kinowar.com

Дім дракона (House of the Dragon)

Зачекайте, будь ласка...

Таки вийшло. Канал HBO повернув глядачів у Вестерос (сподіваємось, що і Amazon невдовзі поверне нас до Середзем’я). Коли вже на етапі безпосереднього виробництва боси-продюсери забракували і геть скасували перший приквел-спін-оф «Гри престолів», в якому мала зіграти Наомі Воттс, пояснення було таким: цей матеріал, що загалом є непоганим, не зміг, на жаль, відновити захопливу атмосферу оригіналу, не дав бажане відчуття повернення у багатий лютий світ Сімох королівств… Що ж, «Дім дракона» із місією впорався беззаперечно: всесвіт кривавої боротьби за Залізний трон повернувся цілком і повністю.

Перший епізод «Дому дракона» зняв Мігель Сапочнік, режисер багатьох найкращих серій «Гри престолів», зокрема славнозвісної «Битви бастардів» (а у проміжку між закінченням «Гри престолів» і початком «Дому дракона» постановник встиг випустити захопливий і зворушливий моно сай-фай з Томом Генксом «Фінч»). І очевидно, що Сапочнік дуже легко повернувся у рідну стихію, у всесвіт, в якому почувається як вдома. Тож з перших кадрів немає жодного відчуття чогось стороннього, що автори намагаються насильно прив’язати до проєкту-феномену 2011 року. Перехід до нової оповіді, що має місце за 172 роки до пришестя Дейєнеріс Штормонародженої, і нових персонажів є практично безшовним.

Король Візеріс Таргарієн (Педді Консідайн) обіймає Залізний трон. Дім Таргарієнів править вже багато століть, і ніхто не спроможний змінити цей старезний порядок, бо Таргарієни контролюють драконів. Свого часу Візеріс посів престол шляхом голосування лордів, коли вибір був між ним і його старшою сестрою, що, зрозуміло, затаїла глибоку образу, бо згідно з правилом старшинства головувати у Вестеросі мала саме вона, проте патріархальна традиція не допускала і не допускає жінок до царювання. Тепер, багато років по тому, Візеріс (у котрого на спині шириться язва, що ніяк не загоюється, а лікарі лишень мовчать або радять п’явок) сам має обрати наступника.

Старша сестра до сих пір плекає надію нарешті здобути корону, що по праву належить їй. Молодший брат (Метт Сміт) сповнений диктаторських амбіцій; жорстокий, кровожерливий, егоцентричний, нарцисичний, він ладен встановити садистську тиранію, якщо здобуде владу. Єдине дитя Візеріса, юна донька Рейніра (молоду її версію грає австралійка із нетривіальними рисами обличчя Міллі Алкок, а більш зрілу – сувора англійка Емма Д’арсі), що нібито байдужа до трону і зростає у любові до величних драконів і до свободи, яку дарують польоти на шорстких драконячих спинах, має один суттєвий недолік: вона не є сином. Проте королева, дружина Візеріса, наразі вагітна, і король молиться на можливого хлопчика у череві. А тим часом його найближчий радник (Ріс Іванс), здається, готовий підсунути під короля власну дочку, скромну й цнотливу тихоню, аби та, можливо, зробила те, що не вдається королеві: народила спадкоємця чоловічої статі.

Смотрите легально на MEGOGO

Тож з першої серії абсолютно чітко вимальовується майбутня «та сама» боротьба за змайстрований із сотні мечів залізний фотель, на котрому має сидіти гегемон, самодержець, вождь-нащадок андалів і перших людей («та сама», але не зовсім, адже тут у фіналі трон точно залишиться цілим, тоді як наприкінці «Гри престолів» цей символ твердої металевої (бо з присмаком крові) свавільної монархії був вщент зруйнований і тотально знищений на знак демократичних змін і встановлення гуманного і справедливого керма.

Можливо, це значить, що «Дім дракона» буде ще більш похмурішим і жорсткішим, ніж попередник, адже він апріорі позбавлений світла надії на духовно-етичну еволюцію і «покращення». Принаймні, наразі цілком очевидно, що його настрій римується не з останніми сезонами «Гри престолів», коли політика шоу помітно зменшила обсяги, розбавила концентрат сексу й насилля, а з першими, коли рівень оголеності, безчинства, варварства, силоміття, кровопролиття був безпрецедентно високим.

Проте Сапочнік переконливо нагадує, що світ Королівської гавані в затоці Чорноводної річки і усіх підлеглих земель, що живуть за законами найтемніших Середніх віків, – це не тільки світ злягання, різанини й драконів. Це світ-уособлення первісної людської природи і первинних інстинктів; світ-уособлення найжахливішого життя-животіння у перманентному страху перед самодурством й розгнузданістю можновладців, перед честолюбством і марнославством легалізованих садистів. І цей світ у всесвіті Джорджа Мартіна є закореніло незмінним (і тому таким непереконливим здався оптимістичний фінал «Гри»). Як майже незмінною є і музика-візитівка на титрах.

Анастасія Лях

Рекапи всіх епізодів першого сезону:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Дім дракона (House of the Dragon)

2022 рік, США

Продюсери: Раян Кондел, Джордж Мартін, Мігель Сапочнік, Джоселін Діаз, Рон Шмідт

Режисери: Мігель Сапочнік, Ґреґ Яйтанес, Клер Кілнер, Гіта Патель

Сценарій: Раян Кондел, Джордж Мартін

У ролях: Педді Консідайн, Міллі Алкок, Емма Д’арсі, Метт Сміт, Ів Бест, Олівія Кук, Ріс Іванс, Соноя Мідзуно, Том Ґлінн-Карні, Стів Туссен, Білл Патерсон

Оператор: Фабіан Вагнер

Композитор: Рамін Джаваді

Зачекайте, будь ласка...

Відгук про серіал Дім дракона (House of the Dragon)

Коментарі