kinowar.com

Володар перснів: Персні влади — остання, 8 серія 1 сезону

 19.10.2022  Новини, Рекап

Перший сезон серіалу “Володар перснів: Персні влади” досяг свого фіналу. Як часто буває, є плюси і мінуси, як у заключного епізоду, так і у всього сезону. Давайте спробуємо їх розібрати.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Увага! Стаття містить спойлери заключної серії серіалу «Володар перснів: Персні влади». Якщо ви хочете переглянути цей епізод, краще відкласти цю статтю.

Великий фінал якщо не вразив, то приємно здивував відкриттям того, хто є хто. Напередодні останньої серії постери казали “Зло розкриває себе”, тобто очікувалось, що ми, нарешті, побачимо, ким є Саурон (бо з іншими персонажами такої інтриги не було). І нам відразу показали, хто такий тут Саурон. Ним виявився нам великий дружній велетень, якщо робити відсилання до картини Спілберга, до якого чимало питань було увесь сезон. Три інші велетні прийшли до нього прямо на старті серії, опустилися на коліно та сказали, що готові служити йому, адже він є Сауроном. Йому лише залишилося прибрати пелену з його свідомості і згадати, хто він є насправді.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Спочатку було навіть невелике розчарування – нащо відривати всі карти так швидко? Потім здавалося, що це зробили для того, щоб потім встигнути розвинути цю гілку розповіді до фіналу сезону. Але згодом виявилося, що це досить ефектний твіст від авторів: насправді велетень не є Сауроном.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Коли ми дізналися, що Незнайомець є Сауроном (попередньо), в голові було дві думки. Перша – класно, якщо б він знищив всіх хутроногих, які пішли його рятувати, та став по-справжньому злим (щось на кшталт того, як Енакін знищив всіх юнлінгів у третьому епізоді “Зоряних війн”) (класно суто у сюжетному плані, звісно – ми не є жорстокосердими, хоча хутроногих і не любимо від початку сезону). Інша думка – тільки б зараз хутроногі не перемогли у нерівній битві з велетенськими чаклунами, бо іноді такі речі у фантазійних проєктах трапляються. Але “цей собака робить боляче (поганим велетням) інакше”: він починав перетворюватись на поганця, але почув заклики хутроногих до його доброї частини всередині. Мабуть, він також пригадав всі ті рази, коли Норі його рятувала або допомагала йому. І тому майже перед тим, як злі чаклунки збиралися спалити всіх хутроногих (до того вони обдурили їх, бо вміють приймати вигляд інших, та змусили підійти ближче), він спочатку загасив полум’я у руках однієї з них, а потім ефектно відправив їх в світ мертвих, перетворивши на метеликів. В процесі він сказав, що він добрий (але не до цих чаклунок, як ми бачимо).

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Втім, старійшина хутроногих (Садок), все ж таки помирає від поранення чарівним кинджалом велетнів. Без втрат, певно, обійтися не могли, це зрозуміло. Тепер Норі вирішує супроводжувати Незнайомця в землю Рун, куди його направляли раніше і злі чаклунки. Там він повинен розібратися, хто він насправді (можливо, він все ж поганий, а не добрий, хто знає напевно).

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Тепер у нас залишилося лише одне питання: а хто ж тоді Саурон? Натякати почали відразу при появі ельфів та Ґаладріель. Остання почала відчувати тривожні сигнали, але відмовлялася у це вірити до останнього. Але якщо пригадати весь попередній сезон, потрібно було здогадатися. І справді, чому Галбренд опинився на тому кораблі у штормі? Чому він так спокійно відреагував на те, що всі інші люди загинули? Де його народ і чому він, король, не намагається до цього народу повернутися? Коли Келебримбор почав цитувати Адара щодо сили понад плоттю, Ґаладріель вже майже зрозуміла, але остаточно впевнилась, коли перевірила королівський рід Південних земель. Він обірвався, а отже ніякого короля Півдня не існує. А існує тільки Саурон, який зміг втертися їй у довіру, виманити військо з Нуменору, підставити його під удар виверження вулкану, а потім потрапити до ельфів, де він приєднався до роботи над перснями влади, що було створено з мітрилу та золота і срібла найвищої проби (з кинджалу брата Ґаладріель). Власне, саме Саурон надихнув видатного ельфійського коваля на поєднання мітрилу з іншими металами, щоб підсилити його. А той вже вирішив замість початкової форми корони зробити персні.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Ґаладріель намагається вбити Саурона/Галбренда, але той надто могутній. Він надсилає їй видіння і переконує приєднатися. Коли ельфійка відмовляється, він тікає, а Ґаладріель так і не наважується розповісти ельфам, хто це був. Втім, Елронд, здається, про все здогадався. Тому, коли Келебримбор демонструє персні (Ґаладріель обачливо рекомендувала йому зробити три, а не два, щоб сила була у рівновазі – два значило б протистояння), емоції на обличчях Елронда, Ґаладріель та королівського коваля дуже різні. Ґаладріель також каже, що ці персні лише для ельфів, проте, як ми розуміємо з пісні у титрах (і з подальшої історії у трилогії Пітера Джексона), будуть ще й інші – для людей і темного володаря (ну а потім вже і єдиний керуючий перстень).

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Король ельфів, до речі, був проти ідеї зосередити владу такого масштабу в руках однієї істоти (навіть у своїх власних руках і навіть заради порятунку ельфійського народу), а тому вигнав усіх трьох ельфів. Мабуть він все ж мудріший за них і розуміє, чим загрожує абсолютна влада.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Тим часом Саурон прибуває до Мордору. На цьому сезон завершується.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Щодо самого фіналу, то він вийшов дуже непоганим. Але те, що відразу кидається в очі – це не найсильніша серія сезону. Звісно, це не є аксіомою, але краще, коли максимальна напруга наприкінці останнього епізоду, потім відбувається розв’язка, але при цьому все найцікавіше логічним чином залишається на наступний сезон – це ідеальна кінцівка. У випадку першого сезону “Перснів влади” вийшло так, що найсильнішою серією стала шоста, у якій ми майже весь час спостерігали битви, а у фіналі отримали ще й твіст з катастрофою (ще й Ґаладріель накрило вогняною стіною, і на такому ефектному кадрі все було завершено) – ось це було б ідеальним завершенням сезону.

Володар перснів Персні влади — остання, 8 серія 1 сезону

А якщо розглядати сезон загалом, то саме баталії ми б порекомендували використовувати якомога частіше. Це повністю суб’єктивна рекомендація (як і всі думки у цьому рекапі), але якщо пригадати найпотужнішу серію сезону – це шоста серія, у якій баталії були домінуючою складовою; якщо навіть пригадати оригінальну трилогію – саме баталії у другій частині та третій були найцікавішим (не сцени нескінченного прощання ж переглядати). Не вірите нам, погляньте на цифри: на IMDb найвищий рейтинг саме у шостої серії.

Володар перснів Персні влади — остання, 8 серія 1 сезону

Загальне враження від серіалу добре, але не можемо сказати, що він є захоплюючим (хіба що шоста, знов-таки, серія та друга половина фінального епізоду). Тобто, ми кращої думки про цей проєкт, ніж багато хто в інтернеті (прогнозовано, бо очікування завжди базуються на не надто раціональних речах, особливо якщо глядач є фанатом оригінальної трилогії, а тим більше – творів Толкіна). Але при цьому ми не можемо сказати, що це щось обов’язкове до перегляду та справді вражаюче. Все зроблено класно, візуально взагалі майже немає до чого пред’явити претензії, оператори та майстри спецефектів зробили чудову роботу, увага до деталей викликає повагу, але в цілому ми точно не повернемося до перегляду цього сезону через роки. Втім, варто зазначити, що другий та наступні сезони можуть отримати серйозний розвиток, а тому цілком можливо, що кращі часи серіалу ще попереду.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Окремо відзначимо каст серіалу, до якого, знов-таки, було чимало претензій, але який, на нашу думку, підібрано чудово. Ґаладріель у виконанні Морфідд Кларк – це найбільша вдача. Молодий Елронд, який згодом буде представлений у трилогії Джексона Г’юго Вівінгом, виглядає відмінно – наші оплески Роберту Арамайо. Овейн Артур, якого майже не видно за гримом сина короля гномів Дуріна IV, також запам’ятався з найкращого боку, дуже харизматичний персонаж. Класний вибір акторів на ролі Келебримбор, Адара, Ісілдура, Арондіра, чарівна Назанін Бон’яді в образі Бронвин. І якщо тепер подивитися на Галбренда під новим кутом, знаючи, що це Саурон, це також велика вдача, поєднання молодості, харизми та вміння зіграти доброго та поганого персонажів, в залежності від потреби.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Тому, з урахуванням цих факторів, не здивуємось, якщо наступні сезони серіалу стануть дійсно захоплюючими. А поки що можна подякувати авторам та команді за гарну роботу, навіть якщо ми хотіли би побачити дещо більш вражаюче.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Чекаємо на другий сезон – будемо готувати нові рекапи.

фінальна серія 1 сезону серіалу Персні влади

Володар перснів: Персні влади

1 сезон, 8 серія (фінальна)
Сплавлені (Alloyed)

Режисер Вейн Че Іп
Сценарій Дж. Д. Пейн, Джейсон Кегілл і Патрік Маккей

У ролях:
Морфідд Кларк — Ґаладріель
Роберт Арамайо — Елронд
Овейн Артур — Дурін IV
Максим Белдрі — Ісілдур
Назанін Бон’яді — Бронвин
Ізмаель Круз Кордова — Арондір
Чарльз Едвардс — Келебримбор
Ленні Генрі — дорослий гобіт
Маркелла Кавена — Еланор «Норі» Брендіфут
Саймон Мерреллс — Тревін
Софія Номвете — Діса
Меґан Річардс — допитливий гобіт
Чарлі Вікерс — Галбренд
Бенджамін Вокер — Ґіль-ґалад
Деніел Вейман — Незнайомець

Дата показу — 14 жовтня 2022 року

Читайте також:

Рекапи попередніх епізодів серіалу:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.