kinowar.com

15 найкращих історичних серіалів

Найкращі історичні серіали

Що увійшло у добірку і що ми залишили поза неї:

  • серіали історичні, тобто ті, що зняті за реальними подіями. Хронологія не обов’язково повністю точна, можуть бути присутні вигадані персонажі, але основа складена за реальними історичними фактами навколо реально існуючих історичних особистостей (нехай і з певною часткою художнього вимислу). Ми розуміємо, що “Гра престолів” часто базується на прикладах політичних інтриг, військових конфліктів та випадків зради в середньовічній Європі, але дракони та білі ходоки не дозволяють нам назвати її історичним серіалом. Цілком очевидно, що “Картковий будинок” проводить паралелі з поточними реаліями політичного життя, а багато героїв проєкту підозріло схожі на існуючих сильних світу цього, але все ж таки включити в добірку дійство, що повністю базується на вигаданих персонажах, ми не можемо. Серіали за біблією та давньогрецькими міфами теж не підходять, навіть якщо вони дуже подобаються глядачеві.
  • країна, епоха, кількість персонажів та масштаб проблеми значення не мають
  • місце у списку також не має значення – серіали розміщені у довільному порядку

Отже, kinowar.com представляє 15 найкращих історичних серіалів всіх часів. Підтримайте нашу редакцію, якщо маєте таку можливість.

1. Корона (The Crown) 2016-2023

Корона (The Crown) 2016-2023

Автор цього серіалу – Пітер Морган. Цей британець написав сценарії для багатьох історичних опусів, головним чином про події в Англії, але не обмежуючись тільки цим острівним королівством. Серед найбільш помітних робіт – “Королева” (про все ту ж королеву Єлизавету II, у перші дні після трагічної загибелі принцеси Діани – Оскар для Гелен Міррен, номінація для Моргана і ще чотири для фільму, включно з найкращим фільмом та режисурою), “Гонка” Рона Говарда з Крісом Гемсвортом та Деніелєм Брюлем, “Останній король Шотландії” (Оскар для Фореста Вітакера), “Фрост проти Ніксона” з Ентоні Гопкінсом (п’ять номінацій на Оскар, включно з найкращим фільмом року та адаптованим сценарієм для Моргана), “Ще одна з роду Болейн” з Наталі Портман і Скарлетт Йоганссон. Крім цього, Пітер Морган пише ще й п’єси для театру, зокрема, “Аудієнція”, яка, знову ж таки, присвячена королеві Єлизаветі II.

Весь цей значний (хоч і неповний) список досягнень автора ми наводимо з двох причин: 1) кваліфікація драматурга найвища, він видав близько двадцяти топ-сценаріїв для кіно, телебачення, театру та документалістики за період у двадцять років – це абсолютно неймовірний рівень працездатності; 2) більшість робіт пов’язані з Британією і безпосередньо королевою Єлизаветою. Тому немає нічого дивного, що коли Пітер Морган взявся за серіал про британську корону, результат вийшов бездоганним.

Вийшло шість запланованих сезонів. Але історія ніколи не зупиняється – у тому числі, і історія британської корони. Можливо, в майбутньому ми ще побачимо сезони про Меган Маркл та принца Вільяма та їх рішення зректися королівських регалій або про перші роки правління принца Чарльза, який став королем після смерті матері. “Корона” розповідає про життя королеви Єлизавети II від моменту заміжжя до наших днів, але ж цікавих історій чимало і про інших членів королівської родини. Така велика кількість сезонів стала можливою тому, що королева жила дуже, дуже, дуже, дуже, дуже, дуже довго – вона померла у віці 96 років, а її правління тривало з 1953 по 2002 рік, тобто 69 років. Екстраординарна особистість пережила багатьох політичних лідерів – впродовж серіалу ми побачили Вінстона Черчілля, Маргарет Тетчер, Джона Мейджора, Тоні Блера, низку американських президентів та навіть Єльцина.

Кожні два сезони акторський склад оновлювався – персонажі старіли, потрібні були нові (вікові) особи. Роль молодої королеви виконала (прекрасно виконала, до речі, свідченням чого є, серед іншого, Золотий глобус) Клер Фой. Далі естафету підхопили Олівія Колман та Імельда Стонтон. Чоловіка, короля Філіпа зіграли, відповідно, Метт Сміт, Тобіас Мензіс і Джонатан Прайс. Принцесу Діану – Емма Коррін і Елізабет Дебікі. Сестру королеви, принцесу Маргарет – Ванесса Кірбі, Гелена Бонем Картер і Леслі Менвіль. Принца Чарльза – Джош О’Коннор і Домінік Вест.

Заслужений Джон Літгоу зіграв Вінстона Черчілля, Джилліан Андерсон – Маргарет Тетчер, Кленсі Браун – американського президента Ліндона Джонсона, Майкл Голл, найбільш відомий як Декстер – Джона Кеннеді. Батька королеви Єлизавети ІІ, короля Георга VI, зіграв Джаред Гарріс.

Однозначна рекомендація до перегляду.

 

2. Рим (Rome) 2005-2007

Рим (Rome) 2005-2007

Фільмування подібного проєкту могло б продовжуватись нескінченно. В історії Римської імперії було багато цікавого, жорстокого та вражаючого. Але HBO (куди ж без них) спочатку задумувало мінісеріал. Втім, давньоримський розмах швидко захопив і великих босів: було ухвалено рішення про зйомки 12 епізодів, а згодом відбувся і другий сезон серіалу. Загальний бюджет першого становив 100 мільйонів доларів – сума, яка вражає і зараз, але двадцять років тому вона була просто гігантська. Добре, що такі вагомі витрати були повністю виправдані.

Фільмування проходило на околицях Риму на італійській студії. Для зображення побуту як знаті, так і звичайних жителів столиці, було відновлено зовнішній вигляд низки історичних об’єктів. Були також залучені найкращі акторські сили: Кевін Маккідд, Рей Стівенсон та Кіаран Гайндс, відомий за масою фільмів, від “Мюнхена” та “Шпигун, вийди геть!” до “Гаррі Поттера” (у серіалі він зіграв Гая Юлія Цезаря).

Як завжди в телевізійних і повнометражних проектах з історії стародавнього світу, виникають питання щодо відповідності того, що ми бачимо на екрані подіям, що реально відбулися. Залишимо баталії щодо документальної точністі історикам та критикам: художня цінність серіалу безсумнівна. І є зрозумілі причини. Над проєктом такого масштабу завжди працює одразу кілька сценаристів. Для створення “Риму” серед інших були залучені такі майстри як Бруно Геллер, причетний до написання основи для “Менталіста” та “Готема”, і Скотт Бак, який працював над “Декстером” та “Клієнт завжди мертвий”.

 

3. Тюдори (The Tudors) 2007-2010

Тюдори (The Tudors) 2007-2010

Чотири сезони про історію англійської королівської династії Тюдорів не лише отримали схвалення критиків та глядачів, а й стали одним із найдорожчих проєктів телеканалу Showtime.

Спільне виробництво Великобританії, Ірландії та Канади залучило чудовий акторський ансамбль: Джонатан Ріс-Маєрс, Наталі Дормер, Джоелі Річардсон, Сем Нілл, а також дві абсолютні легенди, Пітера О’Тула і Макса фон Сюдова. І, звичайно ж, не забуватимемо про одну з перших помітних ролей для зовсім ще юного тоді Генрі Кавілла.

Про розбіжності з історичними фактами можна написати цілу статтю, однак і перелік номінацій та нагород від Золотого глобуса та Еммі (не кажучи вже про менш вагомі премії) також дуже суттєвий. Якщо ви можете спокійно жити з тим фактом, що це не документалістика (а ми наполегливо радимо саме так сприймати художнє кіно), то цей серіал не може не сподобатися. Як взагалі можна не любити історії про боротьбу за владу, інтриги, зраду і нескінченну кров, яку проливають можновладці десятиліття за десятиліттям, щоб утримати гроші, славу і місце під сонцем?

Король Генріх VIII не поступався марнославством іншим монаршим особам Європи. Боротьба за вплив на континент і протистояння лютеранству займали його цілком до того часу, поки першим пріоритетом не стало бажання народити спадкоємця чоловічої статі. І тоді до державних інтриг додалися ще сімейні та персональні…

 

4. Борджіа (The Borgias) 2011-2013

Борджіа (The Borgias) 2011-2013

Ще одне спільне виробництво відразу трьох країн (Канада, Угорщина, Ірландія), що захопило епоху знаменитої італійської родини Борджіа. Творцем серіалу виступив Ніл Джордан, який як режисер і сценарист працював над такими проектами як “Жорстока гра” (Оскар за оригінальний сценарій) та “Кінець роману” з Рейфом Файнсом і Джуліанною Мур, а також виступив режисером у фільмі “Інтерв’ю з вампіром”. На чолі акторського складу виступив один із найшанованіших акторів сучасного кіно – Джеремі Айронс.

На якість зйомки серіалу позитивно вплинув значний бюджет проекту. Однак він і вбив його за підсумками третього сезону: рівень витрат і рейтинги не співвідносилися належним чином.

Родріго Борджіа (Айронс) стає Папою Олександром VI. І до цього призначення сім’я з іспанським корінням мала чимало ворогів, але тепер боротьба за владу значно загострилася. До повалення Папи з престолу залучається навіть французький король, якому обіцяють у володіння Неаполь. Монархи, католицька церква, інтриги – і все це, зрозуміло, помножено на взаємини між чоловіком та жінкою, чоловіком та дружиною, всередині та зовні сімей…

Читайте також: Найкращі серіали з психологією

 

5. Спартак (Spartacus) 2010-2013

Спартак (Spartacus) 2010-2013

Ще одна масштабна історія про Римську імперію, цього разу знята не лише з розмахом, а й із помітною провокативністю. Крім крові та піску в назву першого сезону («Спартак: Кров і пісок») можна було б впевнено додати слова секс та насильство. Приблизно паралельно (буквально на рік пізніше) вийшов ще один серіал, у якому до інтриг та боротьби за владу впевнено домішали секс та насильство – “Гра престолів”. Не будемо розбирати, хто на кого вплинув, лише зазначимо, що з точки зору екранної брутальності ці проєкти замішані з одного тіста.

Але, як і в “Грі престолів”, в “Спартаку” кров і оголена натура не замінює розповідь, а посилює драматизм історії, яка постає перед глядачем. Іншими словами, це не дороге костюмоване порно, як часто представляють цей серіал друзям, це цілком серйозне кіно, нехай воно й переповнене сценами оргій та сольних сексуальних втіх. З іншого боку, якщо згадати обсяг надмірностей стародавнього Риму, хіба творці серіалу неправі? Мабуть, вони ще дуже пом’якшують реальну картину того, що відбувалося (інакше просто на ТБ не потрапити).

Серіал складається всього з трьох сезонів та одного сезону-приквелу (що логічно, біографія Спартака була перервана римлянами відносно рано). На жаль, виконавець ролі ватажка повстання гладіаторів, Енді Вітфілд, помер від лімфоми. Тому пізніше його роль виконував інший актор, Ліам Макінтайр. Дія першого сезону зосереджена на ранніх днях зародження повстанського руху (і ще він зосереджений на сексі та насильстві, як ми вже неодноразово згадували). Спартака забирають у рабство, його дружину теж, він стає гладіатором – далі починається боротьба…

З відомих серіальних облич тут також присутня Люсі Лоулес, найбільш знайома більшій частині аудиторії як Ксена, принцеса-воїн. І повірте, такої Ксени ви ще на екрані не бачили.

 

6. Величне століття (Muhteşem Yüzyıl) 2011-2014

Величне століття (Muhteşem Yüzyıl) 2011-2014

З усього списку, мабуть, це найбільш невідомий серіал, зі зрозумілих причин – він не голлівудський чи європейський, він турецький. Туреччина найбільш знайома нам по довгих сльозливих мелодрамах, проте турецьке телебачення має і більш цікаві проєкти. “Величне століття” – тому підтвердження.

Серіал транслювався і в Україні, і в Азербайджані, і в Грузії, і в країнах Адріатики, і на Близькому Сході (загалом понад 50 країн). В залежності від країни, назва доповнювалася або ім’ям султана Сулеймана, або його дружини з України Роксолани (для того, щоб глядач швидше зрозумів, про що в принципі буде розповідь). Тепер, мабуть, зрозуміли і ви: правління Сулеймана І Пишного на піку розквіту Османської імперії і боротьба за життя і владу з боку його коханої, яка пізніше стала його дружиною і матір’ю його дітей, отримавши ім’я Гюрем, більш відомої як Роксолана.

Основа для фільму була зручною не лише для довгого історичного полотна, а й для драматичної історії кохання, підступності, зради, замішаних на придворних інтригах. Для когось заради грошей, для когось заради влади, а для когось задля порятунку власного життя. Роксолана була одним із ключових елементів в управлінні величезною державою ще до того, як фемінізм став мейнстримом. Що, втім, не завадило показати у всій повноті характер Сулеймана.

Найдорожчий серіал в історії турецького телебачення викликав неоднозначні реакції на батьківщині: з одного боку, рейтинги були дуже високі, з іншого боку, були десятки тисяч скарг на те, що честь султана така історія паплюжить, і що він виглядає не найкращим чином. З урахуванням того, що після чотирьох сезонів “Величного століття” вийшов серіал-продовження, що складався ще з двох сезонів, можна вважати, що в традиційній боротьбі рейтингів проти невдоволення консерваторів популярність проекту здобула переконливу перемогу.

 

7. Наполеон і Жозефіна: історія кохання (Napoleon and Josephine: A Love Story) 1987

Наполеон і Жозефіна: історія кохання (Napoleon and Josephine: A Love Story) 1987

Не найвідоміший мінісеріал, вартий перегляду (серед іншого, через вайб 80-х, якого в сучасних серіалах, ясна річ, немає). Благодатну тему кохання на тлі історичних подій без зайвого пафосу та монументальності розкрито у “Наполеоні та Жозефіні” (іноді надто емоційно, але, знову-таки, це 80-ті). Головним успіхом для проєкту став акторський дует Арманда Ассанте (Наполеон) та Жаклін Біссет (Жозефіна). Ассанте ніби народився для цієї ролі, настільки органічно він виглядає в образі Бонапарта. Тут немає шокуючих поворотів на зразок одностатевого кохання чи оргії по коліно в кокаїні (епоха фільмування не та), а тому любителям класичної любовної історії цей проект припаде до душі.

Але й історична основа тут не ігнорується (наскільки дозволяє художня оболонка, звісно). Частина сцен зафільмована в Парижі та Марокко для більшої автентичності (хоча основний обсяг створено, зрозуміло, на студії). Втім, для тих, хто чекає картину про військові баталії і завоювання великого воєначальника, ще раз нагадаємо: хоч ці аспекти життя Наполеона також відображені в серіалі, їм приділяється помітно менше уваги. На першому плані історія взаємин імператора та Жозефіни.

У серіалі немає настільки педантичного підходу до деталей, як у наш час під час створення серйозного історичного кіно (зокрема, Жаклін Біссет, мабуть, виглядає надто розкішно для мешканки Франції 18 століття), але навряд це було метою творців. Це розповідь, натхненна історичною основою, але художня по суті.

Також відзначимо участь Ентоні Перкінса, відомого за роллю Нормана Бейтса у фільмі “Психо” Альфреда Гічкока.

Читайте також: Найкращі не романтичні серіали про кохання

 

8. Нарко (Narcos) 2015-2017

Нарко (Narcos) 2015-2017

Становлення, розквіт і падіння імперії Пабло Ескобара в період з кінця 70-х до початку 90-х років. Розповідь дуже докладна, а тому місцями кривава. Але незмінно цікава.

Варто відзначити кастинг. Вагнер Моура повністю перетворився на наркобарона, настільки владного і лякаючого. Він навіть набирав вагу прямо під час розвитку сюжету. Бойд Холбрук став молодим відкриттям за підсумками двох сезонів, а Педро Паскаль тепер взагалі скрізь. Стефані Сігман влучно відтворила образ фатальної журналістки-коханки Ескобара, і окремі наші симпатії Маурісіо Компте, шефу поліції, безкомпромісному і твердому, як кремінь.

Коли дивишся цей серіал, мимоволі ловиш себе на відчутті, що не хочеш, щоб він закінчувався. Тобто тобі цікавий сам процес, ти не прагнеш наближення розв’язки (тим більше, загалом усі розуміють, чим все це закінчиться).

Як і “Корона”, яку ми згадували вище, один із найвдаліших проектів Netflix, який серйозно підняв планку для всіх історичних та кримінальних серіалів (та й для індустрії серіалу в цілому).

Читайте також: Найкращі фільми про наркотики

 

9. Брати по зброї (Band of Brothers) 2001

Брати по зброї (Band of Brothers) 2001

Мінісеріал про Другу світову війну. Запорукою успіху стало кілька факторів: серйозна літературна основа (письменник історик Стівен Емброуз приділив значну увагу фактажу та документальній стороні, а не лише художньому наповненню однойменної книги), однодумці Стівен Спілберг та Том Генкс в ролі продюсерів (а ці люди, нагадаємо, працювали разом над однією з найпам’ятніших стрічок про Другу світову – “Врятувати рядового Раяна”) та вся міць телеканалу HBO, який і запустив цей проект.

Історія роти E (Easy) від тренувального табору до останніх днів війни захоплює такі операції як висадка в Нормандії, Маркет Гарден та Бастонський бій. Перша досить відома аудиторії після того ж “Врятувати рядового Раяна”, а ось дві інші для багатьох стануть відкриттям.

Золотий глобус за найкращий мінісеріал, а також номінація для виконавця головної ролі – Деміена Льюїса.

 

10. Тихий океан (The Pacific) 2010

Тихий океан (The Pacific) 2010

“Чи можна в одну й ту саму річку зайти двічі?”, – подумали продюсери Стівен Спілберг та Том Генкс. Звісно, адже ми дуже авторитетні діячі Голлівуду, у нас є надійне літературне джерело, консультанти і довіра каналу HBO, який в змозі виділити достатньо грошей, щоб екранізувати ці мемуари морських піхотинців.

Отже, кілька студій, серед яких і компанія самого Спілберга DreamWorks, об’єднали зусилля, щоб показати ключові битви на американо-японському фронті Другої світової. Погляд простих солдат на події тих днів та переживання їх сімей – максимально реалістично і з увагою до деталей.

Із знайомих облич на екрані – Джеймс Бедж Дейл, Рамі Малек, Вільям Седлер (антагоніст у другому “Міцному горішку”), Тобі Леонард Мур (“Мільярди”), Анна Торв (“Мисливець за розумом”).

 

11. Володарі повітря (Masters of the Air) 2024

Володарі повітря (Masters of the Air) 2024

“Чи можна в одну й ту саму річку зайти тричі?”, – подумали продюсери Стівен Спілберг та Том Генкс. Звісно, адже ми дуже авторитетні діячі Голлівуду, у нас є надійне літературне джерело, консультанти і довіра (а ще гроші) стрімінгового сервісу Apple TV+, який дуже хоче бути як канал HBO. Тому ми екранізуємо роман Дональда Л. Міллера, який розповідає про, цього разу, повітряні бої Другої світової з точки зору американських та британських пілотів.

Досконале воєнне шоу. Повітряні баталії, підготовка, робота техперсоналу, невдалі місії, німецький полон, табори, спроби втечі та багато чого іншого – все дивишся, затамувавши подих, адже відчуваєш повний ефект присутності. Додатковий плюс також відсутність зайвого пафосу та моралізаторства. Еталонна робота майстрів, яка підштовхує до логічного запитання: чи можна в цю річку зайти вчетверте?

Читайте також: Найкращі серіали про війну

 

12. Вікінги (Vikings) 2013-2020

Вікінги (Vikings) 2013-2020

Визнаємо: це явне порушення власних принципів. Суворо історичним серіал точно не назвеш, та й божественне походження окремих персонажів навряд чи можна віднести до документалістики. З іншого боку, період, показаний у “Вікінгах”, дуже давній, навряд чи можна було б розраховувати на серйозні джерела інформації з підтвердженою автентичністю. Тому зійдемося на тому, що нехай і за скандинавськими легендами, але все ж таки серіал базується на якійсь історичній основі.

Тим більше, що не включити цей проект до списку було б дуже шкода: він атмосферний, яскравий, унікальний. Та й харизма головних героїв надихає. Творець серіалу Майкл Херст займався такими успішними роботами, як згаданий вище серіал “Тюдори”, а також фільмами “Єлизавета” та “Єлизавета: Золотий вік” (як бачите, історичні полотна – це його профіль). За “Вікінгів” він отримав купу номінацій на Еммі і не тільки.

Цікавою особливістю серіалу, знятого силами Канади та Ірландії на території останньої, стало використання відкритого повітря для більшої частини сцен (понад 70% знятого матеріалу). Це логічно для серіалу про вікінгів, які то пливуть, то піднімаються в гори, то ведуть кровопролитну битву на свіжому повітрі, проте це абсолютно нетипово для ери домінування хромакею.

Заголовна пісня If I Had A Heart шведського гурту Fever Ray стала настільки популярною, що її використовували вже декілька інших серіалів та повнометражних фільмів.

 

13. Клан Кеннеді (The Kennedys) 2011

Клан Кеннеді (The Kennedys) 2011

Одна з найбільш трагічних постатей в історії американської політики. Усі пам’ятають історію його вбивства та безуспішних спроб розібратися в тому, хто ж був замовником та виконавцем. Однак більшість аудиторії забуває, що з Кеннеді пов’язані й інші масштабні події світової історії, серед іншого, Карибська криза та її врегулювання. Особисте життя JFK також дуже насичене – Мерилін Монро, Джекі, вона ж Жаклін Кеннеді, яка спостерігає за спілкуванням з тією самою Мерилін, та мільйони зацікавлених очей з усіх боків. Іншими словами, і з історичного боку, і з точки зору сімейних та особистих стосунків, Кеннеді та його родині є що запропонувати авторам сценарію та продюсерам будь-якого амбітного серіалу.

Саме таким і став “Клан Кеннеді”. Але замість привітного прийому від телеканалів на продюсерів та авторів чекав холодний душ: через побоювання показати дуже чутливий період в американській історії у неналежному світлі, поетапно від показу відмовилися кілька великих каналів. Ще до запуску не те що зйомок, а навіть кастингу, з’явився сайт “зупиніть наклеп на Кеннеді” від режисера Роберта Ґрінвальда, який наполягав на тому, що подібний проект не повинен побачити світ. Пізніше творці серіалу говорили про те, що подібне ставлення склалося на базі ранніх нарисів сценарію, а пізніших чернеток Ґрінвальд навіть не бачив. Після багатьох випробувань продюсерів та творців проєкту на міцність, “Клан Кеннеді” все ж таки вийшов на екрани, зібравши серйозну аудиторію в США, Канаді, а потім і по всьому світу. Прийом з боку критиків, наляканих історією створення серіалу, вийшов змішаним, але глядачі були набагато прихильнішими.

Грег Кіннір у ролі Джона Кеннеді, Кеті Голмс у ролі його дружини Джекі, Баррі Пеппер у ролі Роберта Кеннеді, Том Вілкінсон у ролі Джозефа Кеннеді-старшого та Шарлотта Салліван в образі Мерилін Монро.

Читайте також: Найкращі серіали про політику

 

14. Північ та південь (North and South) 1985-1994

Північ та південь (North and South) 1985-1994

Все вірно, ліворуч Патрік Свейзі, і це одна з тих його ролей, про яку ви не знали. А ще в серіалі задіяний Девід Керрадін (який зіграв Білла в “Убити Білла” Квентіна Тарантіно).

Девід Керрадін Північ та південь (North and South) 1985-1994

Ми трохи відступимо від власних правил, оскільки всі персонажі серіалу вигадані. Точніше, всі головні дійові особи – це вигадані персонажі. Але оскільки події відбуваються на тлі реальної громадянської війни між Північчю і Півднем у США, в кадр потрапляють і реальні історичні постаті (Авраам Лінкольн та його дружина, генерал армії конфедератів Лі, Улісс Грант (ви можете пам’ятати його по п’ятдесятидоларовій купюрі), Джон Браун та інші). Тому ми вважали за потрібне цей мінісеріал у добірку включити.

До речі, Джон Браун у цій картині виглядає так:

Північ та південь (North and South) 1985-1994 Джонні Кеш

Все вірно, його грає Джонні Кеш.

Життя звичайних молодих чоловіків показано на етапі зародження громадянської війни, її початку та розвитку. Мешканець півночі і людина з півдня виявляються розділеними фронтом, але намагаються зберегти свою дружбу. Спочатку їх побут у сім’ях показано таким чином, щоб були зрозумілі витоки війни: рабовласницький Південь проти промислової Півночі. Життєвий уклад впливає на характер і мислення населення північних і південних штатів (і як бачимо по поточної реальності, він не так щоб драматично змінився). Лінкольн та інші політичні діячі помітно відкоригували курс розвитку країни, а сценаристи та режисери, як завжди, відобразили ці історичні зміни крізь призму життя звичайних сімей.

У ролі друзів Патрік Свейзі та Джеймс Рід. Також із відомих акторок у серіалі зайнята Кірсті Еллі.

Два сезони, поставлені за однойменною книгою Джона Джейкса, набули дуже великої популярності. У 1994 році запустили третій сезон, але це було вже зовсім, зовсім не те.

 

15. Сьоґун (Shōgun) 2024-…

Сьоґун (Shōgun) 2024-...

Було б дивним не згадати цей серіал, особливо після того, як він побив рекорд по кількості отриманих Еммі (18 нагород).

Феодальна Японія, британець потрапляє в полон до одного з впливових лордів того часу – Йоші Торанага (Хіроюкі Санада). Оскільки він штурман, він намагається повернутись на свій корабель, щоб відплисти на батьківщину. Але у місцевого володаря свої плани на “дикуна”: внаслідок передчасної смерті імператора його спадкоємець ще занадто малий, щоб обіймати трон. Починається боротьба за владу, де градус додає ще й усюдисуща португальська церква. То ж хитрий досвідчений політик і воїн починає багатоходову партію, де розігрує бажання британця повернутися додому, його намагання засвоїти звичаї чужої країни та відверту симпатію до перекладачки Тода Маріко (Анна Савай).

Масштабний костюмований історичний опус з батальними сценами та ретельно опрацьованими діалогами. Один з найкращих серіалів останнього часу, на нові сезони якого ми чекаємо із особливим нетерпінням.

Якщо ви знайшли щось цікаве для себе, підтримайте, будь ласка, нашу редакцію.

Читайте також:

Найкращі історичні фільми всіх часів

Найкращі серіали за реальними подіями

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі