і Мейв приводять Шарлотту/Долорес на базу поблизу парку, де їх знов переслідує Вільям. Поранений Калеб з паразитом у голові залишається з Шарлоттою, яка із зв’язаними за спиною руками сидить на стільці. Мейв б’ється з Вільямом. Він смертельно ранить її (так, у цьому світі поняття “смертельно” дуже відносне, але принаймні, до відновлення у лабораторії вона помре). Але Мейв не відпускає його, встромляючи ніж у його руках все глибше у власне тіло. Вона обіймає його і тримає, поки нарешті вибух не вбиває їх обох (а паралельно також вирубає Калеба).

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Коли він приходить до тями, Мейв мертва. Він клянеться помститися за це Шарлотті, але та поводиться дуже впевнено. І коли вже глядач може почати думати “знов цей пафос та загадковість”, вона починає розпитувати Калеба, чи пам’ятає він цей момент. Чи знає він, що станеться зараз. Поблизу озброєні люди, але це не люди Калеба, яких він викликав. Це люди Шарлотти. Вони вриваються в приміщення і вбивають Калеба, а за декілька миттєвостей до цього Шарлотта встає зі стільця – її руки вільні. Калеб розуміє, що вона перемогла. А потім, коли він опиняється у просторому приміщенні у халаті, він поступово розуміє, що проходить процедуру підтвердження, яку ввели у другому сезоні. Це багаторазове промовляння з хостом (машиною) того, що передувало його смерті, щоб він отримав розуміння того, де він зараз і як йому потрібно діяти далі – іншими словами, обкатка його свідомості.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Паралельно, коли Бернард каже дівчині, що її батько, напевне, живий, бо він знайшов тіло, але не його, він відкопує Мейв. Мейв і є та зброя, про яку він казав (незважаючи на певну метафоричність вислову, ми можем з ним погодитись, а якщо згадати, що мова йде про Бернарда, то для нього це взагалі норма, казати щось дуже поетичне та малозрозуміле). Але це не головне. Головне, що ця дівчина у складі повстанців – донька Калеба, Френкі. Пройшло 23 роки з моменту, коли Калеб загинув і став машиною (точніше, його зробили машиною). Мейв пролежала весь час у пустелі, а Шарлотта/Долорес отримала контроль над містом (або світом, вона завжди говорить про світ). Принаймні, коли Калеб вибігає на вулицю, він бачить, що весь Нью-Йорк майбутнього знаходиться під контролем Шарлотти – вона розповіла йому, що спочатку люди чинили опір вірусу, але вона знайшла шлях до його розповсюдження. Вона зрозуміла, що діти слабші, і поступово рознесла його щонайменше по всьому Нью-Йорку.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

У цьому Нью-Йорку майбутнього вгадується той Нью-Йорк, у якому живе Кристина (яка виглядає як Долорес та працює сценаристом у компанії по розробці відеоігор). Калеб вибігає на ту саму алею, де Кристина прогулювалась у минулих серіях та бачить вежу, яку вона малювала. Сама Кристина нарешті приходить на побачення, яке підготувала її подруга, і зустрічає там Тедді (він навіть підхоплює її помаду, що котиться по полу, так, як він робив це у першому та другому сезонах (нагадаємо, у третьому сезоні його не було)). Поки ми не знаємо, чи це справді Тедді (у другому сезоні він вбив себе), чи пов’язаний він з Долорес і Вільямом, але він приблизно розуміє свою колишню роль у парку – мисливець за головами із золотим серцем.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Отже, зробили твіст масштабу твісту першого сезону, коли виявилось, що молодий Вілл та старий, що є Людиною у чорному – одна й та сама людина, розділена кількома десятиліттями у часі. Власне цей твіст також схожий за структурою – події рознесені у часі на 23 роки, і ми не розуміємо до певного моменту, що маленька дівчинка та юна бунтівниця також одна й тама сама особа. При цьому задуми головної злодійки вдалися, і вона перемогла. Тепер битва з нею все ще можлива, але потрібно відвойовувати все те, що вона собі забрала. І вплив її нереального розміру.

Край «Дикий Захід» 4 сезон 4 серія

Повстанці, скоріше за все, ті хто вижив, намагаючись чинити опір вірусу. Тепер вони, Бернард, можливо Калеб та Мейв, яку, вірогідно, перезапустить Бернард, будуть намагатися скинути Шарлотту з її трону та звільнити людство. Це вже зовсім інша (і чітко зрозуміла) диспозиція. І це надпотужний хід у виконанні сценаристів – браво. Звісно, весь потенціал можна буде втратити вже у наступній серії, але, як ми і казали вище – ми вважаємо, що всім потрібно надавати шанси на те, щоб показати себе.

Серіал «Світ Дикого Заходу» (Westworld), 4 сезон

4 серія: Втрата покоління (Generation Loss)

Режисер Пол Камерон
Сценарій Кевін Лау і Сюзанна Врубель
Композитор Рамін Джаваді

У головних ролях: Ед Гарріс, Еван Рейчел Вуд, Тендіве Ньютон, Аарон Пол, Тесса Томпсон, Джеффрі Райт, Люк Гемсворт, Джеймс Марсден

Дата показу: 17 липня 2022 року

Читайте також:

Що відбувалося у 3 серії 4 сезону

Що відбувалося у 2 серії 4 сезону

Що відбувалося у 1 серії 4 сезону

Рекапи 3 сезону серіалу «Світ Дикого Заходу»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Найкращі фантастичні серіали

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.