kinowar.com

20 найкращих трейлерів всіх часів

 15.10.2024  Добірки, Трейлер

Найкращі трейлери всіх часів

У такій добірці точно можна було б навести більше двадцяти трейлерів. Але тоді стаття просто не буде відкриватися. Тому, скоріше за все, пізніше ми зробимо другу частину. А поки що згадаємо ті трейлери, які найбільше вразили, захопили та, врешті-решт, мотивували подивитись фільм.

Важливе зауваження: це добірка найкращих трейлерів, а не трейлерів до найкращих фільмів. Частина фільмів у добірці відверто слабка, але трейлери до них – витвір мистецтва. Власне, саме так ми і сприймаємо саме явище трейлера – це окремий жанр мистецтва, де є свої шедеври.

Жанри ви побачите різні, від комедій до супергероїки і трилерів, а от по часу виходу це здебільшого останні двадцять років. Класичних трейлерів зовсім небагато. Якщо ви зараз заглибитесь у питання, то зрозумієте чому: раніше це були переважно повільні зміни кадрів під начитку добре поставленим голосом. Цей голос розповідав, чому варто піти на фільм, або навіть перераховував нагороди акторів, які у цій картині зайняті. І це стосується не тільки драми чи артхаусу – некваплива зміна кадрів під закадровий коментар задіяна навіть для таких фільмів як “Екзорцист” та “Зоряні війни”.

Сучасні трейлери набагато більш напружені і динамічні. Так, в середньому вони зроблені за одними і тими ж лекалами, але саме тому ми і показуємо найкраще, щоб можна було переглянути те, що вирізняється.

Якщо добірка вам сподобається, підтримайте нашу редакцію:

https://send.monobank.ua/jar/92UMWPdbsd

Залізна людина 2 (Iron Man 2) 2010

Спочатку ми бачимо типового Старка – веселого, грайливого, легкого. Він фліртує з Пеппер, прилітає на презентацію у костюмі Залізної людини та задовольняє власне его у залі суду. Аж раптом все стає помітно похмурішим, коли свій текст починає казати з шаленим акцентом Міккі Рурк. Далі він з’являється у костюмі Батога та розрізає болід Старка навпіл – здається, це ідеальний лиходій для протистояння Старку та ідеальний сиквел… єдине, що фільм вийшов вельми слабким, бліда тінь першої картини. Втім, якщо казати саме про трейлер – це довершеність.

Трейлер першого фільму теж був напрочуд хорошим, особливо кінцівка під перші акорди Iron Man від Black Sabbath.

 

Апокаліпто (Apocalypto) 2006

Найкращий (на нашу суб’єктивну думку) фільм Мела Гібсона про поступовий занепад великої цивілізації. У трейлері немає жодного слова – і це тільки додає напруги. Це той щасливий випадок, коли всі погоні та переслідування не закінчилися на хронометражі трейлера, але він настільки сповнений ними, що це дало ідеальний поштовх для відвідування кінотеатру.

Читайте також: Всі фільми Мела Гібсона, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

Вбивці квіткової повні (Killers of the Flower Moon) 2023

Крім того, що цей трейлер красивий, поетичний та дуже напружений, він ще й вводить глядача в оману. Коли ми йшли на сеанс, ми думали, що це буде історія в дусі “Той, що танцює з вовками”: спочатку персонажа Ді Капріо засилають до дівчини з корисливими намірами, а потім він закохується у неї і стає на її захист. Як же ми помилялися – і Скорсезе чудово заклав для цього підґрунтя у трейлері.

Читайте також: Всі фільми Мартіна Скорсезе, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

Одержимість (Whiplash) 2014

Дивно, але ми у 2014-му спочатку побачили трейлер цього незалежного проєкту – зазвичай про такі фільми дізнаєшся постфактум, коли вони збирають аудиторію завдяки гарним відгукам критиків і черезтинному радіо. Але тоді, незважаючи на те, що ми не знали Майлза Теллера, десь бачили, але ще не особливо ідентифікували Дж. К. Сіммонса, та ніхто в світі не знав, хто такий Демієн Шазелл, ми побачили це відео і подумали, що, мабуть, це буде вельми цікаве кіно. Але реальність стала приємним сюрпризом: це один з найкращих фільмів нашого століття.

Читайте також: Всі фільми Демієна Шазелла, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

Соціальна мережа (The Social Network) 2010

Один з найкращих фільмів Девіда Фінчера, сценарій Аарона Соркіна і геніальний трейлер.

Читайте також: Всі фільми Девіда Фінчера, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

Мисливець на лисиць (Foxcatcher) 2014

Недооцінена спортивна драма за реальною історією – напружений і лякаючий трейлер. Ченнінг Тейтум, Марк Руффало і Стів Карелл у головних ролях.

Читайте також: Найкращі спортивні драми всіх часів

 

Чужий (Alien) 1979

Нарешті, класика – але цей трейлер випередив свій час, як, власне, і фільм Рідлі Скотта. Він більше схожий на сучасні трейлери, а наприкінці 70-х це виглядало абсолютним шоком. Культовий і дуже влучний слоган фільму: In Space No One Can Hear You Scream (у космосі ніхто не почує твій крик).

Читайте також: Всі фільми Рідлі Скотта, ранжовані від найгіршого до найкращого

 

Місія неможлива: Фолаут (Mission: Impossible – Fallout) 2018

В принципі, в цю статтю можна було б винести всі трейлери франшизи “Місія нездійсненна”, але “Фолаут” по-справжньому вражає: Том Круз в кожній новій частині йде all in, а нам залишається лише захоплено спостерігати за його намаганнями ефектно вбити себе заради нашої розваги.

Читайте також: Найкращі бойовики 21 століття

 

Серйозна людина (A Serious Man) 2009

Коли трейлер є окремим самостійним витвором мистецтва – самодостатнім, який, в принципі, може існувати окремо від фільму. Чергова робота братів Коен – варта перегляду, як і цей трейлер.

 

Тихе місце (Quiet Place) 2018

Знов трейлер без слів (майже), але тут цілком зрозуміло чому: істоти із космосу вбивають все, що чують. Хочеш вижити в новій реальності? Жодного звуку.

 

Зоряні війни: Пробудження Сили (Star Wars: The Force Awakens) 2015

Нова трилогія “Зоряних війн” залишила присмак гівна у роті, але трейлер першої частини був вражаюче красивим. Власне, перша частина (точніше, сьомий епізод) була шаблонною, але доволі непоганою. Вбив все епізод номер дев’ять та тотальна неузгодженість трьох частин. Втім, на якість трейлера це не впливає – насолоджуйтесь.

 

Бетмен (The Batman) 2022

Епічно, красиво, нуарно, похмуро та ще й з розкішною музикою. Еталонний трейлер якісної супергероїки (для дуже хорошого, власне, фільму).

 

Сяйво (The Shining) 1980

Знову класика – і тут можна було б просто у довільному порядку розставити ключові кадри з фільму, все одно було б потужно. Стенлі Кубрик, Джек Ніколсон та Стівен Кінг, який так цю екранізацію і не полюбив.

 

Прометей (Prometheus) 2012

Неважливо, сподобався вам “Прометей” чи ні – трейлер просто збиває з ніг.

 

Логан (Logan) 2017

Унікальне кіно про супергероїв, які стають старими та помирають. І трейлер під стать, та ще й з Hurt у виконанні Джонні Кеша.

 

Чорна меса (Black Mass) 2015

Недооцінений гангстерський трилер за неймовірною реальною історією – і недооцінений перформанс Джонні Деппа. Власне, на ньому і на єдиній сцені з фільму і побудований трейлер, а паузи у діалозі влучно заповнені секундами жорстокості від головного героя, який скоює будь-які злочини під прикриттям ФБР.

 

Іуда і чорний месія (Judas and the Black Messiah) 2021

Ще одна реальна історія, яку перенесли на великий екран. Трейлер, у якому напруга все наростає і наростає (хоча, здавалося б, куди вже), здебільшого завдяки шаленій акторській грі Денієла Калуя (заслужений Оскар за роль другого плану). Чудові ролі також у Лейкіта Стенфілда і Джессі Племонса.

 

Вбивця (The Killer) 2023

Новий трилер від Девіда Фінчера не всім прийшовся до смаку, але естетика того, що відбувається в кадрі, і того, що режисер показав у якості першого тизера, звісно, не могли не сподобатись.

 

Як малі діти (Little Children) 2006

І знов мінімум слів і максимум дії – видатний зразок створення напруги у трейлері. Тут і Фінчер позаздрить.

 

Людина зі сталі (Man of Steel) 2013

Ми точно не уявляли, що включимо трейлер до цього фільму у статтю (бо не надто тепло до цієї картини ставимось), але факт є фактом: це один з найкращих трейлерів в історії. Яскравий, динамічний, але водночас чуттєвий і такий, що дає змогу зрозуміти, що буде відбуватися у стрічці. Якби ще тільки фільм хоча б вполовину був подібним за рівнем.

Підтримайте нашу редакцію, якщо є така можливість

Читайте також:

Найкращі фільми всіх часів за версією IMDb

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі