kinowar.com

Серіал «Обі-Ван Кенобі»: фінальна, 6 серія

 26.06.2022  Новини, Рекап

“Навіщо було це знімати?” – ось єдине чесне запитання, яке з’являється у голові глядача після перегляду. Всі фани Зоряних війн чекали на цей серіал досить довго – він був заявлений до перших провалів Діснею із придбаним у Лукаса всесвітом (“Соло” у купі з не надто захопленими відгуками про перші два епізоди нової трилогії), але після цього відкладений на полицю. Успіх “Мандалорця” знов надихнув звернутися до теми з Обі-Ваном, адже це один з улюблених героїв, до того ж з одним з улюблених акторів саги – Юеном Макгрегором. Але здається, якщо процесом не керує особисто Джон Фавро, результат буде ближчим до нової трилогії, ніж до серіалу про милого малюка Йоду та його суворого захисника у шоломі.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Далі текст містить спойлери 6 серії серіалу – якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Зрозуміло, чому так відбувається. Зоряні війни – тонка матерія. Це особливий сплав майже дитячої казки на екрані та дорослого змісту, який вміщується в цей фантастичний світ. Дві перші трилогії – це не про Силу і джедаїв, це про те, як і чому хороша людина стає поганою. Пам’ятаєте, який фільм з сузір’я найкращих в історії був про те саме? Все вірно, “Хрещений батько”. У “Мандалорці” підіймалася тема відмови від принципів заради захисту слабкого з боку суворого найманця. Про це раніше знімали “Сім самураїв”, “Охоронець” (і той, що знімав Куросава, і той, де грали Вітні Г’юстон і Кевін Костнер) і багато інших видатних фільмів. Тепер швидко перемотаємо вперед: про що серіал “Обі-Ван”?

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Не будемо вдавати, ніби “Мандалорець” сподобався нам через глибинну філософію. Але саме тому ми і пишемо про цей особливий сплав: так, це дитяча казка, проста, лінійна, у надпростих декораціях, але викликає захоплення у виконанні Фавро, а от “Обі-Ван” не викликає нічого. І навіть якщо розглядати його як відповідь на запитання “де Кенобі вештався всі ці роки між ІІІ та ІV епізодами саги”, то й це залишається не покритим, адже ми починаємо із точки, де знов можна ставити те саме модифіковане запитання “де Кенобі вештався десять років після наказу 66?”.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Немає сенсу детально розбирати фінальний епізод. І не тільки тому, що ми вкотре пообіцяли собі не скочуватись до рівня хейту чогось, що нам не сподобалось, а тому що це не змінює нічого у порівнянні з усіма попередніми серіями. Ті самі порожні діалоги, той самий пафос у кожній сцені, де вирішується хоча б щось, ті самі алогічності, які алогічні навіть на рівні Зоряних війн, де ми можемо пробачити багато що, той самий осад, що від перегляду шести годинних епізодів ми ніяк не просунулися вперед. Єдиною світлою плямою є історія Третьої сестри, Реви Севандер (вже вкотре нам доводиться писати цей каламбур щодо афроамериканських акторів, але то не навмисно), бо в ній є хоч якийсь твіст, підґрунтя, справжня драма. Рева таки пішла вбивати юного Люка Скайвокера, але не змогла, адже у боротьбі Світлої і Темної сторони у неї всередині перемогло Світло. Все інше, з Обі-Ваном включно, або передбачувано, або безглуздо, або (що найгірше) ніяк.

Кенобі нарешті зустрічається з Дартом Вейдером для фінальної битви. Спочатку у нього немає шансів, Вейдер розбиває його з легкістю і натхненням. Але потім Кенобі згадує про маленьку Лею і знов знаходить у собі Силу (навіть Вейдер відзначає це, “Сила до тебе повернулася”) – а якже, він не міг, не міг, а потім як зміг! Все як у фільмах Зака Снайдера. Тепер вже Обі-Ван домінує у поєдинку і може легко вбити Дарта… але не вбиває. І знаєте, чому?

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Ні, ми теж не знаємо. Він просто вимикає світловий меч і йде. Він засмучений тим, що Вейдер каже, що Енакіна більше немає – він вбив його, як вб’є і самого Кенобі? Здається, це ще одна причина покінчити з цим. Він не вважає його достатньою загрозою? Він вбив усіх юнлінгів, очолив військові загони Імперії та навіює жах на всю Галактику. Цього недостатньо? Він допоміг Палпатіну захопити владу, допоміг виконати наказ 66, зрадив Вінду. Тільки у цьому серіалі він вбив близько десяти невинних людей у пошуках Обі-Вана – безпосередньо при Обі-Вані. Що тобі ще потрібно, майстер Кенобі? Шкода, що ти не бачив IV епізод – там він і тебе вбив. Хоча, ти б напевне і тоді полишив це як є. Здається, Кенобі став послідовником Ганді, а не Квай-Гон Джинна.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Інші події фінальної серії також можна було б пригадати та викласти, але тоді було б ще більше згадок про те, що рішення прийомних батьків Люка не тікати у пустелю, а чекати на Реву Севандер, яка володіє Силою та працює інквізитором, щоб дати їй відсіч, було тупим; або ситуація у якій Севандер переслідує пішки Люка десь півгодини, але потім Кенобі прилітає з іншої планети за пару хвилин, щоб врятувати хлопчика, також виглядає тупо. Це ні до чого.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Кожного року десь приблизно у грудні ми пишемо про найкращі фільми і серіали та найбільші розчарування року. І якщо тільки нас не зітруть у пил іскандери російської федерації, ми знов будемо робити цей матеріал. І можете бути певні – “Обі-Ван” не потрапить до списку найкращого. Бо це було одне суцільне розчарування.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

P.S. Жодних претензій до Юена Макгрегора – він найкращий. Чого вартує одне лише його волосся.

остання серія серіалу Обі Ван Кенобі

Чекаємо на повернення Джона Фавро та зйомки нового проекту всесвіту Зоряні війни від Тайки Вайтіті. Віримо в першого і другого – а всім іншим готові дати шанс, бо на шанс заслуговують усі (крім росіян).

Серіал «Обі-Ван Кенобі» (Obi-Wan Kenobi)

6 серія: Частина VІ (Part VІ)

Режисерка Дебора Чоу
Сюжет Стюарт Бітті, Джобі Гарольд і Ендрю Стентон
Сценарій Джобі Гарольд, Ендрю Стентон і Госейн Аміні
Композитор Джон Вільямс

У головних ролях: Юен Мак-Ґреґор, Гайден Крістенсен, Мозес Інґрам, О’Ші Джексон-молодший, Кумейл Нанджіані

Дата показу: 22 червня 2022 року

Читайте також:

Рекапи попередніх епізодів серіалу «Обі-Ван Кенобі»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Наш спецпроект, присвячений Зоряним війнам

Рекапи серіалу «Книга Боби Фетта»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Рекапи 2 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Рекапи 1 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі