kinowar.com

Найкращі серіали за реальними подіями

 04.09.2022  Новини, ТОП

Серіали за реальними подіями можуть бути про великі історичні особистості або про нічим особливо не примітних звичайних людей, про цілу епоху або про декілька днів із життя окремої родини, кривавий злочин або наукове відкриття. Але усі ці сюжети поєднує одна цікава особливість: життя дуже часто вигадує такі історії, до яких не дійшла би фантазія жодного сценариста. Саме тому ми так любимо ці проєкти.

Отже, сьогодні kinowar.com представляє добірку найкращих серіалів, створених за реальними подіями.

Корона (The Crown) 2016-…

серіали, створені за реальними подіями

Спеціаліст з британської історії (особливо з історії монаршої сім’ї) Пітер Морган створив один з найвідоміших історичних серіалів останніх двох десятиліть. Вже чотири сезони охопили період з того моменту як юна Єлізавета II зійшла на трон до того як принц Чарльз одружився з Діаною, та подружжя стало глибоко нещасливим. Тепер творці проєкту підібралися до двох найболючіших епізодів у історії корони – смерті принцеси Діани та втечі принца Гаррі та його дружини Меган Маркл із палацу із зняттям із себе обов’язків членів королівської родини. Принцесу зіграє Елізабет Дебікі, а от що буде з історією принца Гаррі та Меган Маркл, ми ще побачимо у найближчому майбутньому.

 

Нарко (Narcos) 2015-2017

серіали, створені за реальними подіями

Два сезони про боротьбу колумбійської поліції та спецслужб з найвідомішим наркобароном у світі – Пабло Ескобаром. Із часом він досяг такого обсягу своєї діяльності, що грошовий обіг його картелю перевищив економіку Колумбії. Але яким би успішним ти не був, якщо ти злочинець, твоя історія завжди закінчується однаково – ти отримуєш те, чого ти насправді заслуговуєш. І у цих двох сезонах докладно розповідають, як це відбулося з Пабло.

 

Розслідування (The Investigation) 2020

серіали, створені за реальними подіями

Свіжий шокуючий злочин – і швидка його екранізація. Дивний випадок зникнення малої субмарини зі шведською журналісткою на борту, який призвів до того, що підозра впала на хазяїна судна, але при цьому загадкові деталі та відсутність мотиву ускладнювали розслідування. Крім того, немає тіла, а отже немає і складу злочину. Все це викликає серйозний тиск з боку масмедіа та суспільства, але поліція змушена показувати результат і в таких складних умовах.

 

Неймовірне (Unbelievable) 2019

серіали, створені за реальними подіями

18-річну школярку ґвалтують, і вона звертається до поліції. Але їй не вірять не лише представники закону, а й власні батьки. Всі вважають, що дівчина просто хоче привернути до себе увагу. Згодом двоє жінок детективів розслідують серію зґвалтувань і виявляють схожість з випадком цієї школярки…

 

Покоління вбивць (Generation Kill) 2008

серіали, створені за реальними подіями

Потужний американський серіал про війну в Іраку. Розвідувальний батальйон Корпусу морської піхоти США входить до Іраку з боку Кувейту та пробирається до Багдаду через Межиріччя. Незважаючи на міць воєнної американської машини, солдати стикаються з цілим набором проблем – хаотичне керівництво, некомпетентність штабу, перебої з постачанням боєприпасів та провізії. Міні-серіал базується на серії публікацій журналіста, який був прикомандирований до цього батальйону – свого часу вони викликали справжній шок в американському суспільстві.

 

Вейко (Waco) 2018

серіали, створені за реальними подіями

Як таке могло відбутися у США, та ще у 90-ті роки, які були відносно недавно? Саме такі питання задає собі глядач під час перегляду міні-серіалу. Але ця трагічна історія дійсно мала місце. ФБР намагалося заарештувати голову релігійного клану за сексуальні відносини з малолітніми, але у підсумку ця операція обернулася облогою поселення клану, а потім і кривавими розбірками, де у стрілянині постраждали обидві сторони, і фанатики, і агенти бюро. Більш того, ця історія спонукала іншу радикальну групу людей до здійснення теракту у якості помсти уряду та ФБР – вибух урядової будівлі у Оклахомі став найбільшим за кількістю жертв та територією ураження терактом до моменту атаки на вежі Всесвітнього торгового центру 11 вересня 2001 року.

 

Чорнобиль (Chornobyl) 2019

серіали, створені за реальними подіями

Серіал, який небезпідставно вважають одним з найкращих в історії індустрії. HBO дуже детально відтворили передумови страшної катастрофи на ЧАЕС, момент вибуху, спроби сховати правду та злочинне замовчування наслідків аварії та невідворотну розплату за ці спроби (тільки розплачуватись довелося звичайним людям, а не тим, хто ці рішення приймав). Увага до деталей, атмосфера 80-х у Союзі та чудові актори. Тим, хто пам’ятає 1986-й рік, важко дивитися на це без сліз, але це та гірка пігулка, яку варто прийняти.

