kinowar.com

Найкращі серіали про війну

 09.05.2022  Новини, ТОП

Найкращі воєнні серіали всіх часів

Ми докладно розбирали найкращі фільми про війну. Тепер зробимо те саме з серіалами. Звісно, серіалів про війну значно менше, ніж фільмів, адже розквіт серіального формату настав вже у 21 столітті, в той час як воєнні фільми знімали впродовж 20 століття – матеріалу вистачало, на жаль, людство схильне до участі у постійних війнах.

У добірку ми включаємо ті проекти, які розповідають безпосередньо про війну, або в яких війна займає значний процент ефірного часу шоу. Розглядаємо всі війни, що відбувалися на планеті (але тільки реальні історичні, не фантазійні). При цьому серіали можуть базуватися як на реальних подіях, так і на художній вигадці (тобто документальної точності може не бути).

Порядок розташування серіалів у статті не має значення. Матеріал буде постійно оновлюватись – пропозиції щодо проектів, які варто додати, можна писати у коментарях.

Отже, kinowar.com презентує найкращі серіали про війну.

Брати по зброї (Band of Brothers) 2001

найкращі воєнні серіали

Один з найкращих военних серіалів, створенням якого займалися Стівен Спілберг та Том Генкс у якості співпродюсерів. Про їх надпотужну спільну роботу у фільмі “Врятувати рядового Раяна” можна зайвий раз не нагадувати – тепер вони знов зосередились на тематиці Другої світової війни, а саме на шляху однієї роти повітряно-десантної дивізії США від тренувального табору на Батьківщині до найбільш небезпечних військових операцій Західного фронту – висадка в Нормандії, операція «Маркет Гарден» і Бастонська битва.

Серіал отримав схвальні відгуки у першу чергу за максимальну увагу до деталей (цьому, серед іншого, сприяла і потужна літературна основа від історика Стівена Ембровза). Окрім відомих драматичних акторів на головних ролях (Деміен Льюїс, Рон Лівіґстон, Ніл Макдонаф) у шоу на другорядних ролях було задіяно також багато молодих перспективних акторів, які згодом стали зірками (або навіть суперзірками) (Том Гарді, Майкл Фассбендер, Саймон Пегг, Ендрю Скотт, Джеймс МакЕвой), а також досить несподіваних акторів з точки зору амплуа (хто чекав у драматичному воєнному серіалі Девіда Швіммера, Донні Волберга (брат Марка Волберга та колишній соліст групи New Kids on the Block) чи навіть Джиммі Феллона?).

Після виходу десяти епізодів мінісеріалу продовженням проекту став ще один спільний витвір Спілберга та Генкса, який вийшов майже через десять років – мінісеріал про Другу світову війну на тихоокеанському фронті — «Тихий океан».

 

Тихий океан (The Pacific) 2010

найкращі воєнні серіали

Тепер глядача переносять на поле бою американців з японцями на Тихому океані. Найвідоміші битви цього фронту, зокрема оборона острова Іодзима (яка, серед іншого, була зображена у диптиху Клінта Іствуда “Битва за Іодзіму” – “Прапори наших батьків”), показані через спогади тих, хто служив там в ті часи. Мемуари трьох морських піхотинців стали основою для сценарію, над яким працювали в тому числі люди з проекту “Брати по зброї” – сценарист та співпродюсер Брюс МакКенна та консультант проекту, син автора книжки «Брати по зброї» Стівена Ембровза, Г’ю Ембровз.

Саме історію трьох морських пехотинців, а також їх близьких, розповідають творці серіалу. Окрім вже традиційної для цієї команди під керівництвом Спілберга та Генкса уваги для деталей, успіх серіалу був підкріплений значним бюджетом у 200 мільйонів доларів (на той час це був найдорожчий мінісеріал). Серед знайомих облич багато тих, хто пізніше став зіркою кіно чи телебачення – Рамі Малек (“Містер Робот” та “Богемна рапсодія”), Джон Бернтал (“Каратель” та “Лють”), Тобі Леонард Мур (“Шибайголова” та “Мільярди”), Анна Торв (“Мисливець за розумом”). Композитором став Ганс Ціммер (він написав головну тему).

 

Польовий шпиталь (M*A*S*H) 1972-1983

найкращі воєнні серіали

З революційного фільму Роберта Альтмана виріс один з найкумедніших серіалів в історії телебачення. Свого часу підхід режисера до зображення воєнної буденності викликав фурор та захоплення – чорна комедія про такий чутливий контекст виявилась виграшним контрастним видовищем, особливо на фоні героічних стрічок про війну, творці яких не надто переймалися моральними сумнівами щодо її необхідності. Не дивлячись на те, що в серіалі (як і в фільмі) події відбуваються під час війни в Кореї, по суті це фарсове зображення війни у В’єтнамі, яка сколихнула американське суспільство і врешті решт призвела до виникнення масового руху проти війни та переоцінки мілітаритського підходу країни до зовнішньої політики.

У основі серіалу доля декількох лікарів, які були призвані до лав американської армії, але ненавидять військову службу, устав та дисципліну. Через це вони постійно потрапляють у пригоди, пов’язані з алкоголем, жінками та загальним свавіллям. Не дивлячись на це, вони кожен день рятують життя солдат і офіцерів, але завжди роблять щось таке, що викликає незадоволення військового керівництва.

Шоу тривало 11 сезонів, при цьому четвірка головних персонажів задіяна впродовж всього існування проекту.

 

Покоління вбивць (Generation Kill) 2008

найкращі воєнні серіали

Багато фільмів та серіалів виростають із книжок, які в свою чергу базуються на статтях журналістів. Саме такий шлях пройшли матеріали журналіста «Rolling Stone» Евана Райта. Журнал має настільки велику аудиторію, що резонансні статті викликають справжню бурю у суспільстві. Райт був прикомандированим до розвідувального батальйону Корпусу американської морської піхоти. Впродовж перших днів війни в Іраку він робив нотатки про те, що відбувалося в ході проникнення в країну з боку Кувейту. Не дивлячись на міць армії США, мали місце і помилки в плануванні, і непрофесійне командування, і збої в постачанні військових частин.

Погляд зсередини на одну з найбільших воєнних операцій останнього часу мав протверезний ефект. Про армійську реальність та її віддаленість від політичних гасел знов заговорили, мабуть вперше з часів В’єтнаму у такому значному об’ємі. Чергова зміна курсу та переоцінка цінностей призвела по різкої критики Джорджа Буша та Діка Чейні, а згодом до приходу до влади Барака Обами.

Сценаристами і продюсерами серіалу виступили двоє дуже прискіпливих до деталей авторів, Девід Саймон і Ед Бернс, які раніше працювали над одним із найкращих серіалів в історії – “Дроти”. У головній ролі Александр Скарсгард.

 

Пастка-22 (Catch-22) 2019

найкращі воєнні серіали

Мінісеріал за однойменним романом Джозефа Геллера, який вже екранізували раніше. Це один з найвідоміших антивоєнних творів, глибока сатира на саму сутність мілітаристського світу. Пастка – це поправка за номером 22, згідно з якою солдата визнають не божевільним, якщо він розуміє небезпеку бойових вильотів. Адже визнати себе божевільним – це єдиний можливий спосіб не брати участь у війні. Але якщо ти не хочеш цього робити та кажеш, що ти збожеволів – це свідчення того, що твій розум працює відмінно. Всередині цього парадоксу перебуває головний герой, а навколо нього відбувається божевілля армійського свавілля та бюрократичного болота.

До молодих акторів – Крістофер Ебботт, Остін Стовелл, Рафі Ґаврон, Ґрем Патрік Мартін, Піко Александер, Льюїс Пуллман, Джон Рудницький – приєдналися досвічені зірки – Джордж Клуні, Г’ю Лорі, Джанкарло Джанніні, Ґрант Геслоу. Джордж Клуні та Ґрант Геслоу також виступили режисерами серіалу разом з Еллен Курас (кожен з них займався зніманням двох епізодів – усього їх було шість).

Іронічний та трагікомедійний проект вкотре намагається донести до людства, що війна – це погано, що цього не потрібно повторювати. Але як ми бачимо, завжди є диктатори, які прагнуть влади за будь-яку ціну, а тому мирні жителі та військові продовжують гинути тисячами.

 

Довга дорога додому (The Long Road Home) 2017

найкращі воєнні серіали

Війна в Іраку в 2000-х залишила куди менший слід в кіноіндустрії, ніж в’єтнамська війна, але головні риси фільмів та серіалів про неї такі самі. Це розгубленість, відсутність чіткого розуміння цілей та задач армії США, моральний вибір, який також не надто чіткий, а також складне усвідомлення того, що не дивлячись на відчутну перевагу в усіх військових компонентах, зіткнення з реальною війною завжди залишає багато жертв та поневічених життів, навіть якщо ти до цієї війни готовий.

Але мінісеріал (8 епізодів) показує, що це було зовсім не так – армія США часто була не готова до перебігу подій на фронті, а от місцеві військові готувалися до цього тижнями. На прикладі одного з військових юнітів, який виконує рятувальну місію під час облоги міста Садр та потрапляє у засідку, творці серіалу розповідають про хаос та постійні складні рішення, які доводиться приймати солдатам та офіцерам.

У головних ролях Майкл Келлі, Джейсон Ріттер, Кейт Босворт, Сара Вейн Келліс.

 

Наші матері, наші батьки (Unsere Mütter, unsere Väter) 2013

найкращі воєнні серіали

Цей мінісеріал викликав абсолютно полярні реакції в самій Німеччині та в усьому світі. Друга світова війна очима молодих німців в цьому проекті вийшла несхожою на звичні уявлення, що сподобалось багатьом глядачам, які намагаються зрозуміти природу поведінки німецького суспільства в роки Другої світової, але так само відвернуло тих, хто не вважає за потрібне навіть розглядати можливість оцінки окремих німців в ті часи в якості жертв. Полеміка була об’ємною і в Німеччині, і за її межами (звісно, інші країни-учасники війни також були незадоволені деякими з зображених образів їх військових та партизан).

Перед відправкою на війну у червні п’ятеро друзів зустрічаються в берлінському кафе та обіцяють один одному, що знов зустрінуться у ньому на Різдво, бо вважають, що війна швидко закінчиться. Три епізоди досить незвичного погляду на війну зсередини.

 

Біла королева (The White Queen) 2013

найкращі воєнні серіали

У центрі сюжету події Війни Червоної та Білої троянд, протистояння між родинами Ланкастерів та Йорків у 15 столітті. Три романи письменниці Філіппи Ґреґорі були адаптовані у 10 епізодів мінісеріалу з Ребеккою Фергюсон та Максом Айронсом у головних ролях.

Кожен з романів розповідав про одну з жінок, які були достатньо сильними та впливовими, щоб змінювати перебіг подій на власну користь, не приймаючи участі у битвах, а досягаючи цього за допомогою інтиг та маніпуляцій. Хтось рятує життя дітей, хтось хоче посадити їх на трон і для цього закохують в себе чоловіків, які борються за корону. Врешті решт, часто інтиги за лаштунками стають не менш кривавими, ніж битви на полі бою.

 

Підводний човен (Das Boot) 1981 (адаптація повнометражного фільму у серіал) | 2018 (серіал-сіквел)

найкращі воєнні серіали

Суто технічно, “Підводний човен” 1981 року – це фільм (дуже довгий). Його повна версія триває п’ять годин. Тому зробити з нього мінісеріал для телебачення було раціональною ідеею, адже не всі витримають полотно такої довжини (навіть розуміючи його художню цінність). Саме тому “Підводний човен” режисера Вольфганга Петерсена часто потрапляє не тільки у списки найкращих фільмів про війну, а й аналогічні списки найкращих серіалів.

Фільм розповідає про бойовий похід підводного човна U-96 під час Другої світової війни (тобто, це знов війна очима німців). Втім, відношення критиків та глядачів було куди більш доброзичливим, ніж до серіалу вище в статті “Наші матері, наші батьки” (хоча питання також були, у тому числі і у письменника Лотара-Гюнтера Бухайма, за романом якого поставлено стрічку). Цікаво, що фільм (і серіал, у формат якого його адаптовано) часто хвалять за реалістичність та достовірність, але Бухайм при цьому каже, що багато в чому достовірністю було пожертвувано заради більш видовищної екшн-частини. Втім, дозволимо собі не погодитись з письменником – навряд чи цю стрічку можна сприймати як типовий Голівуд, з огляду на її темпоритм, витриманість, повільність та тягучість.

Обов’язкова рекомендація до перегляду.

найкращі воєнні серіали

Продовження вийшло майже через 40 років відразу у форматі серіалу (два сезони по 8 епізодів). Воно також засновано на однойменній книзі Бухайма та її продовженні 1995 року “Фортеця”. Події відбуваються на суші та на іншому підводному човні – U-612. Розповідь починається у 1942 році та охоплює французький опір та перший вихід недосвідченого молодого капітана на новому кораблі.

Немає сенсу порівнювати старий фільм та новий серіал – занадто великий розрив у часі, це дві абсолютно різні епохи. Втім, і критики, і глядачі високо оцінили новий серіал, особливо за його сувору витриману атмосферу.

 

Вікінги (Vikings) 2013 – 2018

найкращі воєнні серіали

Не дивлячись на те, що серіал вийшов на каналі History, він не є суто історичним. Є зміщення періодів проживання різних історичних персонажів, суміщення тих, хто проживав у різні часи. Крім того, є відверто містичні персонажі і події, адже деяка частина з того, що ми бачимо на екрані, базується на скандинавських легендах.

Тим не менш, це дуже видовищне відтворення побуту та воєнних кампаній вікінгів, що жили у 8-9 століттях. Все починається з боротьби однієї людини проти місцевого правителя, але потім поступово розростається до битви королівств між собою (а в останніх сезонах докочується навіть до Київської Русі).

6 сезонів (доволі жорстоких, доречі), після чого вийшло продовження серіалу з новими героями та історіями – “Вікінги: Вальгалла”.

 

Рим (Rome) 2005 – 2007

найкращі воєнні серіали

Нехай вас не вводить в оману те, що вийшло лише два сезони – видовищний на захоплюючий серіал було закрито через надвеликий бюджет. Тим не менш, за ці два сезони вдалося створити один з найкращих історичних серіалів за рахунок вмілого поєднання історичних подій та глибоких драм окремих людей. У когось це очікуваня чоловіка з постійної війни, у когось невиліковна хвороба, яку потрібно приховувати, хтось б’ється заради кар’єри, а хтось задля ради та грошей буде маніпулювати іншими, підставляти, брехати, вбивати та зраджувати.

Кіран Хайндс в ролі Гая Юлія Цезара, який намагається втриматись на вершині, та Кевін Маккідд і Рей Стівенсон у ролях солдат, які тільки прямують до місця під сонцем. У серіалі є деякі історичні неточності, але навряд чи їм варто приділяти увагу.

 

Північ і Південь (North and South) 1985

найкращі воєнні серіали

І ще один історичний серіал – цього разу про громадянську війну у США 19 століття. Як часто буває, двоє добрих друзів опиняються по різні боки барикад. Вони разом навчались в військовій академії, але оскільки походять з різних частин країни, під час війни захищають різні сторони. Зовсім ще молодий Патрік Свейзі грає сина плантаторів з Півдня, а Джеймс Рід – нащадка родини на Півночі, яка володіє кількома фабриками. Саме на цьому протиставленні аграрного Півдня та індустріальної просунутої Півночі побудований фокус серіалу. Друзі залишаються друзями, оскільки обидва є принциповими та хорошими людьми, проте неможливо боротися за чиїсь ідеали, не поділяючи їх. Конфлікт розділяє не тільки різні штати, але й людей.

Для того, щоб глядач був захоплений тим, що відбувається на екрані, використовується класичний прийом зображення війни крізь персональну драму людей. Тому тут присутня і любовна лінія, і розлука, і інтриги – і все це на фоні боротьби двох філософій та сходження Авраама Лінкольна на пост президента США.

Окрім вже згаданих Свейзі та Ріда у серіалі також задіяні Девід Керрадін (Білл з “Убити Білла”), Кірсті Еллі, Леслі-Енн Даун та в епзодичній ролі пастора легенда музики Джонні Кеш.

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) – savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) – prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) – tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) – bit.ly/help-ohmatdyt

Читайте також:

Найкращі фільми про війну

Найкращі фільми про війну України з росією

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі