kinowar.com

Дім Дракона: фінальна, 10 серія

 25.10.2022  Новини, Рекап

Фінал першого сезону серіалу “Дім дракона” викликає чимало запитань, причому не до персонажів, а до авторів шоу. І найбільше – чи розуміють вони взагалі концепцію “фінал сезону”?

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Увага! Далі спойлери заключної серії 1 сезону серіалу “Дім Дракона”. Якщо ви хочете подивитись цей епізод, краще відкласти прочитання цієї статті.

У класичному розумінні фінал сезону будь-якого серіалу передбачає дві речі: максимальну напругу та кульмінацію і кліфгенгер після розв’язки. Тобто автори підводять глядача до очікування чогось майже неймовірного, зводять всі сюжетні лінії, готують найгостріші питання, формують обставини так, що зараз вже майже вибухне, і потім – БАЦ!, розв’язка. Глядач у шоці / розпачі / ейфорії / гніві, він отримує відповіді на всі (чи майже всі питання сезону) і бачить, чим закінчилося все те, що відбувалося протягом попередніх епізодів. Але наприкінці виникає ще й місток до наступного сезону, який і називається кліфгенгером: виникають нові обставини, які ніби “підвішують” гостре питання таким чином, що вирішення його ми побачимо лише наступного сезону.

Зазвичай сценаристи серіалів надто захоплюються саме частиною кліфгенгера, щоб забезпечити повернення глядачів до шоу наступного року (це часто викликає зворотний ефект, якщо цим надто зловживати). Тільки у довершених шоу (“Пуститися берега”, “Краще подзвоніть Солу”, “Дроти” і декілька інших) ми отримуємо і достойний фінал сезону, і інтрігуючий кліфгенгер. Це зрозумілі речі, адже майстерно зробити це одночасно дуже складно, навіть якщо ти досвідчений сценарист. Але потрібно принаймні намагатися написати заключну частину так, щоб цей гранд-фінал все ж таки відбувався.

Так от сценаристи “Дому дракона” настільки зосередились на переході до другого сезону, що, здається, навіть не помітили, що повністю втратили акцент на фіналі першого. У нашому рекапі на останній епізод серіалу “Персні влади” ми писали про те, що одна з помірних претензій до фіналу першого сезону у тому, що найбільш напруженим та цікавим епізодом став шостий, а тому фінал не сягає максимального рівня напруги. Але принаймні це дійсно був чітко прописаний фінал, який розставляв крапки над “і”, дивував твістами та відповідав на питання першого сезону, а вже потім кидав той самий місток до сезону другого. Він, можливо, не був ідеальним, але він опрацьований і підготовлений. Фінал першого сезону “Дому дракона” – це просто ще одна серія сезону (і навіть не найцікавіша).

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Звісно, це не кінець світу, але це не виправдовує сподівань на фінал. Якщо продовжувати порівняння з “Перснями влади”, то у неофіційному змаганні цих двох велетенських проєктів з точки зору завершення сезону однозначно виграє саме шоу з всесвіту Толкіна.

Отже, ми повернулися до Таргарієнів, Рейніри та Деймона. Рейніра народжує шосту дитину, на жаль, вона народжується мертвою. Перед народженням вона отримує звістку про смерть батька і зраду Гайтаверів, які посадили старшого сина Алісенти на Залізний трон, коронувавши його перед великим натовпом. Деймон прагне війни (ну, звісно), але Рейніра каже, що її призначення – зберігти мир та цільність країни, навіть якщо це означає знехтувати власними інтересами і амбіціями. Тому коли прибуває Отто Гайтавер, щоб запропонувати угоду (чини, звання, володіння, пропозиції для всіх синів і родичів Алісенти), вона не оголошує війну, а каже, що її відповідь він отримає завтра вранці. Все це дуже імпонує принцесі Рейніс, яка розповідає про це і своєму чоловіку, Морському змію, лорду Корлісу Веларіону, який нарешті повернувся додому і на екрани після поранення. Тому Веларіони стають на бік справжньої королеви та пропонують свою допомогу у майбутній війні.

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Рейніра погоджується з тим, що бездіяльність – не опція, але при цьому потрібно зрозуміти, хто її союзники. Вона відправляє двох своїх синів на драконах до Старків та Баратеонів, щоб нагадати їм про те, що вони присягнули їй на вірність і впевнитись, що на них можна покластися. Люцеріс прилітає до Борроса Баратеона і прогнозовано щось йде не так: він бачить, що Ейгон, молодший син Алісенти, який колись через нього втратив око, вже на місці, і мабуть достатньо давно. Так і є, він вже запропонував Баратеону угоду, про що останній відкрито каже Люцерісу, запитуючи, що той може йому запропонувати. Послання від Рейніри містить лише нагадування про вірність та клятву щодо цієї вірності, тому Боррос каже, що він не є собакою, якого можна покликати, коли заманеться.

остання серія 1 сезону Дому Дракона

На цьому неприємності не закінчуються: Ейгон зупиняє Люцеріса та каже, що йому потрібно його око. Він може навіть вирізати його сам. Люцеріс відмовляється від такої щедрої пропозиції і Ейгон вже збирається зробити це сам, але Баратеон зупиняє його. Оскільки він не тупий, то розуміє, що одна справа відмовитись від клятви двадцятирічної давнини (до того ж, її давав його батько, а не він), і зовсім інша дозволити вбити сина Рейніри у власному палаці (або навіть поранити його). Він наказує провести Люцеріса до його дракона.

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Надворі жорстка буря, Люцерісу довелося налаштовувати свого дракона на політ, адже залишатися було надто ризиковано. Втім, Ейгон все одно почав переслідувати свого давнього кривдника. Його дракон був набагато більшим за дракона суперника, а отже питання було лише у тому, чи зможе він його наздогнати. Менший дракон Люцеріса прийняв рішення атакувати переслідувача – він зробив ефектний маневр і, ігноруючи команди свого вершника, випустив струмінь полум’я у голову та шию дракона. І тепер вже більший дракон почав ігнорувати команди хазяїна: коли Люцеріс вилетів зі штормової хмари, і здавалося, що небезпека позаду (ну, звісно, нікому з глядачів так не здавалося, всі розуміли, що саме зараз і бахне), він різко атакував суперника, розірвавши його пополам. Залишки дракона полетіли на землю, кудись дуже далеко, і шанси Люцеріса вижити дорівнюють приблизно нулю (тіло ми не побачили, тому припускаємо, що вони все ж теоретично існують).

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Це перша, якщо нічого не плутаємо, дуель драконів у всесвіті “Гри престолів”, що досить ефектно. Але, знов-таки, для грандіозного фіналу сезону цього замало. Деймон повідомляє новини Рейнірі. Вона стоїть спиною до глядача, опустивши голову у розпачі – за кілька днів вона втратила батька, новонароджену дитину і старшого сина. Вона обертається до нас, і на її обличчі ми бачимо вираз, що означає тільки одне: війна.

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Але побачимо ми її тільки у другому сезоні – власне, це і є кліфгенгер, якому приділили увагу автори. Тепер давайте поглянемо на цифри першого сезону та на загальне враження від нього. Фінал першого сезону нового шоу подивилося 9.3 мільйони глядачів на лінійному ТБ на онлайн платформах. Вражаюча цифра, до того ж, вона найбільша з часів попереднього рекордсмена, фіналу останнього сезону “Гри престолів” (тоді було 19.8 мільйонів). Здається, не всі дотрималися власної обіцянки “ніколи більше не дивитися нічого від “Гри престолів””, яку емоційно виголошували після фіналу 8 сезону. І не думайте, що “Дім дракона” дивляться “аж вдвічі менше, аніж “Гру престолів”” – це некоректне порівняння, адже до рівня популярності 8 сезону шоу йшло декілька років. Якщо порівнювати фінали перших сезонів, “Дім дракону” перемагає: 9.3 мільйони проти 3.9 мільйонів у “Гри престолів”.

остання серія 1 сезону Дому Дракона

Втім, остання серія не побила рекорд першого сезону “Дому дракона” – у другої серії було 10.2 мільйони глядачів. Звісно, це не пов’язано безпосередньо з тим, про що ми писали вище про слабкий фінал, але виглядає символічно.

Яке загальне враження від сезону? Багато в чому воно співставне з першим сезоном вже згаданих “Перснів влади”: дуже непогано, особливо з технічної і візуальної точки зору, але навряд чи це можна назвати шедевром чи чимось обов’язковим до перегляду. Відвертих сценарних ляпів немає, персонажі прописані ретельно, фантазія авторів нічим не обмежена, але немає чогось, що справді затягує та змушує переглядати шоу, не відриваючи очі від екрану. Продюсери вже кажуть, що другий сезон буде більш динамічним та в ньому буде більше битв (звісно, попереду ж війна) та гумору – і це логічно, роботу над помилками провести варто. Щодо важливості збільшення батальних сцен ми, знову-таки, вже говорили у нашому аналізі фіналу “Перснів влади”, для фентезійних шоу це дуже виграшний елемент.

Ще одна обставина дещо непокоїть, ми також писали про це раніше – один сезон може охоплювати кілька десятків років. Якщо це стосується тільки першого сезону, де вибудовують загальний всесвіт серіалу, то проблем з цим немає. Але якщо такий тренд продовжиться, і перед нами просто будуть пролітати покоління Таргарієнів та Веларіонів одне за одним, то бажання спостерігати цей перебіг подій буде зменшуватися з кожною серією.

Безперечно, ми будемо чекати на наступний сезон, адже потенціал у серіалу дуже великий. Якщо прискорити динаміку та додати батальних сцен, цілком можливо, це шоу вийде на небачені цифри за аудиторією, а армія фанатів буде тільки зростати. Стосовно ж неформальної битви між HBO та Amazon – поки що нічия. Якщо один з проєктів вам подобається більше, мабуть питання у тому, що ви від початку більше любите світ Толкіна або світ Мартіна. Якщо вам пощастило, і ви любите обидва – у вас попереду декілька чудових років.

Дім Дракона фінальна, 10 серія Рейніра і Отто Гайтавер

Дім Дракона (House of the Dragon)

1 сезон, 10 серія
Чорна королева (The Black Queen)

Режисер Ґреґ Яйтанес
Сценарій Райан Кондал, Чармейн Де Грейт
На основі книги «Вогонь і кров» Джорджа Мартіна
Композитор Рамін Джаваді

У головних ролях:
Емма Д’арсі – Рейніра І Таргарієн
Метт Сміт – Деймон Таргарієн
Олівія Кук – Алісента Гайтавер
Ріс Іванс – Отто Гайтавер
Стів Туссен – лорд Корліс Веларіон
Соноя Мідзуно – Місарія
Том Ґлінн-Карні – Ейгон Таргарієн
Білл Патерсон – лорд Лайман Бісбері

Дата виходу 23 жовтня 2022 року

Читайте також рекапи попередніх серій: 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Рекапи 8 сезону серіалу “Гра престолів”:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Всі сезони серіалу “Гра престолів”, ранжовані від найгіршого до найкращого

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.