kinowar.com

Серіал «Обі-Ван Кенобі»: 5 серія

 17.06.2022  Новини

Якщо бути відвертими та роздавати реверанси, все настільки погано, що варто було б зупинити перегляд серіалу і більше до нього не повертатися. Навіть з урахуванням того, що це добра алогічна казка “Зоряні війни”, яка не вимагає технічної досконалості викладення та уваги до деталей, це все одно важко дивитись. Але ми завжди намагаємось не хейтити, навіть якщо нам щось не подобається, а намагатися знайти позитив. І він є – 5 епізод приніс декілька непоганих твістів та спромігся на кілька миттєвостей напруги. Якщо на цей кістяк нанизати послідовне викладення сюжету, осмислені діалоги та трохи уваги режисера до того, що відбувається в кадрі, це було б майже чудово. Але маємо те, що маємо.

дарт вейдер

Далі текст містить спойлери 5 серії серіалу – якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Отже, не будемо надто налягати на недоліки, будемо намагатися йти по гарним моментам епізоду. Рева Севандер відстежує членів “Шляху” до планети Джабііл, де вони влаштували притулок. Вейдер задоволений: тепер Третя сестра офіційно Гранд-інквізітор. Він наказує атакувати повстанців, довга облога не входить в його плани. Севандер схиляється до того самого рішення, тому загін штурмовиків стріляє із гармати у ворота притулку. Все ж не можемо не поіронізувати:

повстанці: “наш захист втримає їх, поки ми полагодимо корабель”

штурмовики: стріляють з гармати у ворота

повстанці: “дідько, вони стріляють з ВАЖКОЇ гармати!”

Вейдер наказує спинити атаку, бо впевнений у перемозі – Обі-Ван вийде заради інших людей, щоб зберегти їм життя. Обі-Ван намагається тягнути час – він вимагає перемовин. Розмова з Севандер призводить до несподіваного твісту номер один. Пам’ятаєте, ми намагалися зрозуміти, це Севандер так фанатіє від Вейдера, чи у неї є персональні причини ненавидіти Обі-Вана? Виявилось, що справа у іншому: Рева Севандер була одним з юнлінгів, яких знищив Енакін Скайвокер, коли перейшов на Темний бік Сили. Вона сховалася між мертвих тіл та прикинулася мертвою. Після цього вона роками намагалася наблизитися до Вейдера, щоб помститися. Обі-Ван зрозумів це і запропонував ій допомогу, бо вдвох простіше вбити колишнього учня. Але Севандер палає ненавистю не тільки до учня, але й до його вчителя. “Де ти був, коли він нас вбивав?”, запитує вона і каже, що звикла справлятися з усім самостійно.

загін штурмовиків атакує

Вона розрізає ослаблені ворота світловим мечем і загін штурмовиків забігає у притулок. Їх десь під сотню, за воротами широченний коридор, де стоять повстанці, не маючи жодного захисту перед собою. Штурмовики починають стріляти і не влучають в жодного повстанця. І у нас є погані новини для режисера: при всій повазі до Дебори Чоу, навіть розуміючи, що це штурмовики, і вони влучають тільки у світловий меч, який виставляє перед собою джедай, ТАК це не працює. При такій щільності вогню їм потрібно влучати хоча б в когось, інакше усі заряди просто розчиняються у повітрі, не інакше. Обі-Ван, звісно, відбиває частину пострілів, але тільки ті, що летять у нього, інших він прикрити не може.

Тала мала загинути (тому що за дві серії промовила кілька пафосних монологів про важливість боротьби за те, у що віриш, у тому числі перед Обі-Ваном) – і це відбувається. Вона жертвує собою і підриває бомбу у власній руці, щоб вбити перші ряди штурмовиків, а повстанці скористались цим і зачинили двері (бо ті можна було пробити ВАЖКОЮ гарматою, а ці – ні). Будемо відверті, співчуття цей момент не викликає, а от запитання – так: Тала, якщо в тебе була така потужна бомба, чому ти не використала її відразу, жбурнувши у натовп штурмовиків?

Обі-Ван робить те, на що розраховував Вейдер, він здається. Він вмовляє Реву Севандер вбити Вейдера удвох, коли його доставлять до нього. Але Севандер непохитна. Обі-Вана під вартою виводять, а тим часом Лея лагодить ворота для вильоту – Кенобі легко позбавляється варти, він і “Шлях” піднімаються в повітря, але Вейдер, який нарешті прибув розібратися зі справами особисто, Силою спиняє корабель у повітрі і примушує його сісти. Дарт починає трощити корабель, але це обман: інший корабель злітає у повітря і вилітає через ворота у даху. Вейдер залишається ні з чим.

еван макгрегор і гайден крістенсен

Впродовж цього епізоду Вейдер і Обі-Ван пригадували бій часів падаванства Енакіна. На прикладі цього навчального поєдинку Обі-Ван пояснює слабкі сторони учня – надмірну жагу до перемоги, необхідність доказати всім, що він великий воїн. Вейдер, в свою чергу, вважає слабкими сторонами вчителя співчуття та завелике бажання впоратися з ворогом без агресії. Але ми навіть не про це: цей епізод дає відповідь на питання, а що взагалі Гайден Крістенсен робить на знімальному майданчику “Обі-Вана”? Справа в тому, що за останньою інформацією трюки виконує інший актор (що цілком зрозуміло і виправдано), а у костюмі Дарта Вейдера ходить також не Крістенсен – це робить інша людина вищого зросту. І тепер, коли показали цей поєдинок, зрозуміло, нащо було його запрошувати (окрім мікроепізоду з перших серій, де Кенобі здалося, що він його бачить) – адже більш віковий вже Крістенсен зіграв, тим не менш, юного Енакіна часів ще епізоду про “Атаку клонів”.

енакін скайвокер

Севандер здається, що вона дочекалася ідеального моменту, Вейдер втратив сили, а вона підібралася зі спини. Як ви розумієте, нічого подібного. Він легко зупиняє її меч Силою, а потім розважається у двобої, то відбираючи у неї меча, то повертаючи. Врешті-решт, вона без зброї на колінах і Вейдер завдає удару – але не смертельного. Бо він хоче погратися з жертвою. Він каже: “невже ти гадала, що я не здогадаюся, юнлінг?”. І тут нам хочеться сказати: “Дарт, ти не здогадався, що обидві твої дитини живі, Обі-Ван на Татуїні, а у четвертому епізоді саги ти взагалі не розпізнав Лею, коли її полонену привели до тебе на корабель. Тобі не здається, що ти трохи самовпевнений?”. Але з точки зору характеру, так і є – він надто самовпевнений, що й призводило його до поразок неодноразово.

дарт вейдер

Втім, у Вейдера є ще один козир. І він дуже непоганий, але… давайте по порядку. Коли Севандер лежить у корчах на землі, поруч з Дартом з’являється Гранд-інквізітор, якого Рева вбила дві серії тому. Класний твіст? Безперечно. Він каже, що лють Третьої сестри вже набридла і забирає в неї знак, яким на початку епізоду нагородив її Вейдер. Твіст класний, але яким чином він вижив? У дев’ятому епізоді саги нам не пояснювали, яким чином повернувся імператор Палпатін (а це була досить важлива деталь), тому що вже казати про епізод серіалу. Можливо, коли тебе пронизують світловим мечем, це не так вже і небезпечно?

Вейдер і Гранд-інквізітор кажуть Севандер, що залишать її там, де і підібрали свого часу – у канаві. Рева продовжує помирати на землі, але бачить передавач Обі-Вана, який той передав Хаджі Естрі (Кумейл Нанджіані), а той загубив. Вона вмикає запис і бачить повідомлення від батька Леї – а це означає, що тепер вона знає все про дітей Вейдера (що змушує Обі-Вана отримати якесь тривожне відчуття, що щось не так). І тепер єдине питання: Севандер знов спробує піти на службу до Вейдера, надавши цінну інформацію, або буде буде намагатися обох його дітей у якості помсти за вбивство юнлінгів?

юний люк скайвокер

Серіал «Обі-Ван Кенобі» (Obi-Wan Kenobi)

5 серія: Частина V (Part V)

Режисерка Дебора Чоу
Сюжет Джобі Гарольд і Ендрю Стентон
Сценарій Джобі Гарольд і Ендрю Стентон
Композитор Джон Вільямс

У головних ролях: Юен Мак-Ґреґор, Гайден Крістенсен, Мозес Інґрам, Індіра Варма, О’Ші Джексон-молодший, Кумейл Нанджіані

Дата показу: 15 червня 2022 року

Читайте також:

Рекапи попередніх епізодів серіалу «Обі-Ван Кенобі»:

1 | 2 | 3 | 4

Наш спецпроект, присвячений Зоряним війнам

Рекапи серіалу «Книга Боби Фетта»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Рекапи 2 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Рекапи 1 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі