kinowar.com

Світ Дикого Заходу: 4 сезон, фінальна, 8 серія

 16.08.2022  Новини, Рекап

Четвертий сезон “Світу Дикого Заходу” добіг кінця. Як ми вже раніше казали, це однозначно краще, ніж третій сезон – помилки було враховано. Більш того, це досить непогане шоу, хоча звісно, про рівень сезону першого можна тільки мріяти. Але навряд чи хтось всерйоз на це сподівався. Все ж таки, перший сезон було поставлено на базі адаптованого матеріалу від геніального Майкла Крайтона, який був сценаристом і режисером однойменного фільму 1973 року (а ще за його романами знято “Парк юрського періоду” та “Викриття”). А інші сезони розроблялися без основи від цього письменника, а тому творці серіалу такого масштабу робіт просто не витримали (при всій повазі до Лізи Джой та Джонатана Нолана).

Втім, принаймні шоу вийшло зі смертельного піке (хоча за рейтингами цього не скажеш, звісно).

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Далі текст містить спойлери заключної серії сезону — якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Якщо розглядати роботу над помилками, яку провели автори, то перше – це цільність розповіді. У третьому сезоні була фінальна точка, куди сюжет мав прибути, але дороги до тієї точки не було. Було якесь хаотичне пересування взад-вперед в залежності від настрою кожного окремого сценариста та режисера епізоду. Тепер вже в 3-4 епізодах можна було побачити, що автори розуміють, куди хочуть нас привести.

Другим висновком стало опрацювання логіки у тому, що відбувається. У третьому сезоні раціональність тотально відступала заради видовищності (згадаймо хоча б бої на катанах Мейв та Долорес, у яких при цьому була вогнепальна зброя), у четвертому, серед іншого, спробували розібрати головну проблему серіалу загалом – нескінченне воскресіння усіх героїв, головних та другорядних. У якийсь момент стало очевидним те, що вбивати “тіло” машини немає сенсу у довгостроковій перспективі, його відновлять, і ворог знов буде активним. Чому ви не вбиваєте “мозок” машини, почали запитувати глядачі – і автори сезону почали це робити. У заключній серії Шарлотта знищила “мозок” Людини в чорному, а у самому фіналу зробила це із своїм власним. Це, щоправда, може означати, що ані Еда Гарріса, ані Тесси Томпсон ми в п’ятому сезоні не побачимо – але можливо, таке оновлення також піде на користь проекту.

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Не побачимо ми (лише можливо) і Аарона Пола. Його “тіло” повинне було померти за кілька днів, це і відбулося. Але до того він зміг врятувати доньку, вивівши її у безпечне місце. “Я досяг мрії будь-якого батька, я побачив, як моя донька стала дорослою”, сказав він перед прощанням.

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Коли автори добре попрацювали з цільністю і логікою, все стало набагато краще. Ми знов отримали можливість отримувати насолоду від візуального ряду серіалу та спокійно занурюватись у його всесвіт, не гаючи час на роздратування щоразу, коли персонажі роблять щось абсолютно ірраціональне та незрозуміле. Єдине, що варто було виправити більше радикально, це відсоток пафосу у діалогах, але вже що є, то є. Абсолютним чемпіоном по пафосу та невимушеній загадковості проголошується Бернард – він навіть помираючи встиг вичавити з себе щось натхненне про те, що цей світ врятувати не можна, але можна врятувати невелику частину цього світу. А потім ще й залишив довге повідомлення Шарлотті про те, що вона програла, але може врятувати свій створений світ від Вільяма (втім, там була хоча б одна корисна порада – залишити зброю у місці майбутньої бійки з Людиною у чорному і дістати її зі схованки у ту мить, коли він буде думати, що вже переміг, саме так Шарлотта і вбила Вільяма (а потім зняла з нього скальп та знищила “мозок”)).

“Мозок” машин взагалі відігравав ключову роль у цьому епізоді. Коли Шарлотта зрозуміла, що Вільям змусив людей та хостів знищити одне одного в її неідеальному світі, та коли вона переглянула відеозвернення від короля пафосу Бернарда, вона витягла “мозок” Долорес з пристрою, що контролював “вищий світ”, у якому машини живуть, як у своєрідному раю (звідти починав свою подорож цього сезону Бернард). Таким чином вона захистила його від проникнення Вільяма, бо Людина у чорному хотіла вчинити бійню і там. Також вона залишила вибір за Долорес (вона ж Кристина), і Кристина його зробила.

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Вибір зрозумілий: давайте зробимо ще один сезон серіалу, адже HBO підтвердили 5 і 6 сезони ще до закінчення третього. На щастя, хоча фінал сезону і став містком до 5 сезону шоу, він все ж став більщ-менш закінченим. Кристина зрозуміла, що її сусідка по кімнаті, Тедді та взагалі всі знайомі, яких вона зустрічала – це вигадка її мозку, спроба пробудити саму себе, щоб розпочати нову історію замість того світу, який створила Шарлотта. Кристина/Долорес обирає новий шанс для розумного життя – вона переміщає нову історію у “вищий світ”, де відтворює копію парку Світу Дикого Заходу. Вона вважає, що шансів не вимерти у реальному світі у людства та машин немає (хоча жменька повстанців, як ми пам’ятаємо, у реальному світі залишилась, серед них дочка Калеба).

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Чи будемо ми дивитись п’ятий сезон? Остаточної відповіді немає. Було дуже цікаво спостерігати, як HBO буде рятувати шоу після провального третього сезону (та чи буде рятувати взагалі, може вони не бачать проблеми там, де бачимо її ми). Але сказати, що ми справді очікуємо на новий сезон шоу – це навряд. Втім, якщо творці серіалу будуть контролювати цільність історії і намагатися уникати нелогічних подій, з урахуванням естетики та широкого набору персонажів з історією у всесвіті “Світу Дикого Заходу”, це буде продукт, який точно можна дивитись, нехай і не найкращий зразок серіальних досягнень. Крім того, інші персонажі можуть опинитись на першому плані (скажімо, у цьому епізоді Клементина (Анджела Сарафян) гучно заявила про те, що хоче грати більш серйозну роль у цьому всесвіті (щоправда, її вбили Калеб і її донька десь за 10 хвилин, але ми ж розуміємо, тіло її можна реанімувати)). А з новими обличчями є шанси на нові цікаві історії.

остання серія 4 сезону Край Дикий Захід

Серіал «Світ Дикого Заходу» (Westworld), 4 сезон

8 серія: Що буде, то буде (Que Será, Será)

Режисер Річард Джей Льюіс
Сценарій Елісон Шапкер і Джонатан Нолан
Композитор Рамін Джаваді

У головних ролях: Ед Гарріс, Еван Рейчел Вуд, Джеймс Марсден, Тендіве Ньютон, Аарон Пол, Тесса Томпсон, Б’янка Лопес, Джеффрі Райт, Люк Гемсворт, Анджела Сарафян

Дата показу: 14 серпня 2022 року

Рекапи попередніх епізодів 4 сезону серіалу «Світ Дикого Заходу»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Рекапи 3 сезону серіалу «Світ Дикого Заходу»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Читайте також:

Найкращі фантастичні серіали

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.