 

Американська історія злочинів (American Crime Story) 2016-…

серіали, створені за реальними подіями

У трьох сезонах творці цієї серіальної антології розповідають про різні резонансні злочини, що свого часу сколихнули Америку (здебільшого, у 90-ті):

  • 1 сезон – О. Джей Сімпсон був підозрюваним у справі вбивства власної дружини. Інших підозрюваних не було. Обвинувачам здавалося, що аргументи і докази залізні, справу буде доведено до вироку. Але у захисту було власне бачення процесу…
  • 2 сезон – всесвітньо відомого дизайнера Версаче було вбито перед власним будинком. Але що цьому передувало, як вбивця прийняв рішення про злочин та як він до нього йшов? Докладний психологічний детективний трилер за трагічною реальною історією.
  • 3 сезон – всі пам’ятають історію про мінет у Овальному кабінеті та імпічмент президента Клінтона. Але не всі знають подробиці розслідування цієї справи. Виявляється, картина була куди ширшою за звичайний роман з офісною працівницею, а бруду і інтриг назбиралося на декілька подібних справ.

 

Ворожнеча (Feud) 2017

Ворожнеча (Feud) 2017

Раян Мерфі – дуже різнобічний автор. Він створив антологію про резонансні американські злочини, яку ми згадали вище, але водночас із тим він звернувся до історії протистояння двох зіркових акторок Джоан Кроуфорд (Джессіка Ленг) і Бетт Девіс (Сюзан Сарандон) під час зйомок у одному фільмі.

 

Геній (Genius) 2017

серіали, створені за реальними подіями

Ще один серіал-антологія, цього разу від каналу National Geographic. Кожен сезон розповідає про життєвий шлях генія науки або мистецства:

  • 1 сезон – Альберт Ейнштейн від початку навчання у вишу до надбання статусу найповажнішого фізика та математика епохи (дорослого Ейнштейна грає Джеффрі Раш)
  • 2 сезон – складна історія сходження до успіху Пабло Пікассо (дорослого художника грає Антоніо Бандерас, і це одна з найкращих ролей у його кар’єрі)
  • 3 сезон – як дісталася статусу ікони одна з найвідоміших співачок США Арета Франклін (Сінтія Еріво) та які випробування чекали на неї вже після цього

 

Вдавання (The Act) 2019

серіали, створені за реальними подіями

Дуже важкий для перегляду серіал, адже мати страждає на синдром надмірної опіки своєї доньки, а донька, у свою чергу, намагається розірвати ці складні стосунки за допомогою радикальних мір. У ролях матері та доньки Патриція Аркетт та Джої Кінг.

 

Неортодоксальна (Unorthodox) 2020

серіали, створені за реальними подіями

19-річна єврейка тікає від шлюбу, який влаштувала ультра-ортодоксальна громада у Брукліні. Зі США вона потрапляє у Німеччину, де живе її мати. Але коли її чоловік дізнається, що вона вагітна, він вирушає за нею зі своїм двоюрідним братом. Важкий міні-серіал про життєвий устрій ортодоксальних громад та про те, як складно вирватися з нього.

 

Найгучніший голос (The Loudest Voice) 2019

серіали, створені за реальними подіями

Рассел Кроу у ролі могутнього медіабоса Роджера Ейлса, який створив телеканал Fox News та нову реальність світу новин. Тепер новини перестали бути констатацією факту – вони отримали емоційне забарвлення, корисне для того, хто є власником або спонсором телеканалу. І тепер новини стали найпотужнішим важелем тиску під час президентських виборів. А той, хто створює новини, настільки втратив зв’язок з реальністю, що потрапив у пастку власної розбещеності і зламав власну кар’єру через численні звинувачення у сексуальних домаганнях…

 

Покажіть мені героя (Show Me a Hero) 2015

серіали, створені за реальними подіями

Неочікувано для всіх (та себе самого) молодий політик Нік Васіско перемагає на виборах у міську владу Йонкерса. Він сповнений сил та енергії, щоб справді змінити життя міста на краще. Але жорстока реальність дорослої політики на дає розкрити власний потенціал, після чого він провалює свою політичну кар’єру, а пізніше історія перетворюється на справжню трагедію… У головній ролі Оскар Айзек.

 

Шпигун (The Spy) 2019

серіали, створені за реальними подіями

Коли всі очікували нового неймовірного комедійного образу від Саші Барона Коена, він здивував всіх глядачів тим, що зіграв серйозну драматичну роль, та ще й так, що не залишалося ніяких сумнівів у тому, що ти бачиш на екрані. Здавалося, що Коен і справді шпигун Моссада, а переглядаємо ми документальне кіно. Ізраїльський розвідник жив у Дамаску і зміг втертися у довіру до людей, які були близькими до уряду Сирії. Небезпека такої діяльності була надто високою, адже у випадку помилки шпигуну загрожувала швидка смерть…

 

Садоводи (Landscapers) 2021

серіали, створені за реальними подіями

Погляньте на цю солодку парочку вже дуже дорослих людей. Чи можете ви припустити, що вони скоїли обдумане вбивство та заховали тіло на власній ділянці? А якщо додати, що жертвами стали батьки цієї жінки? Між тим, цей злочин не вдавалося розкрити протягом десяти років. Психологічна драма, де ідеальних вбивць мимоволі грають Олівія Колман та Девід Тьюліс.

Читайте також:

Найкращі детективні серіали всіх часів

Найкращі комедійні серіали 21 століття

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі